Karácsonyi buliláz a közszférában

2008.12.18. 15:01
Mióta megtudtuk, hogy a válság miatt a horvát közszférában elmaradnak a karácsonyi bulik, folyamatosan kérjük olvasóinkat, hogy osszák meg velünk hazai tapasztalataikat. A mostani levelekből leszűrhetjük: minisztériumi háttérintézményben jó dolgozni.

Felhívásunk nem maradt visszhang nélkül. Egyik olvasónk szóvá tette, hogy az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban (IRM) minden köztisztviselő „közel százezer forint” jutalmat kap vásárlási utalvány formájában. De ez még nem minden: december 5-én óriási bált rendeztek „Körülbelül 400 fő etetése, itatása, szórakoztatása neves művészekkel. Ez bizony sok-sok millió forint” – írta levélírónk.

Az IRM válaszában azt írja, hogy valóban osztottak ajándékutalványt, 80 ezer forintért. Az etetést-itatást nem, a neves művészek fellépését viszont cáfolták.

„A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium háttérintézménye, a KKK (Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ) a közpénzből a Petneházy Club Hotelben szervez december 19-én karácsonyi bulit, ami kizárólag arra jó, hogy jól megtömje a rendezvény közpénzzel a haverok zsebék – írta egyik olvasónk. – A közalkalmazottak zúgolódnak, nem akarnak elmenni mert a hely nehezen megközelíthető, ráadásul másnap munkanap. Az igazgató körlevélben kényszerítette őket a részvételre, burkolt zsarolással. Az a cél ugyanis, hogy minél többen részt vegyenek a bulin így könnyebben lehet variálni a pénzzel. Felháborító és undorító helyzet.

A Központ munkatársától elmondta: A rendezvényen az intézmény minden dolgozója részt vesz, nem kötelező jelleggel. A rendezvénnyel kapcsolatban kötelező részvételt a főigazgató nem rendelt el, ugyanakkor a résztvevők előzetes jelentkezését a költségek optimalizálása miatt kérte.

Az összejövetelen (a központ sajtós munkatársa következetesen az állománygyűlés szót használta válaszában) ültetett vacsora, csapatépítő jellegű vetélkedő, majd kötetlen zenés szórakozás lesz. A dolgozók számára a részvétel ingyenes, és a késői időpontra való tekintettel a vacsora számláját is az intézmény állja. A vacsorát követő esetleges további étkezésük és italfogyasztásuk számláját a dolgozók maguk fedezik.

Levélírónk szerint a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet a Madách Színházban tartja év végi fogadását, aminek keretében a dolgozóknak eljátsszák Webbertől a József és a színes szélesvásznú álomkabátot.

Ofner Péter főigazgató főorvos az Indexnek elmondta: eddig az volt a szokás, hogy a Ferencvárosi Művelődési Központban tartották az év végi ünnepséget, ahol hidegtálakból fogyaszthattak a dolgozók, valamint mindenki kapott egy 6900 forintos ajándékutalványt.

Idén annyiban változik a helyzet, hogy a dolgozókkal megegyeztek, nem kapnak ajándékutalványt, hanem a pénzből színházjegyeket vásárolt az intézmény, a Madách Színház egyik előadására. Az életre szóló élmény mellé még egy pohár pezsgő is dukál a dolgozóknak, akik egyébként rendkívül izgalmas évet tudhatnak maguk mögött orvosi szempontból, így méltán megérdemlik a szórakozást, mondta a főigazgató.

Megkerestük a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolát is, mivel egyik olvasónk fergeteges buliról, mesterszakácsokról, tűzijátékról számolt be levelében. Kérdéseinkre a következő választ kaptuk az intézménytől: „A Károly Róbert Főiskola vezetése mindig is nagy hangsúlyt fektetett a karácsonyi összejövetelekre, ami általában munkaidő után egy köszöntésből, koccintásból és a főiskolai étteremben készített szerény állófogadásból áll. Visszafogottan, de a dolgozók iránt érzett tisztelet és együttgondolkodás jegyében készülődünk az ünnepekre”.

Bár már csak néhány nap van karácsonyig, de kérjük: ha tud olyan minisztériumról vagy a közszférába tartozó intézményről, ahol eszeveszett bulival ünneplik az óévet, írja meg nekünk.