Kéri szerint hangfelvételen alapul a kiszivárogtatás

2008.05.24. 12:46
A Kéri László vezette zártkörű klub nem akarja, hogy politikai célra használják fel összejövetelüket, szombati közleményükben azonban részleteket árulnak el arról az estéről, melyre Orbán Viktort hívták meg. A politológus szerint hangfelvétel készült a beszélgetésről, és az szivárgott ki. Orbán Viktor azt mondta, nem volt helyes, hogy durván beszélt a miniszterelnökről.

Kikérik maguknak a Kéri László politológus vezette Szerda esték klub tagjai, hogy bárki politikai célokra használja fel összejövetelüket, ezt a klub szombaton tudatta az MTI-vel. Az Index két cikkben számolt be arról az április 30-i szűkkörű találkozóról, ahol Orbán Viktor Fidesz-elnök egyebek között a nagyberuházások átmeneti leállításról beszélt, pénteken a Hírszerzőn újabb részletek jelentek meg.

"Mi, akik ezen a magánbeszélgetésen részt vettünk, kikérjük magunknak, hogy bárki politikai célokra használja fel ezt az estét. A sajtóban egymásnak ellentmondó hírek, rosszindulatú kiszivárogtatások jelentek meg az estén elhangzottakról. Mivel ezen az estén szigorúan magánemberek beszélgettek, ezért nem vagyunk hajlandóak sem megerősíteni, sem cáfolni ezeket az információkat" - olvasható a közleményben.

Kéri László elmondta, a 21 tagú klub, amelynek egykori média -és politológiaszakos diákok, volt tanítványai a tagjai, 1999 ősze óta rendszeresen tart beszélgetéseket a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Az elmúlt csaknem 10 évben több, mint százat rendeztek.

A közlemény szerint ezekre van, hogy hívnak vendéget, de van, hogy csak egymás között beszélgetnek, vitatkoznak a világról és az országról, amelyben élnek. A rendszeres szerda esti beszélgetéseken vendég volt már Göncz Árpád, Boross Péter, Horn Gyula, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc, Navracsics Tibor, Stumpf István, Csurka István, Závada Pál, Korniss Péter és sokan mások, a közéletben vagy csak a saját szakmájában ismert emberek.

Mint írták, április 30-án, Orbán Viktort a Fidesz elnökét hívták meg, aki három órán keresztül volt a vendégük. "A beszélgetés kifejezetten jó hangulatú, nyitott és őszinte volt".

Tudtuk nélkül készült hangfelvétel

Kéri László szerint valószínű, hogy a Hírszerzőn közzétett beszámoló hangfelvételen alapul, márpedig ezt a tudtuk nélkül készült, amit felháborítónak és elfoghadhatatlannak tartanak.

"Cáfolni is méltatlannak tartom" - reagált még csütörtökön Kéri László az MTI-nek az Index kétrészes beszámolójára, amiben arról írtunk, hogy Orbán Viktor miről beszélt a Kéri által szervezett zárt, titkos szemináriumon. Az Index hiába próbálta Kérit reagáltatásra bírni, megkeresésünket indulatosan elhárította. A cikkek megjelenése után kiadott közleményében annyit azért fontosnak tartott megjegyezni, hogy "Orbán Viktor nálunk nem beszélt a négyes metró leállításáról".

Orbán Viktor a nagyberuházások átmeneti leállításáról is beszélt a filmművészeti egyetemen tartott szűkkörű találkozón. A Fidesz elnöke a Hírszerző szerint azt is mondta, ha kormányra kerülnek, az első két évben megszorításokat terveznek, például befagyasztanák a nyugdíjakat, de utána tízéves programot hajtanának végre, a középrétegekre, az aktívakra támaszkodva.

Orbán Viktor azt mondta Gyurcsány Ferencről, hogy "hülye, idióta, lássuk be", és erre a balatonőszödi beszédet hozta fel példaként, ami szerinte azt bizonyítja, hogy a kormányfő nem profi politikus, mint ő, hiszen egy profi politikust nem ragadhatnak el az indulatok, nem lehetnek érzelmei.

Orbán: Nem helyes durván beszélni

Orbán Viktor a Blikknek adott, a lap szombati számában megjelent interjújában kijelentette, nem volt helyes, hogy durván beszélt a miniszterelnökről egy zártkörű beszélgetésen. "Ha ki is csúszott a számon ilyesmi, nem volt helyes ilyet mondanom. Senkiről sem helyes ilyen durván beszélni" - mondta a politikus.

Az állami beruházásokról szólva a Blikknek adott interjúban Orbán Viktor úgy fogalmazott, azok nagy része nem más, mint "állami umbulda". "Nincs erre más magyarázat, mint a hatalommal való visszaélés, vagyis a korrupció" - fogalmazott.

Úgy fogalmazott: "A következő kormánynak nincs választása, hogy akar-e tenni ez ellen valamit, vagy sem, hanem kötelessége kivizsgálni: hogyan eshet meg az, hogy egy 300 milliárdos beruházásnak a vége 5-700 milliárd forint". A beruházásokat meg kell csinálni, metróból is több vonal kellene, tette hozzá. Mint mondta, "azt kell megvizsgálni, hogy ilyen áron szabad-e folytatni az építkezéseket".

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz parlamenti választási győzelme esetén hány ciklusra számít, Orbán Viktor azt válaszolta, kétségtelenül több ciklusra, de ennek realitását nehéz megmondani.

Gyurcsány se hagyta szó nélkül

"El a kezekkel Magyarország építésétől, az országot átépítő beruházásoktól!" - reagált Orbán Viktor szavaira Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP országos munkás és érdekképviseleti tagozata előtt szombaton. Véleménye szerint meg kell védeniük amit elértek az elmúlt időszakban, ezért nincs okuk nem erőteljesen visszautasítani mindazt, amit az elmúlt napokban a Fidesz közös nemzeti jövőként felvázolt.

A kormányfő közölte, nem fogják megengedni, hogy Magyarországon leállítsák a beruházásokat. Kiemelte, akik azt mondják, úgy kezdődik el a jövő, hogy leállítják a beruházásokat, azok félreértik Magyarországot, nem Magyarországról beszélnek, hanem saját hatalmi vágyaikról. "Tessék mértéktartást gyakorolni és támogatni azokat a milliókat, akik az építkezésben, nem pedig a rombolásban látják a jövőt. Ez az MSZP politikája, ezért küzdeni fogunk" - hangoztatta.

Gyurcsány Ferenc beszédében felidézte, a Fidesz elnöke ezen a találkozón azt is mondta, kormányra kerülésük esetén befagyasztják a nyugdíjakat. A miniszterelnök hangsúlyozta, a nyugdíjak értékét meg kell őrizni, összegét pedig emelni.