Pályázati csalással vádolják Kolompár Orbánt

2008.12.08. 17:48
A Kecskeméti Városi Ügyészség vádat emelt az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, Kolompár Orbán ellen. Egy kiskunmajsai szervezet vezetőjeként 2005-ben 7,2 millió forint pályázati támogatást vett fel, de a pénzt az ügyészség szerint nem a cigányok munkahelyhez segítésére költötte.

Vádat emeltek Kecskeméten Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke ellen. Kolompár a vád szerint még 2005-ben, a Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet elnökeként követhetett el bűncselekményt. A szervezet nevében 13 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert el, "a roma népesség munkaerő-piaci versenyképességének javítása" célra. A pénzből 7,2 millió forintot hívott le.

A szervezet az ügyészség szerint hamis számlákkal igazolta a pénz elköltését. A harmadrendű vádlott - aki Kolompár rokona - hamis számlákat adott ki egy gazdasági társaság ügyvezetőjeként. A vád szerint ezt a pénzt nem a pályázat célja szerint költötte el. Kolompárt jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettével vádolják.

Kolompárt hamarosan újabb, még súlyosabb bűncselekménnyel is vádolhatják. Szabó Ferenc megyei főügyészhelyettes ugyanis azt mondta, hogy a nyomozás közben fény derült egy újabb bűncselekményre is, amelyben szintén érintett a Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet. Abban az ügyben folyik a nyomozás, de lényegesen nagyobb a kárérték, és több szervezet is érintett. Ez az ügyészség nyomozott Zuschlag János és társai hamis számlái ügyében is.