Vigyázunk a dánokra és a norvégokra

2006.02.07. 15:04
A dán és a norvég nagykövetség épületénél keddtől visszatérő ellenőrzést végez a rendőrség, bár ezt a diplomáciai képviseletek nem kérték.

"A dán és a norvég nagykövetség épületénél keddtől visszatérő ellenőrzést végzünk, ami azt jelenti, hogy a járőr útvonalakba úgy iktatjuk be az épületeket, hogy ott kétóránként megjelenjenek a járőrök" - mondta Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője kedden. Tájékoztatása szerint nem a nagykövetségeknek kell kérniük a megerősített védelmet, hanem azt a fogadó ország dönti és rendeli el.

Eddig egyetlen ország nagykövetsége sem kérte, hogy a magyar hatóságok kiemelten figyeljék az épületeiket - mondta Garamvölgyi, hozzátéve: "nincs semmilyen vészhelyzet".

Elvárjuk a diplomáciai képviseletek védelmét

"Magyarország elvárja, hogy minden ország maradéktalanul teljesítse a területén működő külföldi képviseletek, így Magyarország nagykövetségei, főkonzulátusai védelmére vonatkozó kötelezettségeit" - írta Polgár Viktor külügyi szóvivő az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében annak kapcsán, hogy több nyugati nagykövetséget ért támadás arab országokban.

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkár kedden a Magyar Televízióban úgy nyilatkozott: a magyar külképviseletekről és a magyar titkosszolgálatok partnerszervezeteitől nem érkezett olyan adat, ami a Mohamed-karikatúrák kapcsán Magyarország fenyegetettségére utalna. Tóth András nem számít az ügy "begyűrűzésére vagy eszkalálódására".

Tavaly szeptember végén jelent meg Dánia legnagyobb példányszámú napilapjában, a Jyllands-Posten című újságban Mohamed arca címmel tizenkét karikatúra. A sorozatot azóta több más európai, így két magyar újság is leközölte. Mohamed próféta ábrázolása muzulmán szervezetek, majd államok tiltakozását váltotta ki, s több arab országban nyugati, főleg dán képviseletek elleni atrocitásokhoz vezetett.