Visszalépett az MSZP soproni jelöltje

2004.11.24. 16:25
Hiller István is "kihátrált" a szocialisták soproni jelöltje mögül és az eredetileg tervezett pénteki soproni kampánygyűlés helyszíne helyett Indiába utazott, tudta meg az Index. Négy nappal az időközi választás előtt a választási csalással megvádolt MSZP-s Kránitz László bejelentette, hogy visszalép a vasárnapi választástól.
Kránitz László, az MSZP jelöltje szerdán visszalépett a soproni időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulója előtt. Sajtótájékoztatóján azzal magyarázta, hogy nem kíván a továbbiakban részt venni a kampányban, mert szerinte azt az első pillanattól "durva, lejárató hangvétel" jellemez. Döntéséhez jelentősen hozzájárult, hogy politikai ellenfelei választási csalással vádolták meg, amelyről szerdán a helyi választási bizottság tárgyalt. A Fidesz azért fordult a választási bizottsághoz, mert Kránitz László a hétvégén több mint száz nyugdíjas között 500 forintos élelmiszer utalványokat osztott szét.

Két tűz között

Úgy tudjuk, hogy az MSZP soproni alapszervezete végig kitartott elnöke mellett, és arra bíztatta Kránitzot, hogy ne lépjen vissza a vasárnapi időközi választástól. Kránitz délelőtt még attól tette függővé, megméretteti-e magát, hogy szerdán miként dönt ügyéről a helyi választási bizottság. Délután azonban még a bizottsági tárgyalás előtt bejelentette lemondását.

Információink szerint az eseményeket távolról követő Hiller István pártelnök azt javasolta a soproniaknak, várják meg a választási bizottság döntését, és amennyiben választási csalásnak minősítik az esetet, úgy Kránitz lépjen vissza, ha nem, akkor maradjon továbbra is versenyben.

A pártelnök lemondott Sopronról

A párt megyei és országos elnöksége már korábban "elengedte Kránitz László kezét". Az Index kérdésére a párt vezetéséhez tartozó politikusok a bejelentés előtt azt állították, hogy sem a párt országos vezetősége, sem a Győr-Moson-Sopron megyei elnökség nem foglalkozik hivatalosan az üggyel. Hiller István, aki a tervek szerint pénteken részt vett volna egy soproni nagygyűlésen, a hét elején hivatalos útra Indiába utazott. A pártelnök környezetében azt állítják, hogy egy már többször elhalasztott meghívást fogadott most el, és csak vasárnap érkezik vissza Magyarországra.

Nem akarták lajstromba venni
Kránitz indulását már korábban is majdnem megfúrták. Az MSZP soproni képviselőjelöltjének nyilvántartásba vételét egy hónapja visszautasította a helyi, Győr-Moson-Sopron Megyei 07. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság, majd a győri területi választási bizottság is, mert Kránitzot listás országgyűlési képviselőként kívánta indítani Szájer József megüresedett egyéni mandátumáért az MSZP. A megyei bíróság azonban megváltoztatta a választási bizottságok döntését.

Vásárlási utalvány nyugdíjasoknak

Kránitz visszalépésének előzménye, hogy a Fidesz hétfőn a helyi választási bizottsághoz fordult, miután kiderült, hogy a szocialista képviselő 137 nyugdíjasnak ötszáz forintos vásárlási utalványokat osztott szét egy hétvégi nyugdíjas-találkozón. Az ágfalvai polgármester részvételével megtartott eseményen a jelölt olyan borítékokat adott át a megjelenteknek, amelyben a portréjával díszített naptár mellé helyezték a pénzes utalványokat is.

Kisebb ajándék

Kránitz szerdán közleményben utasította vissza a "szavazatvásárlás" vádját. Saját verziója szerint ő csak "jótékonysági esten" vett részt, amelyen kisebb ajándékkal akarta meglepni az idős embereket. "Én saját pénzemből vásároltam vásárlási utalványt, mert úgy gondoltam, ezzel a csekély ajándékkal is segíthetem Ágfalva nyugdíjasait". A képviselő úgy véli, hibázott, mert azt hitte, "hogy egy jelképes ajándék többet jelenthet a nyugdíjasoknak, mint az a forralt bor, amivel Firtl Mátyás itatta a Fidesz lakossági fórumának résztvevőit".

Mi a cél?
Ellenzéki vélemények szerint visszalépésével a szocialista párt azt akarja megakadályozni, hogy érvényes legyen a soproni időközi választás második fordulója. Ha ugyanis az MSZP szavazók távol maradnak a szavazástól, nem biztos, hogy meglesz az érvényességhez szükséges 25 százalékos részvételi arány. Ebben az esetben Firtl Mátyás fideszes jelölt egy nagy arányú győzelem ellenére sem jutna be a parlamentbe. A korábbiakban az MDF és az SZDSZ jelöltje jelentette be, hogy nem indul a második fordulóban. Eszerint november 28-án már csak négyen: a Fidesz, a MIÉP, a Jobbik jelöltje, továbbá egy független jelölt száll ringbe az egyéni országgyűlési képviselői helyért a Győr-Moson-Sopron megyei 7-es számú választókerületben.