Vesztegetéssel gyanúsítják Keller volt munkatársát

2004.09.21. 16:23
Az ügyészség keddi közleménye szerint vesztegetéssel gyanúsították meg a közpénzügyi államtitkárság volt főtanácsadóját. A gyanú szerint Bálint Tamás tízmillió forintot kért és kapott Kulcsár Attilától, egy a PSZÁF gazdálkodásáról szóló jelentés másolatának átadásáért. A gyanúsított ellenvetéssel élt. A közpénzügyi államtitkár közleményében az esetleges elkövetők gyors felelősségrevonását sürgette és az ügyészséget bírálta.
"A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal a mai napon hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt kihallgatta a 2003 májusában a Miniszterelnöki Hivatal Közpénzügyi Államtitkárság állományában - vezető főtanácsos besorolásban, politikai főtanácsadói munkakörben - dolgozó köztisztviselőt".

A gyanú szerint Bálint Tamás főtanácsadó tízmillió forintért a hivatali hatáskörében rendelkezésre álló, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete gazdálkodásának vizsgálatáról készített jelentésből adott jogosulatlanul másolatot Kulcsár Attilának. Borbély Zoltán legfőbb ügyészségi szóvivő az MTI érdeklődésére elmondta, a gyanúsított részletes vallomást tett, a gyanúsítással szemben ellenvetéssel élt, szabadlábon védekezhet. (Bálint Tamás a 2002-es választásokon az MSZP országos listájának 174. helyén indult, és tagja az MSZP megújulásáért küzdő Balternatív elnevezésű csoportnak.)

A közlemény szerint az ügyészség a folyamatban lévő büntető-eljárásokról a rá vonatkozó jogszabályok maradéktalan betartásával, az adatvédelmi szempontok figyelembe vételével rendszeresen tájékoztatja a közvéleményt. Jelen esetben is ezt teszi. "Mindezek alapján minden alapot nélkülöznek azok a kijelentések, amelyek az ügyészséget kiszivárogtatással vádolták" - tartalmazza a Legfőbb Ügyészség közleménye. főbb Ügyészség közleménye. A nyilatkozat nyilvánvalóan Tóth Károly szocialista képviselő bírálatára és Gyurcsány Ferenc pénteki nyilatkozatára utal, amelyben a politikusok figyelemreméltónak találták, hogy a Magyar Nemzet szivárogtatta ki az ügyészségnek a vesztegetéssel kapcsolatos eljárását.

Keller elítéli a hivatali visszaélést

"A közpénzügyi államtitkár határozottan elítéli és teljes mértékben elhatárolódik attól, aki hivatali hatáskörével visszaélve vesztegetést követ el, még ha ez a személy egykori munkatársa is lenne, akit közel másfél évvel ezelőtt Keller László - a most megismert ügytől függetlenül - eltávolított az államtitkárságról" - tartalmazza a közpénügyi államtitkárság keddi közleménye. A kommüniké szerint az ügyészség közleményében megjelenített ügyről az államtitkárnak és az államtitkárság többi munkatársának nem volt tudomása.

Az államtitkár reméli, hogy ha beigazolódik az ügyészségi közleményben megjelenített gyanú, akkor gyorsan és határozottan megbüntetik a vétkest. A közlemény szerint a legfőbb ügyésznek vállalnia kell azért a felelősséget, hogy az ügyészségi közlemény rossz hírbe hozza az államtitkárság tisztességes munkatársainak személyét. Keller László felháborítónak tartja a Legfőbb Ügyészség magatartását, melynek során egy kihallgatott személy volt munkahelyét próbálják az érintett üggyel összefüggésbe hozni, politikai felhangot adva annak.

"Az ügyészség most megjelent nyilatkozatával ellentétben a legfőbb ügyész eddig a Fidesz holdudvarát érintő konkrét ügyekben megtagadta a tájékoztatást arra hivatkozva, hogy folyamatban levő ügyben nem adhatja meg azt" - zárul a közpénügyi államtitkárság közleménye.