Mit keres a korona a tisztavatáson?

2007.08.22. 10:20
Nehezen érthető a Szent Korona kiemelt dramaturgiai szerepe a tisztavatásokon, vélekedik Gusztos Péter SZDSZ-es parlamenti képviselő a miniszterelnökhöz intézett kérdéseiben.

"Sajátos hagyomány rendőr- és katonatisztjeink avatási szertartásának egyik eleme, a Szent Korona másolatának részvétele az eskütétel, illetve a tisztavatási ceremónia teljes időtartama alatt. Ez a köztársasági tradícióként nehezen értelmezhető eljárás megfigyelhető volt az idei év tisztavatási ünnepségein is” – áll Gusztos Péter SZDSZ-es képviselő Gyurcsány Ferenchez intézett kérdésében.

"A kormány programját - véleményem szerint nagyon helyesen - áthatja a köztársasági gondolat melletti elköteleződés. A kormányprogram sűrűn visszatérő eleme a köztársasági eszme, külön fejezet találhatunk benne Modern Köztársaság címmel."

A kisebbik kormánypárt képviselője felidézi, hogy rendőr-, határőr- és katonatisztjeink esküjének szövege az országgyűlési képviselők esküjéhez hasonlóan a köztársasági alkotmányra hivatkozik. A két eskü közös sajátja hazánk történelmi lobogóinak jelenléte, ami egyszerre jelzi a történelmi hagyományok tiszteletben tartását és biztosítja az eskü emelkedettségét. A parlamenti képviselők esküjénél – helyesen – nincsen jelen a korona, így különösen nehezen érthető annak kiemelt dramaturgiai szerepe a tisztavatásokon.

"Hogyan értelmezendő a modern köztársaság építésének célkitűzése akkor, amikor tisztjeink és tiszthelyetteseink a királyságot is jelképező koronára esküsznek? Miért nem a Köztársaság Alkotmánya kap kiemelt szimbolikus szerepet az avatás, az eskütétel során?" - kérdezi Gusztos Péter a kormányfőtől.