Fodorban bíznak az SZDSZ-esek Kóka helyett

2007.09.13. 08:14
Az SZDSZ szavazóknak sem tetszik a liberális vezetésû minisztériumok teljesítménye. A Magyar Hírlapban közzétett belsõ közvélemény-kutatás szerint a szabad demokrata szimpatizánsok Kóka János pártelnököt sem szeretik, Fodor Gáborban jóval többen bíznak.

A Magyar Hírlap birtokába került belsõ kutatás, amelyet a Marketing Centrum készített, azt mutatja, hogy Kóka Jánosban pillanatnyilag nem bíznak saját pártja szavazói.

Az "Ön szerint az SZDSZ kinek a vezetésével lehetne sikeresebb a 2010-es választáson?" kérdésre Kóka János helyett egyértelmûen Fodor Gábort nevezték meg az SZDSZ szavazói a Marketing Centrum kérdésére. A lapunk által megszerzett belsõ kutatásból kiderül: a szavazók 46 százaléka Fodort jelölte meg elsõ helyen, míg Kókát csupán 19 százaléknyian említették. A bizonytalanoknál 20:12, az összes megkérdezett között 28:15 lett ugyanez az arány Fodor javára.

A Marketing Centrum tizennégy kérdéskörben hasonlította össze a két politikust. Ebbõl Kóka csak a "pénzügyi, gazdasági szakértelem" (66-57), a "szervezõkészség" (65-64) kategóriáikban kerekedett felül. Döntetlen született a "döntésképesség" (66-66) és a "beszédkészség" (68-68) kérdésekben, de Fodor 12 pontot vert Kókára az "együttérzés az emberekkel" (59-47), 11-et a "politikai rutin" (70-59), 10-et az "önkritika" (55-45), 7-et a "hazaszeretet", kettõt-kettõt "jövõkép", "népszerûség külföldön", "közigazgatási tapasztalatok", "perfekt idegennyelv-tudás" és egyet "munkabírás" témakörökben.

A kutatás során a liberális vezetésû minisztériumokat is értékeltették a megkérdezettekkel. Pozitív értékelést az SZDSZ-es szavazóktól csupán a Fodor Gábor vezette Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kapott (12 pont). A Kóka János pártelnök által az év végéig irányított Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) minusz12 pontos megítéléssel számolhat, míg a Horváth Ágnes fémjelezte egészségügyi tárca mínusz 23 pontot kapott. Az összes megkérdezett körében az Egészségügyi Minisztérium megítélése mínusz 47, a GKM mínusz 29, míg a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium mínusz 12 százalékon áll.