Jócskán drágulnának a kollégiumi helyek a minisztérium tervei szerint

2004.05.09. 07:50
A kollégiumok által nyújtott szolgáltatástól és az ágyak számától függően a jelenlegi 4550 forint helyett 6370-től akár közel 11 ezer forintig terjedő összeget is kérhetnének a diákoktól a szobákért egy, a szaktárcánál készült, az MTI birtokába került tervezet szerint. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) mindenfajta emelést elutasít.
Jelenleg maximum 4550 forintot kérhetnek a kollégiumok a hallgatóktól, a jövőben a 91 ezer forintos normatíva 7-12 százaléka, azaz 6370-10920 forint lehetne az elkérhető összeg. A kormányrendelet módosításáról szóló, felsőoktatási intézményi forrásból az MTI-hez került belső tervezetben az szerepel: "az intézmények a szabályzatukban az intézmény kollégiumaira egységesen meghatározott elvek (a szolgáltatás színvonalát leíró paraméterek) alapján a hallgatói normatíva 7-12 százaléka között, szolgáltatásarányosan differenciálva állapíthatják meg a kollégiumi díj mértékét".

Drágább a komfortos szoba

A kollégiumi díj megállításakor szempont lenne az egy helyiségben lévő ágyak száma, a férőhely létesítése, illetve felújítása óta eltelt idő, s tartozik-e önálló vizesblokk a helyiséghez. Például az egy- és kétágyas, tíz éven belül létesített belső vizes blokkal rendelkező kollégiumi szoba a csaknem 11 ezer forintos kategóriába tartozna. Ugyanez a kategória külső vizes blokkal 8190 forintba kerülne a minisztériumi anyag szerint.

A négy- vagy több ágyas kollégiumi szobák - akár tíz éven belül, akár annál régebben létesítették, újították fel - belső és külső vizesblokk esetén egyaránt 6370 forintba kerülnének. Szintén a legalacsonyabb árkategóriába tartoznának a háromágyas, tíz évnél régebben létesített, vagy felújított belső, illetve külső vizes blokkal, kortól függetlenül.

Tiltakozás az el nem döntött rendelet ellen

Szántó Gabriella, az oktatási tárca sajtófőnöke az MTI kérdésére elmondta: a minisztériumban nincs elfogadott anyag a témában. Barthel-Rúzsa Zsolt, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke az MTI kérdésére elmondta: a kollégiumok jelenlegi, némely esetben kritikán aluli állapota mellett a HÖOK elutasít mindenfajta kollégiumi térítési díjnövelést. "A hallgatók már így is többet fizetnek, mint az európai uniós csatlakozásunk előtt ilyen állapotú kollégiumi férőhelyekért indokolt lenne" mondta.