Kulcsárt bilincsben vitték el a bíróságról

2008.08.28. 09:22
Első fokon, nem jogerősen 8 év börtönre ítélte a Fővárosi Bíróság Kulcsár Attilát, a K&H Equitiesnél kirobbant brókerbotrány főszereplőjét. A nem jogerős ítélet kihirdetése után Kulcsárt előzetes letartóztatásba helyezték. A másodrendű vádlott Kerék Csaba, a Britton cégcsoport résztulajdonosa 5 évet kapott, a harmadrendű Rejtő E. Tibort, a K&H volt vezérigazgatóját felmentették. Forró Tamás sikkasztásért másfél év felfüggesztett börtönt kapott.

Ítéletet hirdetett csütörtökön a Fővárosi Bíróság első fokon a brókerbotrányban: Kulcsár Attila 8 év, a másodrendű vádlott Kerék Csaba, a Britton Kft. volt vezetője 5 év börtönt kapott, Rejtő E. Tibort felmentették a bűnsegédként elkövetett sikkasztás vádja alól. Kulcsár Attilát a börtönbüntetés mellett 10 évre eltiltották közügyek gyakorlásától.

Az ítélet szerint Forró Tamást sikkasztásért másfél év felfüggesztett börtönre ítélték, Bitvai Miklós, az Állami Autópálya-kezelő volt vezérigazgatója sikkasztásért és magánokirat-hamisításért három év börtönt kapott, a befolyással üzérkedés alól viszont felmentették. Garamszegi Gábort, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettesét sikkasztásért három év börtönre, Schöntal Henrik üzletembert sikkasztás és pénzmosás miatt pedig négy év börtönre ítélték.

A szabadságvesztés mellett több vádlottat vagyonelkobzásra is ítéltek: Kulcsár Attilától 229 millió forintot, Kerék Csabától 176 millió forintot, Garamszegi Gábortól 58 millió forintot, Forró Tamástól 30 millió forintot, valamint Schöntal Henriktől 626 millió forintot. Csuka László tizennegyed rendű vádlott, a K&H Equities vezérigazgatója 150 ezer forint pénzbüntetést kapott bűnpártolásért.

Kattant a bilincs Kulcsár Attila kezén Fotók: Huszti István

Az ítéletek kihirdetése után az ügyészség indítványáraz addig lakhelyelhagyási tilalom alatt álló Kulcsárt előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság. A tárgyalás berekesztése után így a volt brókert megbilincselve vezették el a teremből. Az indoklás szerint a kiszabott magas büntetés miatt ilyen esetekben tartani lehet szökéstől, elrejtőzéstől.

A bíróság az első fokon végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt többi vádlottal, Kerék Csabával, Garamszegi Miklóssal, Bende Péterrel, és Schöntal Henrikkel szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el, illetve fenntartotta azt. Az ügyben hozott elsőfokú ítélet összesen 800 oldal.

A vád szerint Kulcsár Attila 1998 és 2003 között a K and H Equities brókercégnél jogosulatlanul használta az ügyfelek pénzét. A bróker a befektetési célból rábízott pénzt nagy haszonnal engedély nélkül megforgatta, s erről az ügyfelek vagy nem tudtak, vagy nem részesültek a haszonból.

Ezzel összességében 23 milliárd forintot sikkasztottak el, s 8,3 milliárd forint kárt okoztak. A kárérték több mint hetven százalékát kitevő összeget, 6,3 milliárd forintot az ügyészség megtalált, illetve ekkora vagyont vett zár alá. Kulcsár Attiláról és a brókerügyről részletesen itt olvashat>>>

Kulcsár Attilát, a K&H Equities és a K&H Bank egykori tisztségviselőjét 2005 augusztusában különösen nagy értékre, folytatólagosan elkövetett sikkasztással, valamint folytatólagosan elkövetett magán-okirathamisítás vétségével vádolta meg a főügyészség. A vádat egy évvel később, 2006. augusztusában kiegészítették, s különösen nagy értékre elkövetett sikkasztással is megvádolták az exbrókert. Nem vádolják viszont sem pénzmosással, sem vesztegetéssel, sem közokirat-hamisítással, ahogyan az ügy más szereplőit.

Az ügy tárgyalása 2006. május 4-én kezdődött a Fővárosi Bíróságon. A bíróság az ügyben több mint kétszáz tanút hallgatott meg. A vádirat jelentős részben az exbróker feltáró vallomásán alapul. Bűnösnek egyedül Kulcsár Attila vallja magát, aki önmagára és vádlott-társaira is terhelő vallomást tett.

A pernek összesen 24 vádlottja van, akiket sikkasztással, vesztegetéssel, okirat-hamisítással és más bűncselekménnyel vádolnak. A másodrendű vádlott Kerék Csaba, a Britton cégcsoport résztulajdonosa, a harmadrendű Rejtő E. Tibor, a K&H volt vezérigazgatója.

Huszonnégy vádlott

Vádlott Forró Tamás újságíró, Bitvai Miklós az Állami Autópályakezelő Rt. vezérigazgatója, Garamszegi Gábor, a Betonút Szolgáltató és Építő Rt. társtulajdonosa és gazdasági vezérigazgató-helyettese, és Mészáros János, a Britton másik tulajdonosa Kerék Csaba mellett.

Az ügyben kisebb halnak számít Hasszán el-Abed szír pénzváltó és a "Taxis Gyusziként" emlegetett Szekér Gyula, aki szállította a szír pénzváltó és Kulcsár Attila között a készpénzt.

Vádlott még Nagy Károly, az Auto Danubia Kft. társtulajdonosa és ügyvezetője, Dudás Gábor, az ügyben érintett két off-shore cég, a Montrade és a Balmoral magyarországi képviseletének munkatársa, illetve itteni képviselője, Vargáné Vasadi Julianna az ESMA Kft. gazdasági igazgatója, Váradi János, a kőbányai önkormányzat képviselője, a Köbeta Rt. igazgatósági tagja.

Csuka László, a K&H Equities vezérigazgatója a tizennegyed rendű vádlott. Szintén a listán van Ország Ágnes, a Séd-Coop 2000 Rt. igazgatósági tagja és főkönyvelője, valamint Bende Péter vállalkozó, Tóth Róbert, a K&H Equities vezető üzletkötője.

Később csatlakozott a vádlottakhoz Schönthal Henrik, a két off-shore cég (a Montrade és és a Balmoral) "rendelkezésre jogosult tagja". Schönthalt másfél évi körözés után 2005 szeptemberében vették őrizetbe a Ferihegyi repülőtéren. Ugyancsak később egyesítették az alapüggyel az okirathamisítással vádolt Koricsánszy Dóra, a TV2 volt riportere elleni eljárást, és a sikkasztással megvádolt Dunai György, a Betonút Zrt. többségi tulajdonosa és vezérigazgatója elleni eljárást.