Fidesz: a szimbólum marad, a név változik

2003.05.14. 07:25
A Fidesz hétvégi kongresszusán várhatóan a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség nevet veszi fel a párt, amelynek rövidítése Fidesz vagy Szövetség lesz - nyilatkozta Navracsics Tibor, a párt elnöki kabinetjének vezetője az MTI-nek. A kongresszuson elnökké választják Orbán Viktort, míg a két új alelnök Pokorni Zoltán és Schmitt Pál lehet.
A Fidesz hét végi kongresszusán nem döntenek az átalakuló szervezet szimbólumairól, biztosan megváltozik azonban a párt neve, kibővül struktúrája és várhatóan elnökké választják Orbán Viktor volt kormányfőt. A változásokról Navracsics Tibor, a párt elnöki kabinetjének vezetője nyilatkozott az MTI-nek. Elmondta, a szervezet teljes neve a jövőben - amennyiben a kongresszus a javaslatot elfogadja - Fidesz - Magyar Polgári Szövetség lesz, rövidítése pedig vagy Fidesz vagy pedig Szövetség.

Pokorni és Schmitt

Közlése szerint a szövetség jelképeiről nem a kongresszus, hanem a párt országos választmánya illetékes határozni. "Nem szükségszerű a változás, de az országos választmány bármikor dönthet róla a jövőben" - jegyezte meg. Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy a hírekkel ellentétben az átalakuló Fidesz elnökének jogköre egyáltalán nem lesz nagyobb vagy szélesebb, mint amilyen a szervezet korábbi elnökeinek jogköre a jelenleg érvényes alapszabály szerint volt.

A szervezeten belül a jövőben lesz egy operatívabb ügyvezető és egy bővebb országos elnökség. Az ügyvezető elnökség tagjai közé tartozik az elnökön kívül az országos választmány elnöke, a frakcióvezető, illetve a kongresszus által választott két alelnök, minden valószínűség szerint Pokorni Zoltán volt pártelnök és Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

Nyolc tagozat

Navracsics Tibor megfogalmazása szerint az ügyvezető elnökségnek kimondottan végrehajtói feladatai lesznek. Az országos elnökséghez tartozik majd az ügyvezető elnökségen túl a leendő európai parlamenti delegációvezető, a tagozatok elnökei, valamint, ha a Fidesz kormányon lesz, akkor a miniszterelnök, ha pedig ellenzékben, akkor a volt miniszterelnök; ha a Fidesz adja az Országgyűlés elnökét, akkor ő is, ha nem, akkor a parlament fideszes alelnöke, ezen kívül pedig az Európai Néppárt fideszes alelnökei.

Az alapszabály tervezete szerint a Fideszben nyolc tagozat jön létre, így kulturális, nyugdíjas-, nő-, gazda-, munkás és alkalmazotti, falusi, önkormányzati és zöldtagozat. A tagozatok maguk választják meg vezetőjüket és maguk állítják össze szervezeti és működési szabályzatukat. A Fidesz alapszabálya azt írja majd elő, hogy a tagozatok országos tanácsainak első ülését legkésőbb az év végéig meg kell tartani.

Háromszáz módosító javaslat

Ha a kongresszus elfogadja az alapszabály módosítását - Navracsics Tibor szavai szerint -, megmarad a helyi csoportstruktúra, csak a választókerületi felosztáshoz igazodnak. Megmaradnak a fővárosi és megyei választmányok is, a szervezet budapesti elnöke azonban nem lesz automatikusan az országos elnökség tagja, ahogyan jelenleg.

A kettős tagság kapcsán úgy szól az alapszabály tervezte: az lehet tagja a Fidesznek, aki nem tagja más pártként bejegyzett szervezetnek, azonban az Európai Néppárt tagszervezetei tekintetében országos választmány ettől eltérően rendelkezhet. Az alapszabály tervezetéhez eddig közel háromszáz módosító javaslat érkezett, ezek közül a Fidesz Országos Választmányának múlt hét végi tanácskozásán százat támogattak.

Navracsics Tibor a módosító javaslatok kapcsán azt mondta, hogy azok többsége pontosító jellegű.