Belebukhat a gyógyszerkáoszba Kökény Mihály

2004.03.24. 07:25
Bár az MSZP nincs "miniszterváltós" hangulatban, mégis belebukhat a gyógyszerárbotrányba Kökény Mihály. A Magyar Hírlap értesülései szerint Medgyessy már májusban menesztheti miniszterét. Kökény utóda Vojnik Mária vagy Radnai György lehet. Kökény Mihály az Indexnek azt mondta, "rémhírekkel, álhírekkel" nem kíván foglalkozni, ő továbbra is végzi a dolgát.
Még május előtt átalakíthatja kormányát Medgyessy Péter - értesült szocialista forrásokból a Magyar Hírlap. A napilap értesülései szerint Kökény Mihály leváltása tűnik a legvalószínűbbnek.

Szakember vagy pártkatona

Az egészségügyi miniszter utóda jelenlegi politikai államtitkára, Vojnik Mária lehet, bár Draskovics Tibor pénzügyminiszter az egészségügyi reformért felelős kormánybiztost, Radnai Györgyöt támogatja - írja a Hírlap. Kökény leváltását a gyógyszerterületen kialakult káosz és a kórházfinanszírozásban várható válság tette szükségszerűvé - nyilatkozták a lapnak kormányzati források.

Egészségpolitikai szakértők szerint azonban nem valószínű, hogy a kormányfő az európai parlamenti választások előtt váltaná le miniszterét. A szakértők Radnai kinevezését sem tartják valószínűnek, mivel a pénzügyi szakember korábban nem dolgozott az egészségügyben. Kinevezését feltehetően a szocialisták sem támogatnák, mivel nem kötődik a párthoz, ráadásul a lap szerint az MSZP-ben amúgy sincs "miniszterváltós" hangulat.

Kökény hallgat

Az Index megkeresésére Kökény Mihály közölte, hogy "rémhírekkel, álhírekkel" nem kíván foglalkozni. Az esetleges miniszterváltás egyébként sem az ő hatásköre, ő végzi a dolgát. A miniszter egyik utódjaként emlegetett Vojnik Mária neve már tavaly ősszel Csehák Judit leváltása után is felmerült. Az egészségügyi államtitkár akkor úgy nyilatkozott, hogy nem akar egészségügyi miniszter lenni.