Perelnének a kórházak a lista miatt

2005.03.10. 07:23
Az OEP honlapján megjelentetett egy listát, mely a hazai kórházakat minősíti. A listából kiderül, hogy az infarktussal kórházba kerülõk közül hányan és hogyan élik túl az ellátást, de a betegek egyelőre nem tudják beazonosítani az intézményt. Az országgyűlési biztos helyettese szerint meg kell nevezni az intézményeket.
Néhány napja került fel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár weblapjára a hazai kórházakat minõsítõ lista, de már most óriási vitákat vált ki.

Egyelõre a beteg nem, csak az intézmény tudja beazonosítani, hogy a kórház milyen minõsítést kapott: az intézetek saját adatai alapján az derül ki, hogy az infarktussal kórházba kerülõk közül hányan és hogyan élik túl az ellátást – írja a Népszabadság.

A kórházakat csak kódszámmal jelölték meg, az azonban már ebből is kiolvasható, hogy az infarktusos betegeknek a legkisebb esélyük a kórházakban, a legtöbb pedig az orvosi egyetemeken van az életben maradásra. A kórházszövetség elnöke aggályosnak ítélte a rangsort.

Golub Iván szerint előfordulhat, hogy hitelrontásért az intézetek vezetői közül többen bírósághoz fordulnak.

Nevet is lehet

Ezzel ellentétben Takács Albert, az országgyűlési biztos általános helyettese kifogásolja, hogy az OEP nem nevezte meg az intézményeket. Szerinte a betegnek joga van tudni, hogy milyen színvonalú gyógyításra számíthat. Az OEP ragaszkodik az intézetek anonimitásához - mondta a Népszabadságnak Dózsa Csaba főigazgató, mert a minősítési vizsgálat még nem elég "érett". A cél egyelőre nem több, mint hogy a szakma szembesüljön az adatokkal.