Kubatov a mennybe ment

2008.03.10. 12:46
A Fidesz-főnökség számára dilemmát hozott az átütő népszavazási győzelem: március 15-én a saját tábor öntudatát erősítve keményen neki kell-e menni a vereséget szenvedett miniszterelnöknek, vagy visszafogottan ünnepelni, és nem elriasztani az igennel szavazó MSZP-seket.

Mi legyen Gyurcsány Ferenccel? Két táborra szakadt a pártelnök, Orbán Viktor mögött álló vonal. Egyelőre nem dőlt el, hogy a Fidesz hogyan próbálja meg kihasználni a népszavazás eredményét.

A pártban sokan vannak olyanok, akik csalódtak a pártelnök vasárnap esti beszéde miatt. A kemény hangnem hívei hiányolták Orbán korábbi harciasságát, aki most a látszatát is kerülte az agresszivitásnak. A Fidesz-elnök feltűnően óvatosan fogalmazott, és egyszer sem ment el addig, hogy az eredmények alapján lemondásra szólítsa fel a miniszterelnököt. A keményvonalasok azt szeretnék, ha a párt vezetője legalább március 15-én éreztetné táborával, hogy nem vesztette el támadókedvét, és továbbra is a kormány leváltása a cél.

A másik tábor azonban továbbra is megfontoltságra és visszafogottságra igyekszik rábírni Orbánt. Szerintük ugyanis a népszavazás eredményei alapján egyértelmű, hogy az MSZP támogatói közül is sokan átszavaztak. A kibővült szimpatizánsi kör azonban csak akkor maradhat együtt, ha Orbán továbbra sem veszi elő a megosztó politikus viselkedését.

Az Index információi szerint a visszafogott hangnem folytatása mellett érvel a pártelnöknél Kubatov Gábor is, aki személyesen is eredményként könyvelheti el a népszavazást. Az ellenzéki pártban ugyanis úgy vélik, hogy a 85 százalékos igen győzelem jelentős részben a pártigazgató által irányított mozgósító kampányának köszönhető. A Kubatov több ezer fős stábja a szavazás előtti utolsó napokban telefonon, levélben is próbálta elérni a szavazókat.