Kitüntetések augusztus 20-án

2002.08.20. 21:00
Volt miniszterek, közéleti személyiségek, a jegybank korábbi elnöke, illetve újságírók, humoristák is kitüntetést kaptak augusztus 20. alkalmából. Bodor Pált "sajátos hangvételű írásaiért, Farkasházy Tivadart népszerű munkásságáért, Bolgár Györgyöt a tömegkommunikációban végzett munkájáért, Mészáros Tamást pedig színikritikáiért tüntették ki.
A Magyar Köztársaság elnöke - a miniszterelnök előterjesztésére - augusztus 20-a, Államalapító Szent István király ünnepe alkalmából állami kitüntetéseket adományozott.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje (katonai tagozata) kitüntetést adományozza: az 1956-os forradalom és szabadságharcban tanúsított helytállása, az emigrációban hazájáért végzett munkássága, valamint a rendszerváltás utáni közéleti tevékenysége elismeréseként Professzor DR. KIRÁLY BÉLA nyugalmazott vezérezredesnek.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal (polgári tagozata) kitüntetést adományozza: több évtizedes egyéni hangvételű, maradandó értékű művészi munkásságáért AGÁRDY GÁBORNAK, a Pesti Magyar Színház Kossuth-díjas színművészének, a Nemzet Színészének, Kiváló Művésznek.

Nemzetközileg is elismert filmrendezői tevékenységéért BACSÓ PÉTER Kossuth-díjas filmrendezőnek, Kiváló Művésznek.

Az államháztartás és az állampénzügyek átláthatósága, az adófizetők pénzének hatékony felhasználása érdekében kifejtett több évtizedes elméleti és gyakorlati tevékenysége elismeréseként BÉKESI LÁSZLÓ közgazdásznak, a közgazdaságtudomány kandidátusának.

Életművéért, különösen költői, írói munkásságáért, amivel a legsötétebb időkben is hitet és reményt adott a szabadságszerető embereknek, továbbá műfordításaiért, melyek a magyar irodalom klasszikusaivá váltak FALUDY GYÖRGY Kossuth-díjas író, költő, műfordítónak.

Sokoldalú, műfajgazdag életpályája elismeréseként GARAS DEZSŐ Kossuth-díjas színművésznek, a Nemzet Színészének, Kiváló Művésznek.

Világszerte elismert, a magyar filmművészet hírnevét öregbítő filmrendezői munkásságáért JANCSÓ MIKLÓS Kossuth-díjas filmrendezőnek, Kiváló Művésznek.

Sokoldalú művészi munkásságáért, film- és színpadi szerepek maradandó művészi élményt nyújtó megformálásáért KÁLLAI FERENC Kossuth-díjas színművésznek, a Nemzet Színészének, Kiváló Művésznek.

A magyar demokrácia megteremtése érdekében végzett sok évtizedes tevékenysége, az 1956-os forradalomban, majd azt követően a forradalom emlékének ápolásában, kutatásában és megismertetésében végzett elhivatott, magas színvonalú és nemzetközileg elismert intézményteremtő munkásságának, életművének elismeréseként LITVÁN GYÖRGY történésznek.

Életútja és a rendszerváltás után végzett közéleti tevékenysége elismeréseként NAGY ERZSÉBETNEK, a Nagy Imre Társaság örökös elnökének.

A Magyar Köztársaság euroatlanti integrációja érdekében huzamos ideje kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként DR. SOMOGYI FERENC nagykövetnek, a Magyar Atlanti Tanács elnökének.

Az európai jegybanki politika és szervezet kialakítása, a forint védelmében kifejtett évtizedes elméleti és gyakorlati tevékenysége elismeréseként DR. SURÁNYI GYÖRGY közgazdásznak, a Magyar Nemzeti Bank volt elnökének.

Világszerte elismert, a magyar filmművészet hírnevét öregbítő filmrendezői munkásságáért SZABÓ ISTVÁN Kossuth-díjas filmrendezőnek, Kiváló Művésznek.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést adományozza: sajátos, egyéni hangvételű publicisztikai tevékenységéért BODOR PÁL író, újságírónak,; nagy népszerűségnek örvendő, sokoldalú művészi munkássága elismeréseként BUJTOR ISTVÁN Balázs Béla-díjas színművésznek, rendezőnek; a kárpótlási folyamat törvényes és alkotmányos lezárása, a zsidóság és az állam rendezett kapcsolatának kialakítása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként DR. FELDMÁJER PÉTERNEK, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnökének;

a szociológia és a szociálpolitika fogalomrendszerének kialakításában, a szociálismunkás-képzés magyarországi meghonosításában szerzett nemzetközileg is elismert elévülhetetlen érdemeiért FERGE ZSUZSA akadémikusnak, Széchenyi-díjas szociológusnak, nyugalmazott egyetemi tanárnak; sokoldalú rendezői és művészetpedagógiai tevékenységéért HORVÁTH ÁDÁM Balázs Béla-díjas és Erkel Ferenc-díjas rendezőnek, Kiváló Művésznek; a Magyar Köztársaság euroatlanti csatlakozása érdekében kifejtett kimagasló színvonalú tudományos és gyakorlati tevékenysége elismeréseként INOTAI ANDRÁSNAK, az MTA Világgazdasági Kutató Intézet igazgatójának ;

sokoldalú rendezői és színházvezetői munkássága elismeréseként JORDÁN TAMÁS Kossuth-díjas színművésznek, rendezőnek, a Merlin Színház igazgatójának; a környezetpolitika, a természetvédelem, az ökológiai szemléletformálás, valamint a Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatása területén kifejtett nemzetközileg is nagyra becsült tevékenysége elismeréseként DR. PERSÁNYI MIKLÓSNAK, a politikatudomány kandidátusának, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatójának;

a közszolgálat területén a munkavállalói jogok és érdekek képviselete és a társadalmi párbeszéd intézményrendszerének fejlesztése terén végzett kiemelkedő tevékenységéért DR. SZABÓ ENDRÉNEK, a közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége elnökének; több évtizedes nagy népszerűségnek örvendő sokoldalú művészi pályafutása elismeréseként SZILÁGYI TIBORNAK, az Új Színház Jászai Mari-díjas színművészének, Kiváló Művésznek; több évtizedes, a televíziós műfajban egyedülálló, rendkívül sokoldalú újságírói, szerkesztői és oktatói tevékenysége elismeréseként VITRAY TAMÁS újságírónak, Kiváló Művésznek. A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje (polgári tagozata) kitüntetést adományozza: a társadalmi párbeszéd korszerű intézményének a tömegkommunikációban történő megvalósítása terén végzett munkásságáért, több évtizedes kimagasló írói, publicisztikai tevékenységéért BOLGÁR GYÖRGY író, újságírónak; a magyar szatíra, humor és kabaré műfajában végzett nagy népszerűségnek örvendő munkásságáért FARKASHÁZY TIVADAR író, újságírónak; sokoldalú, nagy közönségsikert arató, több évtizedes művészi pályája elismeréseként GÁLVÖLGYI JÁNOS Jászai Mari-díjas színművésznek, Érdemes Művésznek;

az alkotmányosság, az emberi jogok és a szabadságjogok magyarországi meghonosításáért vállalt elméleti és gyakorlati tevékenysége elismeréseként DR. HALMAI GÁBOR jogásznak; a magyar demokrácia és a sajtószabadság megteremtése, valamint az emberi jogok tiszteletben tartása érdekében végzett több évtizedes tevékenysége elismeréseként KŐSZEG FERENCNEK, a Magyar Helsinki Bizottság elnökének;

nemzetközileg is számon tartott sokoldalú, iskolateremtő gyermekszínházi tevékenysége elismeréseként LEVENTE PÉTER Jászai Mari-díjas színművésznek, rendezőnek; a Kapolcsi Művészeti Napok szervezéséért, gazdag zeneszerzői és művészetszervezői munkássága elismeréseként MÁRTA ISTVÁN Erkel Ferenc-díjas zeneszerzőnek, az Új Színház igazgatójának; több évtizedes, a humor műfaját sokoldalúan művelő művészi és dramaturgiai munkásságáért SELMECZI TIBOR író, szerkesztőnek, a Mikroszkóp Színpad fődramaturgjának; a hazai politikai kabaré területén végzett sokoldalú munkássága elismeréseként TRUNKÓ BARNABÁS dramaturgnak, író-szerkesztőnek.

Életútja, a toleranciára nevelés érdekében végzett több évtizedes szakmai és ismeretterjesztő tevékenységéért, a humanista, gyermekközpontú pedagógiai módszerek terjesztéséért, iskolateremtő munkássága elismeréseként VEKERDY TAMÁSNAK, a Pedagógus-Továbbképzési Módszertani és Információs Központ alternatív továbbképzési igazgatójának; több évtizedes kiemelkedő színvonalú, sokoldalú újságírói és televíziós munkássága elismeréseként WISINGER ISTVÁN újságírónak, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége elnökének; a kulturális örökség védelméért, Budapest képzőművészeti arculatának gazdagításáért, a fővárosi köztéri szobrok gondozása érdekében végzett kiemelkedő tevékenységéért ZSIGMOND ATTILÁNAK, a Budapest Galéria igazgatójának.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést adományozza a vidéki magyar sport színvonalának emelésében kifejtett, valamint az utánpótlás-nevelésben elért kiemelkedő edzői tevékenysége elismeréseként BOZSIK PÉTERNEK, a Zalaegerszegi Torna Egyesület vezető edzőjének; a Sziget Fesztivál létrehozása és egy évtizeden át történő megszervezésében végzett kiemelkedő munkásságáért GERENDAI KÁROLYNAK, a Sziget Kft. ügyvezető igazgatójának; a közművelődés - ezen belül az ifjúság minőségi szórakoztatása - területén végzett több mint három évtizedes pedagógiai és szervezői munkássága elismeréseként LEHEL LÁSZLÓNAK, a Petőfi Csarnok Ifjúsági Szabadidő Központ címzetes igazgatójának; a 2002-es dortmundi sakk-világbajnokjelöltek versenyében aratott győzelméért LÉKÓ PÉTER sakkozónak; több évtizedes színikritikusi és rendezői munkásságáért MÉSZÁROS TAMÁS Jászai Mari-díjas újságírónak, színikritikusnak.