Olaj lenne a tűzre a magyar radikálisok pozsonyi tüntetése

2006.09.05. 15:05
Ján Kubis szlovák külügyminiszter szerint elérkezett a szlovák-magyar történelmi megbékélés pillanata, végleg le kéne tudni a félreértéseket. Tom Lantos úgy véli, a felelősség Szlovákiát terheli, és mérlegeli, hogy az amerikai kongresszus elé terjessze-e a Ján Slota pártjának kormányra kerülését elítélő határozati javaslatot. Ismeretlenek közben letépték Rimaszombat magyar nyelvű helységnévtábláit.

El kellene töprengeni azon, vajon nem jött-e el a német-francia, majd a német-cseh mintára kivitelezhető magyar-szlovák történelmi megbékélés ideje, mondta a pozsonyi Pravdának adott interjújában kedden Ján Kubis szlovák külügyminiszter, aki a visegrádi országok külügyminisztereinek keddi találkozója után kétoldalú megbeszélést folytat Pozsonyban Göncz Kinga külügyminiszterrel.

Közös nyilatkozat
A Fidesz Ifjúsági Tagozata közös nyilatkozatot írt alá a Magyar Koalíciós Párt Ifjúsági csoportjával és a szlovák ODM - Polgári-demokrata Ifjúság szervezet vezetőivel. Az Indexhez eljuttatott nyilatkozatban, amelyet Loppert Dániel, a tagozat vezetője írt alá, egységes fellépést sürgetnek az új szlovák kormány megalakulása óta elszaporodott magyarellenes inzultusok és cselekmények ügyében. "E jelenségekért viselt felelősségben nemcsak a szélsőséges Ján Slota vezette SNS párt, de a jelenlegi szlovák kormánykoalíció másik két tagja és vezetőik is osztoznak. Világos ugyanakkor, hogy Slota és Meciar pártjára a Szlovákiában választójoggal rendelkezők alig tíz százaléka szavazott" - áll a nyilatkozatban, amely a szlovák bűnüldöző hatóságok gyors fellépését, és az igazságszolgáltatás szigorú ítélkezését követeli.

Kubis szerint épp ez a megbékélés lenne "a puzzle hiányzó eleme, amely végérvényesen segítene eltávolítani a félreértéseket". A külügyminiszter szerint "egyszerűen tudomásul kell venni, hogy itt a Szlovák Köztársaság a jövőben is létezni fog, s akik a létezését bármely irányból és bárhol igyekeznek megkérdőjelezni, azokat a társadalom peremére kellene szorítani."

Kubis: Zéró tolerancia

Kubis "tényként kezeli", hogy a szélsőséges magatartásáról elhíresült Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja (SNS) a kormánykoalíció tagja, programját sem tartja szélsőségesnek. A szlovák diplomácia vezetője a jelenlegi "pengeváltásokat nem csupán Ján Slota holmi kijelentéseinek kérdéseként látja, mert "a kérdések és problémák annál nagyobb komplexumáról van szó, mintsem a szlovákiai politika egyik képviselőjének kijelentéseiről". Kubis ismét hitet tett a szélsőségesekkel és a nemzeti kisebbségekkel összeférhetetlen magatartást tanúsító erőkkel szembeni "zéró tolerancia" elve mellett.

A lap szerint olaj lesz a tűzre, ha a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) a tervei szerint tüntetni érkezne Pozsonyba. A miniszter erre azt válaszolta, hogyha a HVIM, vagy a hasonlóan szélsőséges irredenta mozgalmak mégis elszánják magukat erre, akkor a szlovákiai közrend fenntartására hivatott erők "korrekt módon, de törvényes keretek között" lépnek majd fel. Kubis örömét fejezte ki, hogy a civil társadalom Szlovákiában és Magyarországon egyként felemelte a szavát" a szélsőséges megnyilvánulások ellen.

Lantos: Szlovákia a felelős

A felelősség teljes egészében Szlovákiát terheli az ott kialakult magyarellenes incidensekért, mondta Tom Lantos, az amerikai kongresszus tagja kedden Budapesten. Szerinte a XXI. században a demokratikusan megválasztott kormányok felelőssége, hogy ilyen helyzet ne állhasson elő. Pozsonyban elmondtam Robert Fico miniszterelnöknek, ne csodálkozzon az elítélő nemzetközi reakciókon, mert az ő döntése volt, hogy bevette a kormánykoalícióba az ultranacionalista, magyarellenes nyilatkozatokat megfogalmazó Ján Slota pártját, jelentette ki a magyar származású demokrata párti képviselő.

Tom Lantos elmondta azt is, hogy a jövő hét közepén dönti el, beterjeszt-e az amerikai kongresszus elé egy olyan határozati javaslatot, amely elítélné a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt kormányra kerülését. Emlékeztetett arra, hogy évekkel ezelőtt ő maga szorgalmazta a Jörg Haider pártjának kormányra kerülése miatt az Ausztriát elítélő határozat elfogadását is.

Lantos üdvözölte, hogy tárgyalópartnerei hétfőn Pozsonyban arról biztosították, a nulla tolerancia elvét alkalmazzák a gyűlöletkeltés ellen. Tűrhetetlennek nevezte a Magyarországon tapasztalható futballhuliganizmust, az ahhoz köthető szlovákellenes és antiszemita megnyilvánulásokat is.

Az ostobaság mindenütt jelen van

Szlovákiában ismeretlenek letépték a Gömör központjának számító Rimaszombat (Rimavská Sobota) magyar nyelvű helységnévtábláit. A besztercebányai (Banská Bystrica) kerületi rendőrfőkapitányság szóvivője a SITA hírügynökség keddi jelentése szerint azt mondta, hogy az ügyben a rendőrség nem kapott bejelentést.

Ladislav Hladovec, a régió közútjait karbantartó felügyelet vezetője elképzelhetőnek tartja, hogy a bűncselekmény összefügghet a Szlovákiában kialakult kisebbségellenes közhangulattal, mert korábban ilyen jellegű bűncselekmények csak elvétve fordultak elő, most azonban egyre gyakoribbak. Jelezte, a felügyelet az alumíniumból készült helységnévtáblákat a közeljövőben műanyagból készült táblákkal pótolja, hogy azok ne essenek a hulladékfémet értékesítők zsákmányává.

Stefan Cifrus rimaszombati polgármester a hírügynökségnek azt mondta, a nemzetiségek elleni jelenségek nem Rimaszombatban, hanem másutt nyilvánulnak meg. "Ennek a városnak e pillanatban sokkal súlyosabb problémái vannak: a vállalkozók kivonulnak, miközben a város lakóinak sorsát a munkanélküliség gondja keseríti, miközben a kormány nemzetiségi problémákkal kénytelen foglalkozni."

A polgármester "az események következtében megnyilvánuló közönséges emberi ostobasággal" magyarázza a történteket. "A magyarok és a szlovákok itt jól tudnak együtt élni, az ostobaság azonban a világon mindenütt jelen van" – mondta.