Nyilvánosságra hozzák a Poltról és Szászról készült aktákat

2003.06.19. 18:37
Összefüggést lát a kormány a liszaboni jelentés és a legfőbb ügyészt, illetve a PSZÁF elnökét ért támadások között. A kormányszóvivő közleménye szerint a kormány "nem hagyja, hogy az ellenzék az országban, a polgári körök sugallatára és segítségével újra hisztérikus politikai hangulatot keltsen".
"Összehangolt kampány" indult az elmúlt hetekben a köztársaság egyes intézményei és azok vezetői ellen, véli a kormány. A kormányszóvivői irodának az Indexhez eljuttatott közleménye megismételte azokat a "tendenciózus" jeleket, melyeket Medgyessy Péter vélt felfedezni a Kereszténydemokrata Internacionálé liszaboni határozata és a legfőbb ügyészt,m illetve a PSZÁF elnökét ért támadások között.

A kormány nem tűri

Az MSZP tudatos politikai forgatókönyvet lát
Az MSZPa kormányhoz hasonlóan úgy véli "tudatos politikai forgatókönyvet követnek" az elmúlt napok eseményei. A párt éppen ezért "helyesli", hogy a kormány "azonnal nyilvánosságra hozza a miniszterelnökhöz eljuttatott iratokat, és vizsgálatot kezd róluk". "Elég a zavaros Célozgatásokból!" - áll Lendvai Ildikó közleményében. Az MSZP frakcióvezetője arra kiváncsi, hogy ha létezik forgatókönyv, "ki fogta a tollat".
A kormány "felháborítónak tartja" az állami vezetők fizikai bántalmazását, ugyanakkor "nem tűri, hogy demokratikus intézményeket pártpolitikai célok érdekében használjanak". A kormány "megakadályozza, hogy az ellenzék az országban, a polgári körök sugallatára és segítségével újra hisztérikus politikai hangulatot keltsen" - áll a közleményben.

"Kalandos és romantikus összeesküvés-elmélet" - kommentálta Medgyessy Péter és a kormány nyilatkozatát Pokorni Zoltán. A Fidesz alelnöke sajtótájékoztatóján a Pannonplaszt-ügy kivizsgálására létrehozandó bizottság felállítását sürgette.

A kormány nyilvánosságra hozza

Medgyessy kérésére a kormányszóvivői iroda nyilvánosságra hozza a Polt Péterről és Szász Károlyról készült jelentések dokumentumait.

A PSZÁF elnöke közvetlenül hétfői műtétje után beszélt egy 18-20 oldalas titkos jelentésekről, melyben "hazugságokat állítanak" róla. A Legfőbb Ügyészség szóvivője csütörtök reggel jelentette be, hogy Szászhoz hasonlóan Poltról is titkos adatokat gyűjtöttek tavasszal.

Bár a legfőbb Ügyész nem kezdeményezett vizsgálatot az üggyel kapcsolatban, Medgyessy most felkérte az illetékes hatóságokat az eset kivizsgálására.