Kontrát: A kormány tavaszi háborúra készül

2006.12.29. 13:11
A kormány háborúra készül a magyar családok, az emberek ellen - állítja az Orbán-kormány egykori belügyi államtitkára. A fideszes Kontrát Károly szerint a várhatóan nehéz tavasz miatt akarja a szaktárca megkerülni a közbeszerzést, hogy még márciusra megvehessék több mint 2 milliárdért a rendőrség új csapatszállító buszait, könnygázgránátjait és gránátvetőit.

Közbeszerzési kötelezettség alóli mentességet kért a rendőrség számára az igazságügyi és rendészeti tárca képviselője az országgyűlés rendészeti bizottságában.

Tavaszi hadrend

Kontrát Károly, a Fidesz egykori belügyi államtitkára szerint a szaktárca kérése kivételes, és bár az előző ciklusban is tagja volt a parlamenti testületnek, nem emlékszik rá, hogy hasonló kérés érkezett volna a képviselőkhöz. Kontrát szerint a beszerzést gyorsító eljárás mögött az áll, hogy a kormány a megszorító intézkedések miatt tart attól, hogy tavasszal ismét utcai zavargásokkal kell szembenéznie. A fideszes képviselő szerint viszont a tömegoszlató eszközök közbeszerzési eljárás nélküli vásárlása és a pályáztatási kötelezettség megkerülése elfogadhatatlan.

A kormány döntései következtében a magyar családok jövőre rosszabbul élnek majd, mint az idén, ám "mivel fél az emberektől, olyan eszközöket kíván a rendőrség rendelkezésére bocsátani közbeszerzési eljárás nélkül, amelyek brutális rendőri fellépést tesznek lehetővé" - fogalmazott az ellenzéki politikus, aki a rendészeti bizottság ülésének idején nyilatkozott újságíróknak.

Március 15-re meglenne

Kontrát az Indexnek elmondta, hogy Jenei Zoltán szakállamtitkár és Sipos Gábor, az ORFK gazdasági főigazgatója 2,2 milliárdos eszközvásárláshoz kért közbeszerzési mentességet. A bizottság pozitív döntése esetén a rendőrség akár március 15-ig beüzemelheti a közel száz új csapaterő mozgatására alkalmas kisbuszát, és tömegoszlató eszközeit, közöttük új könnygázgránátokat, gránátvetőket.

Korszerűtlenek voltak

Nyakó István, az MSZP szóvivője az MTI-nek reagált Kontrát Károly szavaira. "A köznyugalom és a csendes többség érdekében fontosnak tartjuk, hogy a rendőrség korszerűtlen eszközeit - amelyekkel nem, vagy csak nehezen tudják fenntartani a törvényes rendet, és ezt láttuk a tévészékház előtt - mihamarabb kicseréljük illetve pótoljuk". Mint mondta, emlékezete szerint ezzel a Fidesz politikusai szeptember végén, október elején még maximálisan egyetértettek, "meglepő ezért a pálfordulás". Megjegyezte: meglepő az is, hogy egy március 15-i dátumot jelölt meg Kontrát Károly.

Mi lesz márciusban?

"Talán nem véletlenül. Talán tud valamit arról, hogy március 15-én mi készül a fővárosban, esetleg máshol. Ha van ezzel kapcsolatos információja, akkor nagyon szívesen hallanánk, mi az, ami március 15-én lehet a közös nemzeti ünnepen túl; talán csak nem megint az utcára szeretné vinni az embereket a Fidesz, ahogyan ezt tette október 23-án?" - tette fel a kérdést a politikus. "Lehet, hogy elszólta magát Kontrát Károly" - állította Nyakó és hozzátette: "akkor viszont a Fidesz vezető politikusaitól szeretnénk azt megkérdezni, mire készülnek tavasszal".