Kósa Lajos: Semmi extra nem történt

2007.06.29. 11:12
Félbe kellett szakítani a Klub rádió élő, Debrecenből sugárzott adását. A műsor egyik vendége Kósa Lajos polgármester volt. Amikor távozott, árpádsávos tüntetők lehetetlenítették el az adást, és több újságírót bántalmaztak. Kósa azt mondta, ő sem ért egyet a Klub rádió műsorpolitikájával, de máshogy fejezte volna ki véleményét.

A Klub rádió és az ellene tüntetők egyaránt a szélsőséget képviselik, jelentette ki Kósa Lajos debreceni polgármester, a Fidesz alelnöke pénteken azzal kapcsolatban, hogy csütörtökön Debrecenben tüntetők miatt félbe kellett szakítani a Klubrádió élőben sugárzott adását.

Semmi extra

A véleménynyilvánítás szabad, az utcán a rendet a rendőrségnek kell fenntartania, közölte a fideszes politikus, hozzátéve, tudomása szerint erőszakos cselekmény nem történt. "Az, hogy ki, hogy fejti ki a véleményét, az meg rá van bízva. Ebben az értelemben én úgy látom, hogy semmi extra nem történt" - mondta.

"Én nem így fejeztem volna ki a véleményemet, de én sem értek egyet a Klub rádiónak a műsorpolitikájával, meg az ars poeticájával".

Nem tesz jogi lépéseket a Népszabadság tudósítója
Nem tesz feljelentést Kácsor Zsolt, a Népszabadság tudósítója, az őt Debrecenben csütörtökön ért atrocitás miatt. "Nem az a dolgom,hogy feljelentéseket, hanem az, hogy cikkeket írjak" - indokolta álláspontját a tudósító. Kácsor Zsolt nem akarta kommentálni, hogy Zsíros Zsolt, az MSZP debreceni elnöke az ügy miatt feljelentést tett a rendőrségen. (MTI)

A Klub rádió csütörtök délután a debreceni városházával szembeni Belga söröző utcai kerthelyiségéből sugározta élő adásban Bolgár György Megbeszéljük című műsorát. Az adás vendége Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere, Bazsa György, az önkormányzat szocialista frakciójának vezetője, Gondola Zsolt, a Független Fórum debreceni önkormányzati képviselője és Kácsor Zsolt, a Népszabadság debreceni tudósítója volt.

Menekülniük kellett

A botrány akkor tört ki, amikor Kósa Lajos és Bazsa György elhagyta a helyszínt. Ekkor árpádsávos zászlókat lengető tüntetők jelentek meg, durva bekiáltásokkal rátámadtak a beszélgetőkre, akik bemenekültek a söröző belső udvarába. A műsort öt percre félbe kellett szakítani.

Az egyik demonstráló rátámadt az Echó tévé operatőrére, s rángatta a kameráját. Durván nekiestek a megtámadott operatőr segítségére siető Kácsor Zsoltnak is, akit árpádsávos zászlóval vágtak fejbe.

A helyszínen csak azután jelent meg négy rendőr, hogy a tüntetők bántalmazták az újságírókat, de a rendőrök is csak tisztes távolból figyelték az eseményeket.

Arató András, a Klub rádió elnöke a helyszínen arról beszélt, hogy szervezett megmozdulással találták magukat szemben: ugyanis csak azután kerültek elő a zászlók és kezdődött meg a tiltakozás, hogy Kósa Lajos távozott a helyszínről.

Zsíros Zsolt, a helyi MSZP elnöke szerint elfogadhatatlan Kósa Lajosnak az ügyben tett nyilatkozata, miszerint szabad véleménynyilvánítás történt. Az MSZP városi elnöke az újságíró bántalmazása okán, garázdaság miatt, ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést a rendőrségen. Ugyanakkor - mint mondta - a helyszín biztosítására kivezényelt rendőröket is feljelenti az ügyészségi nyomozóhivatalnál.