Már építik a kordont a Parlament köré

2008.02.11. 00:05
Bejelentéséhez hűen a rendőrség hétfőre lezárta a Kossuth téren a Parlament környékét. A kordont már vasárnap elkezdték építeni.

Ígéretéhez hűen a rendőrség megkezdte a Kossuth tér körbe zárását. A rendőrség hétfőtől tiltotta ki a tüntetőket a Parlament elől, de a biztonsági kordon építését már vasárnap éjjel tizenegy után megkezdték.

Hétfőn szavazza az országgyűlés az egészségbiztosítási törvényt, a hatóságok tiltakozásokra számítanak. Dobozi József dandártábornok, az ORFK Köztársasági Őrezredének parancsnoka a Parlament védelmére kidolgozott intézkedésben úgy rendelkezett, hogy a területet február 11-én 0 órától "a szükséges ideig", de legkésőbb március 31. éjfélig lezárva tartják.

A kordonnal nem az egész teret, csak a Parlament előtti parkosított területeket zárják le, a villamosok és az autók szabadon közlekedhetnek.

A parancsnok a határozatát azzal magyarázta, hogy tavaly szeptember 17-én a Kossuth téren megtartott demonstráció során a Parlament épületéből távozó országgyűlési képviselőket "a tüntetők részéről megengedhetetlen inzultusok érték", és az ehhez hasonlók megelőzése, megakadályozása érdekében döntött a tér lezárásának kiterjesztéséről.

A területlezárások indokoltságát hetente felülvizsgáltatja, és amennyiben már nem áll fenn a lezárás indoka, haladéktalanul megszünteti azt.