Külföldön nyomtathatják a magyar könyveket

2004.05.29. 09:47
Huszonöt százalékos áfa terheli május elejétől a könykiadókat. Mindezt azért, mert ezentúl nem termék előállításának, hanem szolgáltatásnak minősül a nyomdák tevékenysége - írja a Magyar Hírlap.
Májustól 25 százalékos forgalmi adót kell fizetni a könyvkiadóknak, mert a nyomdák tevékenysége ezentúl nem termék előállításának, hanem szolgáltatásnak minősül - írja a Magyar Hírlap. Ezzel emelkedett az éve elején 12 százalékról 5 százalékra csökkentett adó mértéke.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők elnöke szerint a változás könnyen okozhatja a nyomdaipar és könyvkiadás recesszióját. Zentai Péter László szerint hiába állítják a pénzügyi tárcánál, hogy a kiadónak a mostani áfaemelés csak átmeneti likviditási gondokat jelent, vagyis az áfát vissza lehet majd igényelni. A szektorban ugyanis nincs ennyi átcsoportosítható pénz.

A Magyar HÍrlap tudósítása szerint nyomdák vezetői attól tartanak, hogy a megrendelők ezentúl a szomszédos országokban nyomtatják kiadványaikat. Ott ugyanis az áfateher az ötöde az itthoninak.