Elsöprő fölényben a Fidesz

2007.05.03. 08:21
Tömegével bizonytalanodtak el áprilisban az MSZP szavazói. A párt a teljes népesség körében 6-7 százaléknyi szavazót vesztett, így a pártot választó, biztos szavazók körében már 34 százalékpont a hátránya a Fideszszel szemben, derült ki a Szonda-Ipsos a Népszabadság számára készített felméréséből.

Teljes elbizonytalanodás jellemzi az MSZP híveit a Szonda-Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatási adatai szerint. A teljes lakosság körében a szocialisták 6-7 százaléknyi szavazót vesztettek, akik mind a bizonytalanok immár legnagyobb, 40 százalékos táborát erősítik.

A Népszabadságban publikált kutatás adatai szerint a teljes lakosság körében az MSZP 16, a Fidesz 35 százalékon áll. A pártot választó biztos szavazók körében a Fidesz fölénye már lehengerlő, az ellenzéki párt 62 százalékon áll, 34 százalékpontot verve a 28 százalékon álló MSZP-re.

A Szonda felmérése szerint hárompárti lenne a parlament, ha most vasárnap tartanák a választásokat. A két nagy párt mellett az MDF jutna be a szavazatok 5 százalékával. A szabaddemokratáknak nem adott lendületet az elnökválasztás, a teljes népesség körében két százalékon, a pártot választó biztos szavazók körében 3 százalékon áll a párt.

A Szonda-Ipsos felmérése szerint egyébként nem a Fidesz erősödött, hanem a szocialisták szavazói bizonytalanodtak el. A kutatók mérései szerint a Fidesz tábora a teljes népesség körében az egész évben 32-34 százalék körüli volt, a szocialistáké pedig 21-23 százalék körüli. Azaz, a bizonytalanok 33-35 százalékos táborát most a szocialistáktól elvándorlók hízlalták 40 százalékosra.