Magyar-japán tervek alapján épülhet fel az új kormányzati negyed

2007.08.02. 13:17
Négy napig sikeresen titkolták az eredményt, hogy a kormányzati negyed megtervezésére beérkezett 17 pályázat közül melyik kapott egyhangúlag bizalmat a nemzetközi bíráló bizottságtól. Hosszú ceremónia után a Nyugatiban csütörtökön kiderült, egy fiatalokból álló magyar-japán csapat tervei nyertek.

Egy magyar-japán koprodukció (Janesch Péter, Alexa Zsolt, Bernard Bea, Rabb Donát, Vági János, Szentirmai Tamás, Schreck Ákos, Kengo Kuma) tervei alapján épülhet fel a kormányzati negyed a Nyugati pályaudvarnál, jelentették be csütörtökön. A győztes pályaművet 20 millió forinttal jutalmazták.

A tervezők fiatalok, többségében huszon-harmincévesek, mint kiderült, nem egy irodában dolgoznak, de voltak már közös projektjeik. A pályázaton a Japánban ismert irodát működtető tervező, Kengo Kuma akart indulni, és ő keresett magyar partnereket a munkához. Janesch Péter az Indexnek azt mondta, egy építészfórumon találkoztak, majd az elvi megállapodás után lényegében interneten bonylították le az egész tervezési folyamatot.

Látványtervek

Sylvester Ádám, a Budapesti Építész Kamara elnöke szerint a győztes pályaműben egy emblematikus zöld ház szerepel, amely nyitott, térben variálható, lehetőséget ad a kormányzat esetleges strukturális változásainak követésére, hiányzik belőle a hatalom szimbolikája. A terv épületgépészeti technológiában abszolút XXI. századi, fosszilis energiákat szinte alig kell felhasználni az üzemeltetésekor, szellőztetés-, árnyékolástechnikában eredeti ötleteket használ.

Kényszerű összehúzódzkodás

A terveken szereplő épületek, így a győztesé is, csak a Ferdinánd hídig terjeszkedenek, jóllehet a helykijelölésnél még a Nyugati főépületétől a Dózsa György útig terjedő teljes MÁV-terület beépítéséről volt szó. Információink szerint az összehúzódzkodásra azért volt szükség, mert a MÁV jelezte, hogy a hídon túl működő szervezeti egységeit nem tudná elköltöztetni az év végig, ez pedig drámai csúszást okozna a 2009-es befejezési dátum miatt amúgy is feszített ütemezésben. A módosított tervezés miatt már olyan pályamunkák születtek, amelyekben a költöző tizenegy minisztériumnak a Ferdinánd híd belső oldalán is elegendő alapterület szerepelt.

II. helyezést ért el a Finta és társai iroda, ők 19 milliós díjat kaptak.

Az eredményhirdető sajtótájékoztatón elmondták, hogy a zsűri is csak fél órával korábban tudta meg, hogy kié a nyertes pályázat. Görözdi György azt mondta, barnából zöld övezetet varázsolnak a Nyugati Pályaudvar mögötti 30 hektáros területen, ami a napokban kerül át a MÁV-tól az állam tulajdonába. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a KVI megvette az összes pályázatot, mert értékesnek tartották őket, és részben ezeket is felhasználják majd.

Demszky is kedvet kapott

Demszky Gábor budapesti főpolgármester azt mondta, szeretné, ha nem halott hivatalnokok városa lenne az új városrész, hanem egy nonstop élő negyed. Szerinte ezt a városrehabilitáció és a jó tömegközlekedés biztosíthatja. Elárulta, irigykedik, és ő is valami hasonlón gondolkodik, hogy ne XVIII. századi irodákba kelljen a hivataloknak üldögélniük.

A beérkezett terveket nemzetközi zsűri bírálta, és az eredményt sikeresen titokban is tartották. A bíráló bizottságban Görözdi György miniszterelnöki megbízott elnökölt, a társelnök Sylvester Ádám a Budapesti Építész Kamara elnöke volt, a tagok közé azonban három neves külföldi építész is meghívást kapott. A KVI Hans Stimmannt, Berlin volt főépítészét, Josep A. Acebillo Marint, Barcelona főépítészét és Daniel Libeskindet, a manhattani World Trade Center helyén épülő komplexum tervezőjét kérte fel a közreműködésre. A bizottság már vasárnap befejezte az értékelést, de azóta csak annyit árultak el, hogy egyhangú döntés született. Demszky egyébként különösen a külföldi zsűritagok méltatásával tudta megnevettetni többször is a többszáz fős közönséget: a berlini volt főépítész hivatali idején lezajlott beruházásokat kiemelve ugyanis azt sem felejtette el megjegyezni, hogy pont akkoriban halmozott fel óriási adósságokat a német főváros és az akkori polgármester azóta is bíróságra jár hűtlen kezelés gyanújával.

Nézze meg képeinket!

Két év múlva épülne fel

Az építész feladata volt, hogy megtervezze a 140-160 ezer négyzetméteres irodakomplexumot, amely 2009-től adna helyet a minisztériumoknak és több kormányzati szervezeti egységnek. A negyedre legfeljebb 140 milliárd forintot szánt a kabinet. A beruházás tervezése ebből mintegy 2 milliárdot emészt majd fel.

A negyed felépítésének helyét már tavaly kijelölték egy külön KVI-s pályázaton. A Nyugati akkor az utolsó körben a dél-pesti Duna-part és a Déli pályaudvar előtt nyerte el a lehetőséget, de összesen 27 ajánlat érkezett a zsűrihez. A tavaly novemberi döntésnél már az volt az alapötlet, hogy a Nyugati pályaudvar mögötti területeken a sínek befedésével tudnának irodákat építeni. A területtel kapcsolatban előnyként emlegették, hogy a telek legnagyobb része a MÁV tulajdonában van, így nem kell nagy értékű, magánkézben lévő ingatlanokat vásárolni, továbbá ez az a terület, ami a legközelebb helyezkedett el a pesti városközponthoz, és a Parlament épületéhez, valamint azt, hogy a beköltöző minisztériumok 5-6 ezer alkalmazottja a metró, a nagykörúti közlekedés segítségével várhatóan kevesebb fennakadást okoz majd, mint máshol.

További díjazottak

A Nyugati mögötti, a Podmaniczky utcával párhuzamosan húzódó vasúti területet a MÁV és a Terézvárosi Önkormányzat közösen benyújtott tervei alapján választották ki. A WestEnddel terjeszkedő TriGránit a Ferdinánd híd melletti szomszédos telket jelölte a versenyben, de az akkor nem került az esélyesek közé. Demján Sándor cége azonban a kormányzati negyed mellé mindenképp felhúz egy saját komplexumot. A WestEnd II-t várhatóan direkt a minisztériumi dolgozók kiszolgálására hangolják majd.

Karakteresebb is lehetett volna?

A külföldi ítészek ténykedését hosszasan méltatták a magyar bírálóbizottsági tagok. Az végső egyetértés ellenére, mint kiderült, szenvedélyes viták jellemezték a válogatást, ahol a spanyol és a német izlés sokáig nem közeledett egymáshoz. Az eredményhirdetésre végül a három sztárépítész egyike sem ment el, de mindhárman gratuláló videóüzenetet küldtek a győztesnek.

Hans Stimmann, Berlin volt főépítésze azonban a Népszabadság németországi tudósítójának nyilatkozva még az eredmények nyilvánosságra kerülése előtt azt mondta, hogy szerinte a budapesti kormányzati negyed túlságosan komplex beruházás, ezért a kiírás sok nagy nevet, és valószínűleg karakteresebb-látványosabb elképzelést is "elriasztott".