Az FKgP szabályzata és működése távol áll az ízlésemtől

2001.02.21. 16:50
A kisgazdapárt belső szabályzata és működési módja távol áll nem csak a Fidesz gyakorlatától, hanem személyes ízlésemtől is - válaszolta az Index Törzsasztalának vendégeként Kövér László, a Fidesz elnöke. Kijelentette, ha 2002-ben is megkapják a kormányalakítás lehetőségét, ,,akkor - már csak a biológia törvényeinek megfelelően is - nagyon sokan el fognak tűnni a közéletből, azok közül, akik nem csak hazugságokkal tömték a fejünket évtizedeken át, hanem a jelenünk és jövőnk tetemes részét is "elkártyázták"." A pártelnök szerint ideje volna egy nemzeti irányultságú portál létrehozását elkezdeni.

(Joy): - Kövér elvtárs! Hogy érzi magát?

- Köszönöm, remekül.

(Csülök): - Biztos Ön abban, hogy az a hangnem, amit használ, beilleszthető az Európai Unióba? Biztos Ön abban, hogy aki nem Önök mellett áll, az mind hontalan, hazátlan bitang?

- Igen, sőt azt gondolom, hogy az Európai Unió jó néhány parlamentjében a magyarnál élesebb hangnemet használnak. Nem, sőt, soha nem is állítottam, hogy aki nem mellettünk áll, az hontalan, hazátlan, vagy bitang ember lenne.

(vangog): - Érdekelne melyik funkciót érzi (érezte) magának testhezállóbbnak, a pártelnökit vagy a titokminiszterit? A liberalizmussal kapcsolatosan érdekelne: Ön szerint a liberalizmus mint olyan, az eleve rossz, vagy csak hazánkban képviselik nem megfelelően (az illetékesek)?

- A miniszteri munka egyszerűbb és könnyebb volt. De a pártelnöki feladatok mégis testhezállóbbnak tűnnek számomra. A liberalizmus nem eleve rossz, olyannyira, hogy az európai fő politikai irányok mindegyike magába építette a liberalizmus alapértékeit, ezért is tekinthetők tisztán liberális pártok csekély súlyúaknak az európai politikában. Amit viszont Magyarországon ma sokan liberalizmus alatt értenek [akár a jobb oldalon lévő antiliberálisok, akár a bal oldalon a magukat liberálisnak nevezők] annak vajmi kevés köze van a reformkori ihletettségű, a nemzeti és tradicionális értékeket el nem utasító szabadelvűséghez.

(apafej): - Milyen eredményre számítanak a 2002-es választásokon? Kérnék egy optimista és egy pesszimista forgatókönyvet!

- Természetesen bízunk abban, hogy a 2002-es választásokon megszerezzük a kormányzati munka folytatásához szükséges felhatalmazást a választópolgároktól. Szeretném, ha ehhez a Fidesz által elnyert mandátumok is elégségesek lennének (ez az optimista forgatókönyv). A pesszimista forgatókönyv alapján ismét valamilyen koalíciós kényszermegoldásán kell majd gondolkodnunk. Ennél pesszimistább forgatókönyvet nem nagyon szeretnék adni.

(Szalaitp): - Tényleg nem lehet semmit tenni az ellen hogy, a média otromba hazugságai tönkre tegyék mindazt amit eddig sikerült felépíteni??? Sajnos ma ezeknek semmi sem szent. Ugyanúgy nekirontanak Szent Istvánnak vagy Jézusnak, mint a kommunisták tették. Ha hazugságon kapják Őket, akkor sem történik semmi. Ha így megy tovább, akkor itt nem sokáig lesz nemzeti kormány, sajnos. A sajtóban is, nyomasztó fölényben van nem is a bal oldal, hanem a liberális, értéknélküli, drogos, magyarellenes újságírás. Az Interneten viszont CSAK ez az irány van. Lesz-e valaha egy Nemzeti Portál?

- A média otromba hazugságai nem tudják tönkretenni azt, amit eddig sikerült felépíteni. Az egy más kérdés, hogy jelentős mértékben képesek nehezíteni azt a párbeszédet, amelyet a kormány, a kormánypártok próbálnak saját céljaikról, feladataikról folytatni a polgárokkal. Ezen a politika és a jogalkotás eszközeivel nagyon nehéz változtatni. A fennálló szabályok mellett semmi akadályát nem látom, hogy valaki csináljon egy Nemzeti Portált. Miért nem próbáljuk meg?

(tegzes): - Most is leotrombázta, lehazugozta a médiát. Megítélésem szerint ön és pártja FÉL a médiák oknyomozó riportjaitól. Önök szerint csak az a hiteles tájékoztató, aki magukat tömjénezi. Itt minden szép! Itt minden jó! Az utóbbi két mondat csak irónia volt.

- Ha már vitatkoztunk egymással, célszerű legalább figyelmesen elolvasni, hogy milyen kérdésre pontosan mit válaszoltam. Egyébként nem félünk sem általában a médiától, sem pedig konkrétan egyetlen orgánumtól, vagy újságírótól sem. Három országgyűlési választás eredményéből kettő egyértelműen bizonyítja, hogy a média "hatalma" nem korlátlan. Mint ahogy a média nem is egyszínű és egyhangú. Mi csak azt szeretnénk, ha mindenkivel és minden párttal egyforma mércét alkalmazva minden lap és műsor korrekt tárgyszerű, és főleg az emberi méltóságot tiszteletben tartó módon tudna bánni.

(Pixy): - Amikor reggel belenéz a borotválkozó tükrébe - amit Dávid Ibolyának is ajánlott - és a tíz évvel ezelőtti önmagára gondol, mit érez? Őszinte válaszát epedve várom.

- Azt, hogy olyan szép 10 esztendő van mögöttem, amely nem mindenkinek adatott meg.

(mzperx00): - Mint a pápai Fidesz csoport egyik alapító tagja kérdezem, hogy látnád-e értelmét a Budapesten élő elvándorolt pápaiak (sajnos sokan vagyunk, mert az a város ma még nem sok jót kínál egy értelmiséginek) összefogásának? Lenne-e kedved és időd egy ilyen csapat ülésein részt venni? Közösen sokat tehetnénk...

- Jó ötlet, kedvem mindenképpen van hozzá, és ha lenne ilyen kör, időt is próbálnék szakítani rá.

(Rsüni): - Milyen okokat láttok a FIDESZ-MPP megugró támogatottsága mögött? Melyek azok a területek a kormányzati munkában, amivel elégedettek vagytok és mi az, amivel nem? '98-ban, a kormányra kerüléskor elhittétek-e az ellenzék ígéreteit, melyben konstruktív ellenzékiséget ígértek? Mi a véleményed Demszky Gábor és az SZDSZ kétfrontos offenzívájáról? Látsz esélyt arra, hogy valamikor Magyarországon valóban kiegyensúlyozott, hiteles tájékoztatás legyen a sajtó részéről?

A támogatottság mögött elsősorban azt érezzük, hogy a választók többsége számára is kezdenek nyilvánvalóvá és érzékelhetővé válni azok az eredmények, amelyeket a Fidesz által vezetett kormány eddigi munkája során elért. A családtámogatások területén elért eredmény az, amivel elégedettek vagyunk. De sajnos jó néhány olyan terület is van, amelyen még a viszonylag rövid idő alatt elérhető eredményt sem tudjuk felmutatni, ilyen terület az egészségügy és ilyen terület az agrárium is.

Ugyanakkor ezeken a területeken is történtek pozitív változások az elmúlt két és fél esztendőben. Kár, hogy ezekről kevés szót tudtunk ejteni. A kormány leggyengébb területe éppen a kommunikáció. Talán ennek is része van ebben. Nem hittük el az ellenzék ígéreteit, amelyek a konstruktív magatartásra vonatkoztak, hiszen akkor már éppen 8 esztendeje ismertük mind a két pártot és természetesen ismertük ezeknek az előzményeit is.

Demszky Gábor kétfrontos offenzívája eddig mindkét fronton sikereket hozott az SZDSZ politikai ellenfeleinek. Csak hosszú távon egy generáció és szemléletváltás esetén látok esélyt arra, hogy a mainál kiegyensúlyozottabb, hitelesebb és tisztességesebb legyen a sajtó.

(Trav): - Mikor kérdezi meg végre Demszkytől, hogy ha 10 év alatt nem bírta lakhatóbbá tenni az egy szem Budapestet, mihez kezdene az egész országgal?

- Már megkérdeztük tőle, de sajnos nem válaszolt.

(Jay-X): - Egy kicsikét provokatív kérdésem lenne... Nem gondolja, hogy a szülővárosának juttatott anyagi és egyéb juttatások (lakásépítés, stb.) nem egészen állnak arányban a többi, esetleg MSZP-s polgármesterű helység juttatásával?

De igen, Önnek igaza van. Valóban óriási aránytalanság áll fent. Ennek érzékeltetésére: 2000-ben az ellenzéki vezetésű települések 17 és félmilliárd forintnyi címzett és céltámogatást kaptak, míg a kormánypárti vezetésű települések mindössze 6 és fél milliárdot. Szülővárosommal kapcsolatban: az Antal kormány négy esztendeje alatt mintegy félmilliárd forintnyi támogatás érkezett a városba, míg a Horn kormány 4 esztendeje alatt (egy pápai születésű belügyminiszter minisztériumának közreműködésével) 165 millió, amelynek értékéből nyugodtan számítsuk le az akkor még 20-230 % között mozgó infláció okozta veszteséget.

1990-ben Pápa csatornázottsága 28 % körül mozgott, míg az úgynevezett szocialista városok vagy a megyeszékhely ugyanezen mutatója 80-90 % volt. Van tehát mit ledolgozni ezekből az aránytalanságokból.

(Bruce): - 1996-ban a Fidesz nem tartotta demokratikus párt az Kisgazdapártot. Kérdezem, hogy 1998-ban mitől lett demokrata Torgyán József?

- A kisgazdapárt belső szabályzata és működési módja távol áll nem csak a Fidesz gyakorlatától, hanem személyes ízlésemtől is. Ugyanakkor 1998-ban a magyar választók 12 százaléka támogatta azt a pártot, amelynek akkor már két ciklus óta Torgyán József volt az elnöke. Az FKGP mandátumai nélkül nem tudtuk volna, és nem tudnánk a kormányprogramban megfogalmazott vállalásainkat teljesíteni.

(Micacska): - Három gyermekük van, felesége középiskolai tanár. Ha ön nem lenne politikai pályán, és továbbra is két tanári fizetést vinnének haza, meg tudnának élni?

- Meg tudnánk élni, bár kétségtelen, nehezebben. Ugyanakkor a mai, és ebben az évben jelentősen emelkedő tanári fizetések mellett is egy 3 gyermekes család a megemelt minimálbérnél magasabb juttatásokat kap a családtámogatási rendszeren keresztül, ami a könnyű megélhetéshez kétségkívül még mindig kevés, de talán a korábbi helyzethez képest már érzékelhető fejlődés.

(Yashmak): - A szimpatikus szókimondás mellett mikor hozzák rendbe a FIDESZ honlapot? Nagyon fontos volna még a választások előtt létrehozni egy jó, interaktív honlapot, ahol nem érvényesül a baloldali cenzúra. Mit tesznek a káderutánpótlás biztosítása érdekében? Úgy gondolom, hogy a FIDESZ számára létkérdés, hogy olyan szakképzett középkáderek álljanak a rendelkezésére, akikkel fel lehetne váltani az államapparátusban ottfelejtődött szocialista apparatcsikokat, akiknek a hozzáállása miatt rengeteg jó kezdeményezés elbukik.

- A Fidesz honlapjának rendbehozatala a közeljövőben várható. Ami a ,,káderutánpótlást" illeti: egy idős akadémikussal beszélgettem a minap, aki azt mondta: ,,megnyertétek a jövőt". Magam is úgy látom, hogy a felnövekvő értelmiségi generációkban egyre nagyobb az igény és a fogékonyság azokra az értékekre, amelyeket a Fidesz próbál képviselni. Természetesen ahhoz, hogy ez a kormányzati munkában is érzékelhető támogatást jelentsen, el kell telnie még egy kis időnek. De az idő nekünk dolgozik.

(Youwine): - A haza szolgálatában teljesített cselekedetei közül melyik az a három, amelyekre a legbüszkébb?

- A Fidesz megalapítására, a rendszerváltozást megalapozó első országgyűlési ciklusban eltöltött képviselői munkánkra, és arra, hogy az elmúlt két és fél esztendő családközpontú politikájának úgy tűnik, már mutatkoznak némi eredményei.

(Youwine): Önt és/vagy családját milyen elnyomás érte, milyen hátrányok érték a szocializmusban?

- Sem engem, sem pedig a családomat nem ért olyan fokú elnyomás vagy hátrány a szocializmusban, amelyet említésre méltónak találnék.

(Youwine): Van-e olyan témakör, amelyben/amelyről úgy tudna pozitívan nyilatkozni, hogy közben nem nyilatkozik valami másról egyben rögtön elítélően?

- Van.

(nofene): - Nofene! Ön tízegynéhány év alatt volt az MSZMP háttérintézetének tudományos munkatársa, szociáldemokrata, liberális, nemzeti szabadelvű, konzervatív és végül a MIÉP-szavazók számára a vízbe vetett csali. Nem irigyli néha Thürmer Gyulát?

- Sok minden nem voltam azok közül, akiket ön felsorol. És egyáltalán nem irigylem Thürmer Gyulát.

(HitetlenTamaska): - Milyen érzésekkel olvasta - gondolom régi barátja - Lengyel László Fortinbras-ában az önről Sovány úrként lefestett képet? Érzett-e lelkiismeret furdalást a miatt a szellemi polgárháború miatt, aminek a könyv kordokumentuma? Hogy tekint régi liberális önmagára?

- Lengyel László soha sem tartozott a baráti körömbe. De nem ezért nem szoktam olvasni, amiket ír.

Lelkiismeret furdalást a Magyarországon 1989 óta folyamatosan zajló szellemi polgárháború miatt azoknak van okuk érezni, akikkel szemben mi 1992-ig próbáltuk fenntartani a beszélő viszonyt, akiket úgy az MDF-ben, mind az SZDSZ-ben, arról próbáltunk meggyőzni, hogy az ország előtt álló történelmi feladatok nagysága miatt célszerű lenne valamiféle együttműködést kialakítani. A Demokratikus Charta, amely az SZDSZ részéről a posztkommunisták hitelesítését eredményezte, egyszer és mindenkorra kettéosztotta a magyar politikai életet. Ez nem a mi döntésünk volt, de tudomásul vettük, hogy vannak, akiknek ez áll érdekükben. Személy szerint nem érzek semmi alapvető változást a gondolkodásmódomban, ami nem azt jelenti, hogy mindenről ugyanúgy vélekedem, ahogy 5 vagy 10 esztendővel ezelőtt.

(Hitetlen Tamáska): - Most megdöbbentett. Az közismert, hogy Lengyel László beletartozott OV baráti körébe. A barátság ennyire nem tranzitív? Ugye nem arról akar meggyőzni, hogy nem olvasta Lengyel László Fortinbras-ában az önről lesújtó képet festő esszét? Szóval, nem az akkor önök is által támadott MDF retrográd, Csurkával cicázó tevékenysége volt az, ami a Demokratikus Chartát létrehozta, hanem az önök ellen szőtt ármány? Az ön szemében tehát teljesen elképzelhetetlen, hogy pártok - jobban mondva azok prominens képviselői - elvek mellett is politizálhatnak?

- Ha Ön jobban tudja, hogy ki tartozik a mi baráti körünkbe, akkor miért tesz fel kérdéseket? Ha Ön jobban tudja, hogy én mit olvasok, akkor lehet, hogy nem egy volt titokminiszterrel "illene" ijesztgetni liberális szülők rosszalkodó gyerekeit, hanem Önnel. Kérem, fedje fel magát!

Tájékoztatásul: a Demokratikus Chartát az SZDSZ értelmiségi magja hozta létre akkor, amikor Tölgyessy Péter lett - akaratuk ellenére - a párt elnöke. Egy "egérútnak" szánták, ahová az általuk lerombolni szándékozó pártból ki tudnak, menekülni. (Lásd, pl. TGM akkori SZDSZ Országos Tanács elnök nyilatkozatait arról, hogy ha ő választó polgárok helyében lenne, ő sem szavazna saját pártjára.) Csurka István kétségkívül életet lehelt az eleve döglött kezdeményezésbe. Ezért mind az SZDSZ, mind pedig az MSZP örök hálával kell, hogy kiejtse nevét. Igazán méltánytalan ezzel szemben, ahogy vele bánnak.

(boci101): - Engedje meg, hogy gratuláljak ahhoz a taktikai érzékhez, ahogy levezényelte(ték) Torgyán eltávolítását a politikai életből! Tudom, a munkának még nincs teljesen vége, de nyugodtan állíthatom: mestermunka! Őszintén: köszönjük!

- Torgyán miniszter úr önként távozott a miniszteri hivatalából azon körülmények nyomása alatt, amely körülmények között úgy érezte, hogy sem miniszteri teendőit nem tudja kellő összpontosítással elvégezni, sem pedig nem képes az őt ért támadásokat a kormánytól elhárítani. Ezért a koalícióval szemben tanúsított nehéz, de felelősségteljes döntésben megnyilvánuló magatartásáért sokak elismerését váltotta ki azok közül is, akik egyáltalán nem szimpatizálnak vele. Nem először tanúsít másfajta magatartást, mint amit a róla kialakított előítéletek, sztereotípiák alapján várni lehet.

(Bumburnyák): - Remélve, hogy a hangod továbbra is tisztán és érthetően szól a jövőben is, azt szeretném érezni, ha 2002-ben is megkapjátok a kormányalakítási lehetőséget, kitakarítjátok-e a közéletből végre a nem oda valókat. Meddig tartható az még, hogy olyanok szennyezzék közéletünket, akik több évtizeden keresztül csak hazugságokkal tömték a fejünket?

- Amennyiben 2002-ben is megkapjuk a kormányalakítás lehetőségét, akkor - már csak a biológia törvényeinek megfelelően is - nagyon sokan el fognak tűnni a közéletből, azok közül, akik nem csak hazugságokkal tömték a fejünket évtizedeken át, hanem a jelenünk és jövőnk tetemes részét is "elkártyázták". Másfajta "kitakarításra" 1990-ben talán még lett volna lehetőség.

(FatMo): - Nem gondolja, hogy visszatetsző, amit a Happy-End Kft-vel művelnek?

- De igen, szerintem is visszatetsző, amit a Happy End Kft-vel művelnek. Úgy tűnik, ebben az országban csak azoknak nem szabad vállalkozni, illetve nyilvános közbeszerzési pályázatokat megnyerni, akik úgymond a Fideszhez közel állnak.

(KukacAV): - Önök néhány éve borzasztóan liberálisok voltak. Egy ideje konzervatív-polgári-népnemzeti érzelműek. 2002-ben milyen világnézet következik? Már nem sok irányzat maradt a palettán. Más: Számíthatok-e arra, hogy előbb-utóbb kompenzálja régi (talán gyermekkori) frusztrációit és kiegyensúlyozottabb nyilatkozatokat tesz majd befolyásos politikusként? Ennek igen örülnék.

- Remélem, soha sem voltunk "borzasztóan" liberálisok. Csak abban az értelemben szabadelvűek, ahogy ezt Deák Ferencre és társaira gondolva érthetjük.

Nem számíthat rá. Mert nincs mit kompenzálnom, viszont ennek ellenére azt hiszem, az Ön ízlésének megfelelő nyilatkozatokat a jövőben sem áll módomban tenni.

(ephrajim): - Igen érdekelne, hogy a miként látja pártja jövőjét, vagyis miként kívánják a Fidesz szavazótáborát növelni. Az MDF, valamint a kisgazdák szavazótáborai után várható-e, hogy a MIÉP szavazótáborát is megszólítják? És ha igen, akkor Csurka István pártelnöknek is fel kell készülnie párton belüli csatározásokra? Miként vélekedik az SZDSZ elnökének azon terveiről, hogy 2002-ben ő lesz a következő miniszterelnök?

- Nem törekszünk sem az MDF, sem a kisgazdapárt, sem a MIÉP szavazótáborának megszólítására. Mi minden magyar választót szeretnénk megszólítani, szeretnénk, ha mérlegelné, hogy mely párt jövőképe, programja szolgálja leginkább az ország felemelkedését. Természetesen szeretnénk, ha minél többen támogatnának bennünket, függetlenül attól, hogy korábban mely más pártot tüntettek ki bizalmukkal. Az SZDSZ elnökének meglepően jó a humorérzéke. Kár, hogy ezt ritkán lehet érzékelni. Nemcsak a Fidesz, hanem Magyarország jövőjét is biztatónak látom. A Fidesz akkor tudja szavazótáborát megtartani, illetve növelni, ha nem csupán sikerrel folytatja a két és fél év óta folyó kormányzati munkáját, hanem képes lesz a polgárokkal olyan párbeszédet folytatni, amelyben az elért eredmények és a fokozatosan megnyíló perspektívák mindenki számára nyilvánvalóvá válhatnak.

(fagin): - Tud már arról Kaya Ibrahim, hogy 2002 nyarán meg kell vennie a Happy End Kft-t? Hány tűzijátékból jön össze a Fidesz kampánypénze?

- Az illető úr nem tartozik ismeretségi körömbe.

- Nem lesz a Fidesznek kampánypénze a tűzijátékokból, mint ahogyan bizonyára a budapesti Búcsú sem az SZDSZ kampánykasszájának feltöltését szolgálta, nem is beszélve az MSZP vonatkozásában a régi szép november 7-i ünnepségekről.

(Pvcpadlo): - Valamikor a nyolcvanas években a századvég, medvetánc, ha még emlékszik ezekre, volt alkalmam Önnel beszélgetni. Akkor egy a világra nyitott értelmes fiatalember volt. Hová lett?

- Ha már ilyen régi ismerősök vagyunk, igazán megtisztelhetett volna azzal, hogy bemutatkozik. Így ugyanis nem tudom, hogy ön hová lett.

(Pvcpadlo): - Miből gondolja a politikus, hogy a köznép olyan hülye hogy nem emlékszik arra: TERMÉSZETES SZÖVECCSÉGESÜNK., avagy összenő ami...?

- A köznépről én nem gondolnám, hogy "hülye" volna. Valószínű, ezért egyetlenegy választás előtt sem azzal foglalkozik, hogy idézeteket gyűjt a megelőző évtized napi sajtójából.

(nekrofil): - Fizetés nélküli MSZP-aktivistaként kérdezem: nem gondolod, hogy a stíluson és hangnemen változtatni kellene. Nem hiszem, hogy ez a hangnem méltó lenne egy magát Európába kivánő állam felelős vezetőjéhez.

- Mint fizetés nélküli MSZP-aktivista, bizonyára fejből is pontosan tudja idézni azokat az Ön pártjához tartozó politikusokat és értelmiségieket, akik bennünket Gömbös Gyulától, Szálasin át, Rákosin keresztül Kádár Jánoshoz, Sztálinhoz, Napóleonhoz, Néróhoz és még nagyon sok mindenki máshoz hasonlítottak, akikről éppenséggel nem pozitív képzettársítások jutnak az ember eszébe. Szerintem is változtatni kéne a hangnemen és a stíluson.

(csabika 25): - Mik a Fidesz tervei az ötven felettiek generációjával? A látszólag teljesen elhanyagolt korosztályt most az SZDSZ vette célba. Átvehetőnek, megvalósíthatónak tartja -e az ő terveiket (pl. az egzisztenciális biztonság, a munkahelyhez jutásban az esélyegyenlőség, stb.)? Elfogadhatónak tartja, hogy ennek a korosztálynak egy része teljesen magáévá tette az önök programját, miszerint velük nem kell törődni, jusson minden támogatás a fiataloknak?

- A Fidesz társadalompolitikája nem generációkat tüntet ki. Családközpontú és a családról, mint háromgenerációs egységről gondolkodik. Bizonyára nagyon sok ötvenes éveiben járó ember számára hozott könnyebbséget a családtámogatási rendszer, mint ahogy bizonyára nagyon sok ilyen ember gyermekei számára fogja majd a főiskolára, egyetemre járás lehetőséget megkönnyíteni a szeptembertől bevezetendő diákhitel-rendszer. Mint ahogy a gazdasági növekedés, az ennek következtében érzékelhető reálkereset-növekedés és a folyamatosan csökkenő munkanélküliség sem csupán az aktív korosztályok számára jelentenek előnyöket, hanem azon kiskorúak és időskorúak számára is, akikről az aktív korosztályokba tartozók gondoskodnak. Nincs megítélésem szerint számszerűleg igazolható diszkrimináció ma a munkaerőpiacon, bár tény, hogy nem mindenki indul egyenlő esélyekkel. Általában azonban e tekintetben is inkább a pályakezdő fiatalokat szokták hátrányos helyzetűként megjelölni, nem a középkorúakat.

(almanach): - Tisztelve mind képzettségét - mind pozícióját -, s próbálva eltekinteni az Ön által a kultúránk immár szerves részét képező minősítő jelzőktől, kérdezem, mit tekint jelenleg Magyarország jövőképének?

- Azt szeretném, ha majd kilépvén az aktív, cselekvőképes korból egy olyan polgári Magyarországot hagyhatnánk örökül a gyermekeinknek és unokáinknak, amely ugyanolyan életesélyeket kínál számukra, mint amelyeket tőlünk nyugatra fekvő, szerencsésebb történelmű országok kínálnak a saját felnövekvő generációik számára. Amelyben egy viszonylag szűk gazdag és egy-egyre szűkülő szegény réteg között a társadalom többsége tekinthető az úgynevezett középosztályba sorolhatónak. Tehát e középosztályba tartozók viselik vállukon a terhek nagy részét, teremtve munkahelyeket sikeres vállalkozásaikon keresztül, biztosítva a közszféra [oktatás, egészségügy, rendvédelem stb.] európai szintű működését befizetett adóikon keresztül, s az állami mecenatúra mellett színházjegyeket, mozijegyeket, könyveket vásárolva életben tartják a nemzeti kultúrát is.

(geszthi): - Értelmezze a férgek és nyüvek országáról szóló csodás kijelentését. Ön és szülei hol éltek a rendszerváltás előtt? Ha ilyen kemény a véleménye, akkor miért nem volt akkor is oly nagy ellenzéki, hogy ne az MSZMP kutató intézetébe menjen dolgozni?

- Férgek és nyüvek országáról nem én beszéltem először, hanem Cseh Tamás énekelt egy Bereményi Géza által írt dalban. Mindenesetre meglepően sokan vették magukra azt az inget, amelyet én senkire nem akartam ráerőltetni. Szüleimmel együtt a rendszerváltozás előtt is Magyarországon éltünk, így egészen fontos képet nyerhettem arról, hogy hogyan uralkodott az országon saját lakatos szakmával rendelkező édesapám. "Ellenzéki" véleményemet (amely egyszerűen csak mindig az őszinte véleményem volt) elég kora gyermekkorom óta elmertem mondani.

(geszthi): - Értelmezze Horn Gyuláról szóló jellemzését, miközben Orbán a segítséget kérte, és találkozóra hívta. Orbánnak is ez a véleménye, vagy csak hivatkozik rá?

- Orbán Viktor miniszterelnök úr - miként ezt a félig idézett mondandóm második felében Gyöngyösön is elmondtam - nem csupán a Fidesz egyik meghatározó politikusa, hanem a koalíciós kormány vezetője, és mint ilyen a Magyar Köztársaság minden polgárának miniszterelnöke. Szemben velem ő nincs abban a helyzetben, hogy az ízlésének megfelelő módon viselkedjen minden helyzetben. Nem a Horn Gyulával való találkozója az egyetlen olyan döntés, amelyet magánemberként bizonyára szívesen elkerült volna.

(geszthi): - Értelmezze ezt is: Dávid Ibolya és a borotválkozó tükör. Ön a feleségével is ilyen illedelmes, vagy csak ész nélkül járatja szájat?

- Akinek csak piperetükre van, az sincs hátrányosabb helyzetben a borotválkozó tükörrel rendelkezőkhöz képest, feltéve, ha az ő tükre sem görbe

(geszthi): - Kényszerkoalició az FKgP-vel. Miért nem hangoztattak a kormányzás elején, sőt elismerően szóltak az együttműködésről eddig? Miért nem hangzott el akkor Fideszes bírálat a kisgazda miniszterek munkája ellen, éppen most lett kényszer belőle?

- A kisgazdapárttal kötött koalíció a választások eredményének kikerülhetetlen következménye. A Fidesz mindez ideig kínosan ügyelt rá, hogy lojális koalíciós partnere legyen a két kisebb pártnak. Ezt a magatartást a hátralévő másfél esztendőben is igyekszünk folytatni.

(geszthi): - Az állandó kommunistázás közben (pl. a kedvelt miepes szólam, hogy hány ilyen illető van meg a különböző újságoknál stb.), mi a véleménye a jelenlegi kormány tagjainak ilyetén múltjáról (pl. Stumpf ). Hogy fér ezzel össze, hogy Orbán Viktor kormányában van a rendszerváltás óta a legtöbb belőlük? A kormány összeállításánál, ha mar állandóan ezzel jön, ez miért nem volt szempont, vagy Ön esetleg szólt ez ellen?!

- A jelenlegi kormánytagok múltjában (különösen Stumpf István barátom esetében) semmi olyat nem látok, amiért nekik vagy nekünk szégyenkezni kellene. Különösen soha egyikük sem emelt fegyveresen kezet a saját hazájára. Ezt nem mindenki mondhatja el magáról a magyar politikai élet szereplői közül.

(polturacska): - Önnek, mint magánembernek mi a véleménye arról az országértékelő beszédről, amit kedvenc min.elnökünk nemrég közzétett? De őszintén! Az Önök által mutatott viselkedésről: Európában az egész környék, a szomszédos országok mind rajtunk röhögnek. Ez meg nem tűnt fel? Lassan oda jutunk, hogy szégyellem, hogy magyar vagyok. Úgy viselkednek, mint az óvodások. Nem tudom, ki hogy van vele, de egyre kevésbé érzem magam biztonságban, mert nem vagyok Fideszes, nem vagyok keresztény, stb. Mert más vagyok, mint amit egyesek elképzelnek. Ezt megerősítették népszámlálás kérdései is. Az útlevelem mindig kéznél van mindenesetre. Mivel tudja garantálni, hogy a 2002-es választások után, ha valami Isteni csoda folytan (amit kétlek, bar a magyar elég birka nép hozzá) újra hatalomra kerülnének, nem ér engem és sok más velem egy cipőben járó állampolgárt hátrányos megkülönböztetés? A szükséges protokollválaszt hagyjuk, a kormány és egyéb garanciák nem garanciák senkinek.

- Miként a közvélemény nagy része, én magam is jó érzésekkel hallgattam a miniszterelnök úr országértékelő beszédét. Hasonlóképpen az országgyűlés nyitóülésén elmondott gondolatait, melyekből minden tárgyilagosan gondolkodó ember számára kiderülhetett, hogy a kormánynak van elképzelése arról, hogy miként kísérelje meg Magyarországot kiemelni abból a történelmi válságból, amelyet az 1990-et megelőző fél évszázad ránk kényszeríttet tévútja eredményezett. Miként az is nyilvánvalóvá válhatott, hogy számos területen [a családtámogatások terén, a munkanélküliség csökkenése tekintetében, vagy a közbiztonság erősödését szemlélve] fordulat értékű változásoknak lehetünk szemtanúi.

Én Önnel ellentétben azt érzékelem, hogy a szomszédos országokban némi irigységgel, de mindenképpen tisztelettel tekintenek ránk, elismerve azokat az eredményeket, amelyek a szomszédos országok nagy részének polgárai számára, ma még csak a remények birodalmába tartoznak. Sajnálom, hogy Ön szégyelli magyarságát. Bár, ha Ön birkáknak tekinti a magyar népet, akkor megértem, hogy nem szívesen sorolja magát közéjük. Ezzel együtt Magyarország egy szabad ország, ahol - szerencsére - még "birkának" is szabad lenni.

(Mondolat): - Itt most inkább nem mondanám meg, hogy honnan, de ismerjük egymást, úgyhogy elnézést a megszólításért, de nekem ez jön számra először. Utánpótlás-ügyileg szeretném kérdezni, hogy Te azt itt komoly arccal gondolod, hogy a Fidelitas az utánpótlás? Mert hogy milyen más lehetősége van fiatal egyetemistának arra, hogy bekapcsolódjon a Fidesz politizálásába? De ha látsz mást, akkor írd le itt, vagy küldd el emailben, mert engem széttépnek például volt évfolyamtársaim - és ez most komoly -, hogy hogyan lehetne egy kicsit közelebb kerülni hozzátok. Én meg tárogatom karomat szétfelé, mert - már bocsánat -, de a Fidelitast rajtam kívül senki nem veszi komolyan. És kezdek meggyőződni lassan én is arról, hogy tévedek.

- A Fidesz tagság alsó korhatára 16 év, tehát nem kötelező senkinek sem a Fidelitas tagjául szegődni, mielőtt a Fideszbe szeretne belépni. Minden nagyobb településen működik Fidesz helyi szervezet. Ha nevedet és címedet elküldöd, akkor konkrétabban is tudok segíteni. Ugyanakkor az utánpótlás tekintetében én nem csupán a Fideszhez, vagy bármely párthoz kötődő fiatalokra gondoltam, hanem mindazokra, akik a különböző polgári kezdeményezések, szerveződések körében hajlandóak a közéletben részt venni, és a formális párttagság nélkül is hasonló értékek jegyében kívánnak cselekedni. Ezek száma pedig napról napra gyarapszik.

(Narancstalan): - Szándékozik-e belépni a MIÉP-be, amikor egy év múlva elveszítik a választásokat ? Stílusa alapján jól mutatna alelnöknek.

- Nem csak azért nem szándékozom belépni a MIÉP-be, mert - az Ön reményeivel ellentétben - nem veszítjük el a 2002-es választásokat, hanem azért sem, mert akkor is jól éreztem magam a Fideszben, amikor csak egy kis ellenzéki párt voltunk. Sajnálom, hogy nem volt módom Rosztovban, vagy a KGB által felügyelt moszkvai IMO-n csiszolni a stílusomat.

(Winter2000): - Ön, mint a Fidesz elnöke nyilván komoly ráhatással rendelkezett az újságírók megszűrésében a legutóbbi telkiben megtartott elnökségi ülésen. Milyen elv alapján választották ki azokat az újságírókat, akiket beengedtek? A Népszabadság hogy került ebbe az "illusztris" társaságba?

- Az Ön kérdése jogos. Valóban nehéz meghúzni azt a határt, amelyen túl egy politikus már nem szívesen áll szóba olyan sajtóorgánumok képviselőivel, akiktől reálisan nem várhatja a korrekt, tárgyilagos, tisztességes viszonyulást. A Népszabadságnak az a szerencséje, hogy a tőle balra álló lapok helyette is elvégzik a piszkos munkát. Ugyanakkor Bednárik Imre úrral, a Népszabadság "fideszes" tudósítójával mindeddig korrekt volt a kapcsolatunk.

(NEC): - Ezt biztos, hogy nem Kövér úr válaszolta, inkább felismerni vélem Borókai úr stílusát. Ha Kövér úr így beszélne, most nem lenne vendég!!!

- Az Ön kedvéért itt hagyom a printeren az ujjlenyomatomat.

(Idograf): - Komolyan gondolta a Horn Gyulával kapcsolatban elhangzott a médiák által is sokat idézett mondatát? Egészen pontosan arra gondolok, amelynek lényege az, hogy Horn Gyulának segíteni szeretnének az elkövetett hibái helyrehozásában... Ez enyhén szólva torgyáni kijelentés volt, úgy gondolom torgyáni - hiteltelen, demagóg.

- Nem Horn Gyula hibáiról, hanem bűneiről beszéltem. Komolyan gondoltam.

(géza gumikutya): - Azt szeretném megkérdezni az elnök úrtól, hogy tudatában van-e a Fidesz annak, hogy a 20~28 évesek körében jelentős számban vannak olyanok, akiknek olyan érzésük van "de nagyot tévedtem '98-ban, amikor a Fideszre szavaztam". Ráadásul sokaknak - velem együtt - már 1998 második felében támadtak ilyen érzéseim, nem mostanában.

- Nincs okom kételkedni abban, hogy Önhöz hasonlóan vannak, akik az Ön korosztályába tartoznak, és 1998-cal ellentétben, 2002-ben nem a Fideszre szándékoznak szavazni. Miként olyanok is, akik 1998-ban nem ránk adták voksukat, de 2002-ben - nem utolsó sorban az ezen korosztályokat kedvezően érintő kormányzati döntéseknek is köszönhetően -, bennünket szándékoznak kitüntetni bizalmukkal. A felmérések szerint szerencsére ők vannak többen. Remélem, addigra még Ön is meggondolja magát.

- Tisztelt Érdeklődők, Kérdezők, Kötözködők, Birkapásztorok, Fizetés Nélküli MSZP aktivisták és egyebek, köszönöm a részvételt ebben a párbeszédben, amelyet - a még hátralévő kérdések megválaszolásával - szeretnék folytatni. Ha megengednek egy megjegyzést: számomra az tűnik igazán demokratikusnak, ha mindenki - nem csak a politikusok - névvel vállalja saját gondolatait és kérdéseit. Ezért külön köszönet azoknak, akik ezt megtették.