Elvennék Kóka hatásköreit a szocialisták?

2006.04.25. 07:28
Lecsupaszítanák Kóka gazdasági minisztériumát a szocialisták, írja a Népszabadság, majd arról ír, hogy az SZDSZ sztárminisztere akár kormányfőhelyettes is lehet. A lap szerint Gyurcsány ragaszkodik az egészségügyi minisztériumhoz, bár az is lehet, hogy azt is Kókának adná.

Hiller István szocialista pártelnök kaphatja a kulturális minisztériummal összevont oktatási tárcát a Népszabadság értesülései szerint. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az OM új vezetője vagy az SZDSZ-es Sándor Klára, vagy a már a második forduló előtt is emlegetett Tóth Tiborné, a szocialisták mosonmagyaróvári képviselője lehet. A szocialista párt elképzelései szerint a jelenlegi kormányban szintén az SZDSZ irányítása alá tartozó gazdasági tárcától területeket vonnának el. A lap úgy tudja, Kóka János gazdasági miniszter egy lecsupaszított minisztériumot nem szívesen vezetne.

Kóka a kormány Jolly Jokere

A Népszabadság értesülései szerint az orvos végzettségű Kókából akár egészségügyi miniszter is lehetne - igaz, ezt a lap szerint Kóka nem ambicionálja. Ráadásul a lap egy másik cikkében arról ír, hogy Gyurcsány ragaszkodik az egészségügyi tárca szocialista irányításához.

Ez utóbbi értesülést leginkább Kökény Mihály, a szocialisták szakpolitikusa sugallja, aki határozottan ellenzi az SZDSZ egészségügyi programját. Kuncze Gábor hétfői sajtótájékoztatóján többek között pártja egészségügyi programjának elfogadásától tette függővé a koalíciós szerződés megkötését.

A Népszabadság értesülései szerint az is elképzelhető, hogy Kóka a súlytalanított gazdasági tárca mellett megkapja a még csak elképzelésként felmerült kabinetminiszteri posztot, azaz gyakorlatilag Gyurcsány helyetteseként több tárca munkáját is áttekinthetné, így több területre is hatással lehetne. Kuncze hétfői nyilatkozatában nem ellenezte a miniszterelnök-helyettesi funkció bevezetését jelentő kabinetminiszteri poszt felállítását.

A Magyar Hírlap ugyanakkor úgy tudja, hogy a szocialisták az oktatási tárcáért cserébe már lemondtak az egészségügyiről.

Hallgatnak

Gyurcsány Ferenc és Kuncze Gábor, illetve az MSZP és az SZDSZ hivatalosan nem kívánt személyi kérdésekről nyilatkozni. Az Index értesülései szerint tíz tagú kormány esetén a liberálisok három, 12 fős kabinetben négy minisztériumot szeretnének megkapni. Bár az SZDSZ konkrétumokról nem nyilatkozik, programjuk alapján a gazdasági, az egészségügyi, az oktatási és az igazságügyi tárcákat választhatják, de a Népszabadságban felmerült, hogy Szent-Iványi István vagy Eörsi Mátyás személyében a külügyminisztérium élére is liberális politikus kerülhet.