Kelet-Magyarországon dőlt el a választás

2006.04.23. 22:46
Pest megyében 4-gyel, a Dunától keletre 13-mal, míg a Dunántúlon csak 6-tal tudta növelni egyéni mandátumai számát az MSZP. Négy megyében immár több egyéni képviselője lesz a szocialista pártnak, mint a Fidesznek, amely csak Bács-Kiskun megyében tudta megőrizni az összes egyéni képviselői helyet. A szocialisták, akárcsak négy éve, Hevesben és Komárom-Esztergomban is le tudták nullázni a Fideszt.

Csak Bács-Kiskun maradt bevehetetlen a szocialisták számára: akárcsak négy éve, a Fidesz-KDNP jelöltjei ismét mind a 10 egyéni választókerületben győzni tudtak. A négy éve ugyancsak makulátlanul narancssárga Hajdú-Bihar megyében azonban 3 egyéni helyet elhódított az MSZP a Fidesztől, Berettyóújfaluban, Püspökladányban és Balmazújvárosban tudták megőrizni a két hete megszerzett első helyet.

Szabolcsi és csongrádi fordulat

Hatalmas fordulatot hozott viszont a választás Szabolcsban: itt 2002-ben a 10 körzetből nyolcban is győzni tudott a Fidesz, az idén csak háromban. Az összesen tíz egyéni mandátumból így a négy évvel ezelőtti eredményhez képest 2:8-as vereségről 7:3-as győzelemre fordított az MSZP, a területi listás mandátumoknál (4-4) viszont nem változott a helyzet.

Szintén fordult a helyzet Csongrádban, ahol a hajdúságihoz hasonlóan hárommal növelték az egyéni mandátumok számát a koalíciós jelöltek. Itt a négy évvel ezelőtti eredménynek éppen a fordítottja született: az MSZP-s, valamint a közös MSZP–SZDSZ- és SZDSZ–MSZP-jelöltek nyertek 5 egyéni körzetben, míg a Fidesz–KDNP csak 2 egyéni mandátumot szerzett (Hódmezővásárhely és Csongrád maradt narancssárga, változott az egyik szegedi, valamint a szentesi és makói végeredmény).


Klikk a képre!

Békés megyében is fordítani tudott az MSZP. A szocialista jelölt nyert Szeghalmon és Gyulán, ezzel 5:2-re alakították az egyéni mandátumok számát a négy évvel ezelőtti 3:4-ről (csak Szarvason és Békésen tudott ismételni a jobboldali jelölt).

Borsodban a területi listás mandátumok eloszlása nem változott, 6:4 arányban az MSZP vitt el több mandátumot. A 13 választókörzetből a négy évvel ezelőtti eredményekhez képest eggyel többet vittek a szocialisták, Edelényben szoros eredménnyel (és talpon maradt MDF-es jelölt mellett) sikerült nyerniük. Így az egyéni mandátumokat tekintve a korábbi 9:4-hez képest 10:3-ra nyertek a szocialisták.

Növelte súlyát az MSZP Jász-Nagykun-Szolnok megyében is, ahol a négy évvel ezelőtti 6:2-vel szemben most 7:1-re tudott nyerni, csak Karcagon őrizte meg egyéni mandátumát Varga Mihály Fidesz-alelnök. A megyei listás szavazatok viszont - egyedül az Alföldön - kedvező változást hoztak a Fidesznek, a négy évvel ezelőtti 3:2-es szocialista győzelemmel szemben most 3-3 listás mandátum talált gazdára.

Nógrádban és Hevesben nem változott a választások eredménye a 2002-eshez képest. Előbbi megyében 2-2 területi és 2-2 egyéni mandátumot szerzett mindkét nagy párt most is, négy éve is. Hevesben most is 6:0-ra nyert az MSZP, a listás mandátumok aránya is maradt 3:2 a szocialisták javára.

A Dunántúlon stabilabb a helyzet

A dunántúli megyék közül csak négyben változott az egyéni mandátumok eredménye, de igazi áttörés sehol nem volt. Miközben Pécs (három választókörzettel) és Komló egyaránt szocialista fellegvárnak számít, Baranya megye három másik körzetében, Mohácson, Siklóson és Szigetváron 2002-ben fideszes jelölt nyert egyéniben. Ezek közül az idén csak Mohácsot tudták tartani, azaz a megyében két körzetes mínusszal zártak a 2002-es eredményhez képest.

Ugyancsak kettővel növelte egyéni mandátumait az MSZP Veszprém megyében. Itt 2002-ben egyedül a megyeszékhely második választókerületében nyert egyéniben szocialista jelölt, a megye hat másik körzetében a Fidesz győzött. Az akkori eredményekhez képest két körzetet is elbukott az ellenzéki párt, Várpalotát és Ajkát. A második fordulóban MDF-jelölt csak ez utóbbi városban volt, de 2,6 százalékos eredménye sem segítette volna győzelemre a fideszes jelöltet.

Győr-Moson-Sopron és Somogy megyében eggyel-eggyel nőtt a szocialista egyéni mandátumok száma, az egyik kaposvári és a mosonmagyaróvári körzetet hódították el a Fidesztől. Nem változott az egyéni mandátumok kiosztása Komárom-Esztergom (MSZP-Fidesz 5:0), Fejér (3:4), Tolna (1:4), Vas (1:4) és Zala megyében (1:4).

Pest megye fordult, Budapest változatlan

A fővárosban a 4 évvel ezelőtti eredményt másolták a jelöltek: a 32 körzetből csak 4-et nyert jobboldali jelölt, Nagy Gábor Tamás, Balsai István és Pokorni Zoltán megőrizte mandátumát, míg a négy éve Csapody Miklós győzelmét hozó körzetben most Deák András nyert.

Jelentős áttörés volt viszont Pest megyében, ahol néggyel növelte egyéni mandátumai számát az MSZP, amely a 2002-es 11:4-es vereségét 8:7-es győzelemre fordította (a 16. mandátum négy éve is, most is Kuncze Gáboré volt és lett). Gödöllőn nagy meglepetésre legyőzték Gémesi Györgyöt, emellett Vácott, Cegléden és Ráckevén fordult az eredmény.

2002 2006
Budapest (32) MSZP 27
Fidesz-MDF 4
SZDSZ 1
MSZP 26
Fidesz-KDNP 4
SZDSZ 2
Baranya (7) MSZP 4
Fidesz-MDF 3
MSZP 6
Fidesz-KDNP 1
Bács-Kiskun (10) Fidesz-MDF 10
MSZP 0
Fidesz-KDNP 10
MSZP 0
Békés (7) Fidesz-MDF 4
MSZP 3
MSZP 5
Fidesz-KDNP 2
Borsod-Abaúj-Zemplén (13) MSZP 9
Fidesz-MDF 4
MSZP 10
Fidesz-KDNP 3
Csongrád (7) Fidesz-MDF 5
MSZP 2
Fidesz-KDNP 2
MSZP 2
MSZP-SZDSZ 2
SZDSZ-MSZP 1
Fejér (7) Fidesz-MDF 4
MSZP 3
Fidesz-KDNP 4
MSZP 3
Győr-Moson-Sopron (7) Fidesz-MDF 6
MSZP 1
Fidesz-KDNP 5
MSZP 2
Hajdú-Bihar (9) Fidesz-MDF 9
MSZP 0
Fidesz-KDNP 6
MSZP 3
Heves (6) MSZP 6
Fidesz-MDF 0
MSZP 6
Fidesz-KDNP 0
Jász-Nagykun-Szolnok (8) MSZP 6
Fidesz-MDF 2
MSZP 7
Fidesz-KDNP 1
Komárom-Esztergom (5) MSZP 5
Fidesz-MDF 0
MSZP 5
Fidesz-KDNP 0
Nógrád (4) Fidesz-MDF 2
MSZP 2
Fidesz-KDNP 2
MSZP 2
Pest (16) Fidesz-MDF 11
MSZP 4
SZDSZ 1
MSZP 8
Fidesz-KDNP 7
SZDSZ 1
Somogy (6) Fidesz-MDF 5
MSZP 1
Fidesz-KDNP 3
MSZP 1
MSZP-SZDSZ 1
Somogyért 1
Szabolcs-Szatmár-Bereg (10) Fidesz-MDF 8
MSZP 2
MSZP 6
Fidesz-KDNP 3
MSZP-SZDSZ 1
Tolna (5) Fidesz-MDF 4
MSZP 1
Fidesz-KDNP 4
MSZP 1
Vas (5) Fidesz-MDF 4
SZDSZ-MSZP 1
Fidesz-KDNP 4
SZDSZ-MSZP 1
Veszprém (7) Fidesz-MDF 6
MSZP 1
Fidesz-KDNP 4
MSZP 3
Zala (5) Fidesz-MDF 4
MSZP 1
Fidesz-KDNP 4
MSZP 1