Kóka megvétózta az orwelli törvényt

2007.02.10. 12:10
A gazdasági és közlekedési miniszter elfogadhatatlannak tartja, ezért visszaküldi az előkészítő szakmai szerveknek az elektronikus hírközlési törvény (Eht.) módosításának tervezetét. Kóka János szombaton azt nyilatkozta: "A jelen formájában liberális politikusként elfogadhatatlannak tartom a tervezetet."

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium "bűnüldözési és nemzetbiztonsági érdekekre való tekintettel" az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériummal és a Miniszterelnöki Hivatallal együttműködve kezdeményezte az elektronikus hírközlési törvény módosítását. Civil szervezetek szerint a törvénymódosítás tervezete adatvédelmi szempontból elfogadhatatlan, ellentmond a vonatkozó EU-irányelveknek és alkotmányellenes: a nemzetbiztonsági hivatalnak folyamatos online hozzáférést adna a telefonálók és az internetezők összes adatához, a szerzői jogvédők pedig még a mobilosok helymeghatározási adatait is kikérethetnék a szolgáltatóktól. A tervezetet az adatvédelmi biztos is bírálta, az "orwelli törvénytervezet" nyomán kialakult vitáról az Indexen is beszámoltunk.

Nem támogat szabadságjogokat sértő módosítást

A miniszter ezután nyilatkozott a távirati irodának, minthogy alighanem az SZDSZ elnöki posztjára pályázó Kókát is foglalkoztatni kezdték a különböző szervezetek aggodalmai.

"Felkérem a társtárcák jogszabály-előkészítőit is a tervezet alapos újragondolására. Nem támogatok semmiféle olyan törvénymódosítást, amely az alkotmányban biztosított szabadságjogokat sérti - mondta Kóka János. - A minisztérium határozottan ki fog állni a bűnüldözési és nemzetbiztonsági érdekek és a személyi szabadságjogok egyensúlya mellett."

"Újra megvizsgáltatom, hogy a vonatkozó EU-ajánlás milyen változtatásokat tesz kötelezővé, de minden változtatásnak széleskörű szakmai egyetértésen kell nyugodnia, és az alkotmányban biztosított szabadságjogok sérelme nélkül kell megvalósulnia - tette hozzá Kóka János. - Felkérem a Nemzeti Hírközlési Tanács (NHIT) elnökét, hogy még a közigazgatási és társadalmi egyeztetés megkezdése előtt végezze el a tervezet szakmai kontrollját."

Figyelembe veszik az adatvédelmi biztos véleményét is

A GKM elvárja a törvényelőkészítőktől, hogy a tervezet módosításánál vegyék figyelembe az NHIT az adatvédelmi biztos és a társadalmi szervezetek ajánlásait.

Kóka János hangsúlyozta, hogy az Eht. tervezet módosítása nem lehet alkotmánysértő, és nem veszélyeztetheti a személyi szabadságjogokat. A tervezet közigazgatási egyeztetése éppen azt a célt szolgálja, hogy az aggályos rendelkezéseket kiszűrje és megfelelően korrigálja. Ennek során a nemcsak a közigazgatási szervektől és az adatvédelmi biztostól beérkezett, összesen mintegy hatvan észrevételt kell figyelembe venni, hanem a civil szervezetektől érkezett jelzéseket és észrevételeket is. A GKM tájékoztatása szerint a tárcák közti egyeztetés hétfő reggel folytatódik.