Kóka vonogatta a vállát az Orbán-veszélyre

2008.04.01. 20:33
Nem tud az MSZP olyan programot letenni az asztalra, amit az SZDSZ hajlandó lenne aláírni, deklarálta Kóka János a mai koalíciós ülésen. Az Index információi szerint Gyurcsány Ferenc hiába faggatta az SZDSZ elnökét, hogy akkor mit akar (például előrehozott választásokat), illetve miképp akarja megakadályozni Orbán Viktor visszatérését, Kóka gyakorlatilag csak a vállát vonogatta. Az SZDSZ szerint ez eltorzított információ.

A hétfői érveket feledve a kedd délutáni koalíciós tárgyaláson az SZDSZ vezetői arról beszéltek, hogy azért ugranak ki az MSZP mellől, mert amúgy is elégedetlenek a reformokkal. Kóka János szabad demokrata pártelnök példaként az ingatlanadó megfúrását, a vasúti szárnyvonalak megszüntetésének részleges megakadályozását, és az egészségbiztosítási törvény körüli köpönyegforgatást említette.

A kisebbik kormánypárt világossá tette, ha a szocialisták hozzányúltak volna az egészségpénztáras jogszabályhoz, a szabad demokraták akkor is kiléptek volna a kormányszövetségből.

Magyarán csinálhatott volna bármit az MSZP, nem csak a személyi kérdések miatt borított az SZDSZ. Meglepő módon a délutáni koalíciós egyeztetésen Horváth Ágnes egészségügyi miniszter menesztése már szóba sem került, ahogy az sem, hogy hétfőn még Gyurcsány Ferenc személye miatt nevezték tarthatatlannak a partnerséget.

Gyurcsány Ferenc információink szerint felvetette, hogy akkor beszéljék meg, milyen programot támogatnának a szabad demokraták, illetve hogyan tolnák meg kisebbségi kormányzás esetén az MSZP-t. Kóka azonban nem reagált érdemben.

Gyurcsány ekkor nekiszegezte a kérdést, hogy van-e bármilyen program, amit az SZDSZ hajlandó lenne aláírni, illetve milyen feltételekhez kötné szignóját. Kóka tömören leszögezte, hogy nincs, és úgy tűnt, hogy szerinte az SZDSZ a következő választásokig semmiképp nem megy vissza a kormányba. Amikor Gyurcsány arról faggatta az SZDSZ-t, hogy mit akarnak, nem kapott választ. Ahogy arra sem, miképp akadályozzák meg Orbán Viktor visszatérését, ha előrehozott választások lennének. Gusztos Péter SZDSZ-es frakcióvezető szerint viszont ezek az információk eltorzítottak, jó hangulatú, kulturált egyeztetést tartottak.

Az SZDSZ a koalíciós tárgyaláson ismét megerősítette miniszterei visszahívását, ez akár a koalíció felmondását is jelentheti, de a kormánypártok szövetségét hivatalosan csak az SZDSZ várhatóan április végén ülésező küldöttgyűlése mondhatja fel. Gusztos Péter SZDSZ-es frakcióvezető-helyettes hangsúlyozta, készek miden olyan törekvést támogatni, ami a konvergencia-program betartatását, a gazdaság felpörgetését és a szerkezeti reformok végigvitelét szolgálja. Hogy mi lesz ez az együttműködési forma, egyelőre nem tudni, valószínűleg a kívülről támogatott kisebbségi kormányzásra gondoltak.

Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető szerint a koalíció felbomlása esetén is egy szorosabb együttműködésre lehet számítani. Azt az MSZP frakcióvezetője is megerősítette, hogy a Gusztos által említett célokért mindenképpen hajlandó együttműködni a két párt.