Kormányzati túlélő-show

2004.08.13. 12:23
Újabb koalíciós egyeztetések várhatóak a jövő héten, amelyek után finisbe érkezhet a miniszterelnök kormányátalakítási akciója. A sporttárca és az informatikai minisztérium valószínűleg megússza a változtatásokat, Csillag István minisztersége még kérdéses lehet, Gyurcsány Ferencet pedig az olimpián érheti menesztésének híre.
A miniszterelnök várhatóan a jövő héten jelenti be a kormányátalakítással kapcsolatos döntéseit. Ehhez azonban még egy koalíciós egyeztetőkört kell futnia, ami - információink szerint - a jövő hét első felében meg is történik.

A szocialisták kedden tartanak informális frakcióülést, eredetileg a költségvetéssel és az adókérdésekkel kapcsolatban, azonban elképzelhető, hogy Medgyessy Péter már ekkor tájékoztatást ad a kormányátalakítás részleteiről.

Csillag sorsa

A miniszterelnök a jövő héten egyeztet másodszorra Kuncze Gáborral, az SZDSZ elnökével. Információink szerint ezen a találkozón dőlhet el Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter sorsa. A szocialisták állítólag meg akarnak szabadulni a jelentős fejlesztési források elosztásáért felelő szakember-minisztertől, abban a reményben, hogy egy politikus tárcavezetőnél eredményesebben tudnának lobbizni saját választókerületeik támogatásáért.

Medgyessy Péter saját hatáskörben dönthet a kormány tagjainak esetleges leváltásáról, szabad demokrata forrásaink azonban barátságtalan lépésnek tartanák, ha a miniszterelnök a beleegyezésük nélkül döntene egyik miniszterük menesztéséről. Az SZDSZ pedig elégedett Csillag István tevékenységével, leváltására nem látnak okot. Ennek ellenére az egyik szabad demokrata informátorunk nem tudta teljességgel kizárni a Pénzügykutatónál korábban már Medgyessy alatt dolgozó, majd menesztett Csillag István leváltását. Azt, hogy ennek mi lenne az ára, nem tudtuk meg. Pártvezetők tettek olyan nyilatkozatokat, amelyekben az általuk legfontosabbnak tartott adócsökkentés érdekében kompromisszumkészséget hangoztattak.

Változó elképzelések

Az Index úgy tudja, hogy amikor Kuncze a héten a miniszterelnöknél járt, akkor a kormányfő - feltehetőleg tanácsadói hatására - egyértelművé tette, hogy Csillagnak mennie kell. "Kuncze Gábor háromnegyed órás érvelése után viszont Medgyessy is úgy gondolta, hogy Csillagnál jobb minisztert nem talál" - fogalmazott egyik informátorunk.

Mindenesetre a kormányfő kemény ellenállásba ütközhet Csillag ügyében az SZDSZ vezetése részéről. Kedden először a szocialista pártelnök járt Medgyessynél. Ezt követően Kovács László sejtelmesen azt mondta, hogy nem lenne ellenükre a sporttárca és az informatikai minisztérium megszűntetése. Azután, hogy Kuncze Gábor is konzultált a kormányfővel, a kérdés - információink szerint a szabad demokrata pártelnök ellenkezése miatt - lekerült a napirendről. Úgy tudjuk, hogy Kuncze nem támogatta az informatikai minisztérium szétválasztását és más tárcákba történő beolvasztását, így emiatt a sporttárca is megúszta a bedarálást.

Az Index úgy tudja, volt olyan elképzelés, amely szerint a nagy informatikai projektek felügyelete és irányítása a Miniszterelnöki Hivatalhoz, Baja Ferenc irányítása alá került volna, a szabályozási feladatokat pedig a Nemzeti Hírközlési Hatóság kapta volna meg. Ezek az elképzelések azonban főként a szabad demokraták tiltakozása miatt meghiúsulni látszanak.

A kormányátalakítás pikáns mozzanata a lemondását felajánló Gyurcsány Ferenc sportminiszter menesztése lehet. A sporttárca irányítóját ugyanis éppen Athénban, az olimpián érheti a számára valószínűleg nem túl váratlan döntés. Korábban egyébként éppen Medgyessy üzente azt Gyurcsánynak, hogy most ne esetleges távozásával, hanem az olimpiával foglalkozzon.