Elküldték a rendőrök a koszorúzókat a Kossuth térről

2006.10.25. 13:33
Húsz-harminc ember szeretett volna virágokat elhelyezni az 50 évvel ezelőtti sortűz áldozatainak emlékére, a rendőrök azonban nem engedélyezték, hogy a kordonnal körülvett '56-os emlékhelyhez menjenek.

Az ötven évvel ezelőtti Kossuth Lajos téri vérengzésre emlékezett a helyszínen 20-30 ember. Az emlékezők virágokat szerettek volna elhelyezni a kordonnal körülvett '56-os emlékhelynél, a rendőrök azonban feltartóztatták a csoportot szerdán délelőtt.

Az ötven évvel ezelőtti eseményeket átélt idős emberekből álló csoport szerdán délelőtt tizenegy óra után érkezett a Kossuth Lajos térre. Az emlékezők virággal, fekete zászlóval és egy lyukas nemzeti lobogóval érkeztek.

A résztvevők a távirati iroda tudósítójának elmondták: magánszemélyként emlékeznek, nem szervezett formában.

A rendőrök fél tizenkettőkor jelentek meg a téren. A valamivel több mint húsz egyenruhás felsorakozott a kordon előtt, más intézkedés azonban nem történt.

Délben az egyik férfi megpróbálta áttörni a fémkordont, a rendőrök azonban eltávolították a kerítéstől. Ezt követően az egyenruhások felszólították az emlékezőket a helyszín elhagyására, amit a csoport tagjai meg is tették.

1956. október 25-én 11 óra 15 perc körül a Földművelésügyi Minisztérium és a környező épületek tetejéről tüzet nyitottak a Kossuth téren tüntető tömegre. A halottak száma meghaladta a kétszázat. A korabeli jelentés az ÁVH-nak tulajdonította a vérengzést.

A Kossuth Lajos téren a távirati iroda helyszíni tudósítójának jelentése szerint szerdán délelőtt még mindig áll a kettős kordon. A fémkerítés a Kossuth- és a Rákóczi-szobor körüli füves területet, valamint az Országház főkapuja előtti parkolót veszi körbe.

A kordont október 22-én kezdték el építeni az október 23-i központi ünnepségek helyszínének biztosítására.

Október 23-án hajnalban a rendőrség kiszorította a Rákóczi-szobor környékéről a kormányellenes demonstráció résztvevőit. A helyszínen azóta rendőrök állnak sorfalat.

A Parlament parkolójában szerdán délelőtt az MTI tudósítójának jelentése szerint több mint 200 rendőr állomásozott.