Kóka csak a rászorulókat támogatná

2007.02.18. 21:34
Olyan szociálpolitikai rendszerre van szükség Magyarországon, amely csak a rászorultaknak ad, és ezen az alapon kell megváltoztatni a családi pótlék jelenlegi rendszerét – állítja Kóka János vasárnap megjelent vitairatában.

Az SZDSZ elnökjelöltje honlapján hozta nyilvánosságra Jövőképes ország – jövőképes SZDSZ című programjának szociálpolitikáról szóló vitairatát vasárnap. Kóka hangsúlyozza: a szociális támogatások körét a rászorulókra kell szűkíteni, a támogatási rendszerbe a munka megszerzését, a fekete jövedelmek kifehérítését, bevallását elősegítő elemeket kell építeni. Támogatni kell a képzésben való részvétel minden formáját, és a térbeli mobilitást.

Hozzáteszi, a támogatáspolitikában a normatív és közösségi megoldásokat kell előnyben részesíteni. A gazdasági miniszter szerint a családi pótlék juttatásában a rászorultság elvét az tükrözné a támogatási rendszerben, ha a több gyereket vállalók és a gyermekeiket egyedül nevelők a jelenleginél magasabb összegű támogatást kapnának. A politikus kifogásolja, hogy a családi adókedvezmény megszüntetéséből származó többletbevételt úgy osztotta újra a törvény, hogy abból legtöbbet az egygyermekesek kapták. Kóka úgy vékli, az is ellentmond a rászorultság elvének, hogy a legmagasabb jövedelműek is igénybe vehetik a családi pótlékot.

Az elnökjelölt részletezi, hogy folytatni kell a kilencvenes évek közepén megindult nyugdíjreformot, amelynek lényege a magánérdekeltség fokozása a leendő nyugdíjszint emelésében. Álláspontja szerint növelni kell a nyugdíjrendszer kiszámíthatóságát, és felveti az államilag biztosított, mindenkinek járó alapnyugdíjat. A biztosítási alapú második pillér esetében az állam feladata, hogy szabályozással és ellenőrzéssel a legtöbbet hozza ki a verseny előnyeiből – fűzi hozzá.

Kóka szerint ha versenyképes országban akarunk élni, bővíteni kell a foglalkoztatást; az infrastruktúrafejlesztéssel, oktatáspolitikával, a foglalkoztatást és vállalkozást elősegítő jogi környezet megteremtésével kell a foglalkoztatáspolitika hagyományos eszközeit kiegészíteni. Munkavállalást ösztönző szociális támogatásokra van szükség, és nagyobb szerepet kell adni a támogatottak kezdeményezéseire épülő programoknak – olvasható a vitairatban.

Bocsánatot kért Kókától honlapjának feltörője

Bocsánatot kért Kóka Jánostól az a férfi, aki szombaton feltörte a miniszter honlapját, Kóka János az ügyet ezzel lezártnak tekinti. A honlapot feltörő férfi levélben kért bocsánatot vasárnap a minisztertől, amelyben azt írta: belátta, hogy az oldal feltörése rossz tréfa volt. Az SZDSZ elnökjelöltje honlapját szombaton délután törték fel. Pár másodpercig látható volt Kóka János honlapja, majd innen a böngésző automatikusan továbbment a Falanx.hu nevű oldal egyik fórumára, ahol Kóka orvosi diplomájának valódiságát vonta kétségbe egy hozzászóló. Az oldalt este 8 körül már helyreállították.