Külön miniszterelnöki ceremónia a Nap-keltéseknek

2004.08.11. 18:23
Szigorodnak a fegyvertartás szabályai, kitüntetik a Nap-kelte néhány munkatársát, novemberig nem érdemes az iraki szerepvállalás meghosszabbításáról beszélni, sok gyermeket táboroztat a kormány, kitűnő a Balaton vize, derült ki a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón.
A jövőben nem kaphatnak automatikusan fegyvertartási engedélyt a képviselők, polgármesterek. A kormány szerdán olyan rendeletet hozott, amely szigorítja a fegyvertartásra vonatkozó szabályokat.

Engedélyköteles flóbert

A képviselőknek és a polgármestereknek is engedélyt kell szerezniük a jövőben ahhoz, hogy lőfegyvert tarthassanak. Engedélyköteles lesz a flóbertpisztolyok tartása is, ugyanakkor a gáz- és riasztófegyverek birtoklásához nem kell majd a hatóságok hozzájárulása, kivéve, ha valaki ezeket nyilvános helyen akarja hordani. Gulyás Erika kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a flóbertpisztolyok tulajdonosaiknak egy évük lesz arra, hogy megszerezzék a szükséges papírokat a lőfegyvereikhez. Beszámolt arról is, hogy a fegyverrel rendelkező személyeknek évente lőgyakorlaton kell részt venniük, különben engedélyüket bevonják.

Egy kérdés kapcsán megerősítette, hogy augusztus 20-a alkalmából a Nap-kelte című televíziós műsor néhány munkatársa kitüntetést kap. Gulyás Erika cáfolta, hogy ez a miniszterelnök személyes döntése lett volna. Hozzátette, hogy ő csak egyetértett az előterjesztéssel, amely a kitüntetésre várók listáját tartalmazza. Gulyás Erika elismerte, hogy a műsor munkatársai nem a hagyományos parlamenti ceremónián vehetik át az elismeréseket, hanem egy „külön körben”. Hogy ez mit jelent, azt azonban nem tudta megmondani.

Meghosszabbítanák az iraki jelenlétet

Szóba került az iraki magyar szerepvállalás is. Ennek kapcsán Gulyás Erika kijelentette, hogy 2004 november 1-e előtt nem érdemes erről a kérdésről beszélni. A magyar csapatok a parlament felhatalmazása alapján az év végéig maradhatnak Irakban. A honvédelmi tárca sajtóosztályán azonban már megerősítették, hogy a minisztérium meg szeretné hosszabbítani a kontingens mandátumát.

Gyurcsány Ferenc sportminiszter a gyermekek táboroztatására vonatkozó kormányzati erőfeszítésekről számolt be és elmondta, hogy a kormány az elmúlt két évben összesen 160 ezer gyermek számára biztosította az ingyenes nyaralás lehetőségét. A Medgyessy-kormány összesen több mint négymilliárd forintot biztosított a gyermekek táboroztatásának a segítésére.

Persányi Miklós a Balatonnal kapcsolatos kormányzati munkáról adott áttekintést, majd leszögezte: a Balaton vize a hatvanas években volt utoljára annyira kiváló, mint most.