Leváltotta Orbán gépkocsiparkját a sportos Gyurcsány

2006.01.27. 16:47
Huszonegy gépkocsit koptattak el a rendszerváltás óta miniszterelnökeink. A legtöbb kormányfői gépkocsit Orbán Viktor kapta, Gyurcsány Ferenc viszont szakított az addigi hagyományokkal, és a böhöm nagy Mercedeseket sportos Audikra cserélte.

A rendszerváltás óta Orbán Viktor "garázsában" állt a legtöbb kormányfői gépkocsi, derül ki az Index birtokába jutott, a Miniszterelnöki Hivatalban készült belső jelentésből. Az elmúlt tizenöt évben húsz gépkocsit szereztek be a mindenkori miniszterelnököknek, összesen huszonegy ált rendelkezésükre, amelyekből Orbán kilencet használt.

Vért ontottak érte


A leggyakoribb kormányfői verda

Orbán nyolc gépkocsival gyarapította a kormányfői autóparkot, egyet elődjétől örökölt. A jelentés megjegyzi, hogy ő volt az első, akinek a szolgálati kocsin kívül személyes használatra is tartottak fent kincstári autókat (1998-ban egyébként Horn Gyula is kapott egy Opel Astrát), köztük olyanokat is, amelyek nem tartoznak a kifejezetten elegáns gépkocsik közé. Ezek leghíresebb darabja az a Toyota RAV 4-es, amelyet egy balszerencsés autótolvaj fegyverrel rabolt el Orbán testőrétől. A lövöldözésbe torkolt rablásba a bűnöző kis híján belehalt.

Orbán magánhasználatra egy limuzint, egy buszlimuzint és egy terepjárót használt. A listában viszont nem szerepelnek azok az autók, amelyeket a fideszes kormányfő csupán kipróbálásra kapott.

A jelentésben a kormányfők mellett megemlítik Torgyán József nevét is, aki Fidesz-FKgP-kormányzás idején védett vezetővé avanzsált, így - a köztársasági elnök, a házelnök, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és az Alkotmánybíróság elnöke mellett - őt is megillette a védett vezetőknek kijáró felső kategóriás autó, valamint egy biztosító gépkocsi.

MDF-es szerénység

Időrendben haladva a miniszterelnökök közül Antall József két Mercedessel gyarapította a kormányfői gépkocsiflottát, egyet meg a rendszerváltás előttről örökölt. Boross Péter megelégedett elődje autóival, azonban exminiszterelnökként, 1999-ben egy Audi A6 2,4 quattro-t kapott. Horn Gyula a miniszterelnökök addigi pórias szerénységét feladva nagymértékű vásárlásba fogott, és hivatalba lépése óta már a hatodik gépkocsit "fogyasztja".

Antall József Mercedes W-126 300 főautó
Mecedes W-140 300 főautó 1993-tól
Mercedes W-124 260 biztonsági gépkocsi
Boross Péter Mercedes W-140 300 főautó
Audi A6 2.4 quattro szolg. gépkocsi
Mercedes W-126 300 biztonsági gépkocsi
Horn Gyula Mercedes W 140 300 főautó
Mercedes W-140 S 420L főautó 1997-től
Opel Astra F 1.6 magánhasználatra 1998-tól
Audi A6 3.0 TDI jelenlegi szolg. gépkocsi
Mercedes W-126 420 biztonsági gépkocsi
Audi A8 4.2 quattro biztonsági gépkocsi
Orbán Viktor Mercedes W-140 S 420 főautó
Mercedes W-220 S 430L főautó 2000-től
Mercedes W-202 C 220 magánhasználatra
Toyota RAV 4 2.0 magánhasználatra
Chrysler Grand Voyager biztonsági, majd magánhasználatra
VW T5 Multivan 2.5 TDI szolg. gépkocsi
Mercedes W-210 E 320 !matic biztonsági gépkocsi
Audi A8 4.2 quattro biztonsági gépkocsi
Ford Explorer 4.0 L EFI biztonsági gépkocsi
Medgyessy Péter Mercedes W-220 S 430L főautó
Mercedes W-210 E 320 4matic szolg. gépkocsi
Mercedes W-210 E 320 4matic biztonsági gépkocsi
Gyurcsány Ferenc Audi A8 4.2 lang quattro tiptr. főautó
Audi A6 2.4 quattro tiptr. magánhasználatra
Audi A6 3.2 V6 FSI quattro tiptr. biztonsági gépkocsi

Medgyessy Péter nem tartott igényt az Orbán által családi célokra használt autóra, és három, a Fidesz kormány alatt beszerzett Mercedest használt, az egyiket még ma is.

Gyurcsány Audiba ült át

Gyurcsány Ferenc 2005-ben szakított az addigi hagyománnyal, és a Mercedes "bálnái" helyett Audikat kezdett használni. Tavaly egy A8-as 4,2 literes quattro-t, valamint biztonsági autónak egy A6-os 3,2-es V6-os FSI quattro-t vásároltak számára. Magánhasználatra a rendelkezésére áll még egy hétéves A6-os is, de a jelentés szerint a "hivatalban lévő kormányfő magánemberként többnyire a felesége Opeljával jár".


Mercedes W-210

Az is a teljes képhez tartozik, hogy tavaly szinte az összes delegációs autót lecserélték. A gépkocsikat a minszterelnök és különféle magas rangú vendégek szállítására, biztosításra, magánhasználatra vásárolta a Köztársasági Őrezred.

Jelenleg mindegyik közjogi méltóságot Audival szállítják. A jelentésben az is olvasható, hogy azért volt szükség a Köztársasági Őrezred által vásárolt delegációs autók lecserélésére, mert több mint kétszázezer kilométert futottak, és 10-15 évesek is elmúltak. Volt például olyan protokoll autó, amely a Ferihegyi úton háromszor robbant le a belga királyné alatt.

Az új kormány összesen 27 speciális biztonsági autót szerzett be, amelyekből tíz közjogi méltóságokat és testőreiket szállítja, a többi protokoll célokat szolgál. A jelentés szerint a beszerzésel nem nőtt az őrezred gépkocsiparkja, "csak fiatalabbra cserélték a régi járműveket".