A HÖOK magyarázatot vár a kollégiumi díjemelésre

2004.05.21. 16:55
Az Oktatási Minisztérium közlése szerint megegyeztek a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának képviselőivel a kollégiumi díjak emelésének kérdésében. Januártól együtt emelik a kollégiumi díjakat, és a kollégiumi normatívát, illetve lakhatási támogatást. A hallgatók képviselője szerint nem kizárt, hogy mégis megtartják a június 3-ára tervezett tüntetést, ha a tárca nem ad magyarázatot a díjemelés okára.
Az Oktatási Minisztérium pénteken tárgyalt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) képviselőivel, áll a tárca közleményében. Az egyeztetésen részt vevő felek megerősítették, hogy továbbra is szükség van a hallgatókat érintő kérdésekben a folyamatos egyeztetésre, ezért a HÖOK és az OM egy vegyes bizottságot állít fel.

Később emelnék a kollégiumi alapdíjakat

A legvitatottabb témában, a kollégiumi díjak emelésében az Oktatási Minisztérium kompromisszumos javaslatot tett: a minisztérium eredetileg 2004 szeptemberétől tervezte emelni a kollégiumi díjakat, míg a HÖOK egy évvel későbbre halasztotta volna a lépést. A tárca a tárgyaláson a 2005. januári időpontot javasolta, amely egybeesik a kollégiumi normatíva illetve a lakhatási támogatás havi ötezer forintról nyolcezer forintra történő emelkedésével.

A kollégiumok által nyújtott szolgáltatástól és az ágyak számától függően a jelenlegi 4550 forint helyett 6370-től akár közel 11 ezer forintig terjedő összeget is kérhetnének a diákoktól a szobákért egy, a szaktárcánál készült, az MTI birtokába került tervezet szerint. A HÖOK mindenfajta emelést elutasított, és június 3-ára tüntetést szervezett az emelés ellen.

Magyarázatot várnak a minisztériumtól

A minisztériumnak elfogadható magyarázatot kell adnia a kollégiumi alapdíj növelésére, ellenkező esetben nem tudjuk elfogadni azt - jelentette be Barthel-Ruzsa Zsolt, HÖOK elnök választmányi ülésük után megtartott sajtótájékoztatójukon. A HÖOK szorgalmazza az esetleges alapdíjemeléssel párhuzamosan a kollégiumi alapszolgáltatások bővítését, álláspontjuk szerint így kevésbé lennének megterhelve a diákok.

Az elnök visszautasította Magyar Bálint oktatási miniszter vádjait: kijelentette, hogy a HÖOK politikai környezetben mozog ugyan, de nem szolgál ki pártérdekeket. Továbbra sincs kizárva a június 3-án tartandó HÖOK demonstráció, ennek a szervezése most is folyik, megtartásáról a jövő hét közepén tartandó választmányi gyűlésen döntenek majd.