Ahol az MDF-es nem lépett vissza, jobban szerepelt a Fidesz

2006.04.23. 22:16
Kupa Mihály 1998-as győzelme óta első alkalommal nyert független országgyűlési képviselőjelölt: Gyenesei István Nagyatádon. Ahol az első forduló után MSZP-sek léptek vissza SZDSZ-esek javára, ott a koalíció győzött. A Fidesznek az is kevés lett volna a győzelemhez, ha az MDF mindenhol visszalép.

Visszalépett MDF-esek

Huszonkét MDF-es politikus lépett vissza - az elnökség határozata ellenére - a második forduló előtt. Egy részük a Fidesz támogatására szólított fel, mások nem nevezték meg a kedvezményezettet. Az érintett körzetek közül kilencben a jobboldali, tizenháromban a koalíciós jelölt győzött. Huszonhat választókörzetben maradt állva a demokrata fórumos képviselőjelölt. Ezek között érdekes módon nagyobb arányban győzött fideszes jelölt (Fidesz-KDNP 17 - MSZP 7).

Az SZDSZ javára visszalépett MSZP-sek

Az első forduló után három helyen lépett vissza szocialista politikus az egyébként gyengébb helyen álló szabad demokrata jelölt javára. Az 1990 óta egyéniben mindig győző Kuncze Gábor Szigetszentmiklóson, Pető Iván az V.-XIII. kerületben, Gegesy Ferenc a IX. kerületben az első fordulóban még csak a harmadik helyen végzett. Az ősszel még Kuncze ellen kampányoló Varju László MSZP-s jelöltet Szigetszentmiklóson az első helyről hívták vissza. A második fordulóban mindhárom szabad demokrata jelölt győzött.

#alt#
Kóka rosszul rajtolt (Fotó: Huszti István)

A koalíciós jelöltek

Az MSZP és az SZDSZ hat helyen állított közös jelöltet. Kóka Jánoson kívül mindegyikük első helyről várta a folytatást. A gazdasági miniszter nem fordított, sőt Kecskeméten Balogh László és a fideszesből SZDSZ-essé lett Szécsi Gábor polgármester, Szombathelyen Gaál Angelika is veszített. Az eredeti koalíciós jelöltek közül a második fordulóban két szabad demokrata, a szegedi Sándor Klára és a szombathelyi Hankó Faragó Miklós futott be.

Mi lett az MDF-Fidesz-KDNP-s közös jelöltekkel?

Gémesi György Gödöllőn, Sisák Imre Pásztón már az első forduló előtt az egymástól egyre inkább eltávolodó Fidesz és MDF közös jelöltjeként vágott neki a választásnak. Gémesi első, Sisák második helyről várta a folytatást, végül egyikük sem nyert parlamenti mandátumot.

#alt#
Gyenesei, a független

Szocialisták támogatta függetlenek

Gyenesei István, a Somogy megyei közgyűlés elnöke Nagyatádon első helyen fordult. A mindössze 25 százalékot szerzett szocialista jelölt itt visszalépett Gyenesei javára. Hódmezővásárhelyen a Fideszből kizárt Balogh Jánosné csak 24 százalékot szerzett, a 16 százalékos MSZP-s azonban az ő támogatására szólította híveit, hátha megakadályozzák a fideszes Lázár János győzelmét.

Végül a Somogyért Egyesület színeiben indult, a parlamentben frakción kívüli Gyenesei István mandátumot szerzett, Balogh Jánosné veszített. Független jelöltként utoljára Kupa Mihály nyert, 1998-ban Szerencsen.

Sikeres miniszterek

A Fideszt nem rendítette meg a kalocsai választókerületben, hogy Bagó Zoltánt vissza kellett léptetniük, mert megfenyegette MDF-es jelölttársát. A beugró Semjén Zsolt KDNP-elnök végül ezernégyszáz fős többséggel nyert mandátumot.

Márciusban a gyulai kistérségi társulás volt munkatársának számítógépén több Excel-fájlban 8300 szavazó adatait - ez az összes választó egyhatoda -, többek között lakcímét, telefonszámát, emailcímét és politikai szimpátiájára utaló jelzéseket találtak. A békési városban végül magabiztosan győzött a szocialista Perjési Klára.

#alt#
Kránitz László ismét vesztett (Fotó: Barakonyi Szabolcs)

Sopronban a Szájer József európai parlamenti képviselővé választása után kiírt időközi választáson a szocialista Kránitz László lemondott a jelöltségről, mert a nyugdíjasoknak ötszáz forintos utalványokat osztogatott. A helyére beugró Csák Ferencet a Fidesz-KDNP-s Firtl Mátyás győzte le. Az MSZP most ismét Kránitznak szavazott bizalmat, de csak Firtl elsőfordulós győzelmét tudta megakadályozni. A jobboldali jelölt a második fordulóban öt százalékpontos különbséggel volt jobb Kránitznál.

A szocialisták nógrádi belháborújának a közelmúltban még Salgótarján egyik MSZP-s alpolgármestere is áldozatul esett. Forradalmi változások ennek ellenére nem történtek, az örök szocialista Salgótarjánban és Pásztón az MSZP-s, a jobboldali Szécsényben és Balassagyarmaton a Fidesz-KDNP-s jelölt győzött.

A szocialista miniszterek közül Baráth Etele a főváros XIV. kerületében, Tóth András Dunakeszin, Veres János Nyírbátorban győzött.