Kuncze nem akar miniszter lenni

2006.04.24. 07:13
Kuncze Gábor nem akar kormánytag lenni, viszont elképzelhetőnek tartja egy miniszterelnök-helyettesi, illetve kabinetminiszteri poszt létrehozását. A kormányfő a jövőben e személyen keresztül is irányíthatná a politikát.

Kuncze Gábor, az SZDSZ-elnöke a Nap-keltében hangsúlyozta, hogy bár még tizenegy körzetben nem lehet biztosan tudni a mandátum sorsát, a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy nem lesz az MSZP-nek abszolút többsége és koalíciós kormány alakul. Ugyanakkor kérdésekre válaszolva természetesen nem zárta ki, hogy az MSZP-nek abszolút többsége legyen. De erről most szerinte még nem tudnak beszélni.

Pusztán a kormányázásért nem mennek be

A várható MSZP-SZDSZ koalícióról Kuncze elmondta: "mind a két párt törekszik arra, hogy a programjából minél többet megvalósítson. Pusztán csak a kormányzás kedvéért nekünk például nem érdemes belemenni."

Az SZDSZ-elnök szerint hozzá kell nyúlni olyan szent tehenekhez, amilyen az egészségügy, a közigazgatás, az adórendszer vagy a szociálpolitika. "Ezek közül van olyan, amilyen jó irányba indult el, és van olyan, ahol keményen vitatkozunk" - mondta az MSZP-ről szólva.

Reformok: egészségügy, közigazgatás

Kuncze szerint "eléggé világosan látszik, hogy az egyik legnagyobb probléma az egészségügy". A pártok ugyanis járulékcsökkentést ígértek. Kevesebb befizetésből azonban több pénzt kifizetni nem lehet. A másik ügy a közigazgatás. Szerinte itt lehet megtakarítani ahhoz, hogy a harmadik célt megvalósíthassák, a gazdaság versenyképességét növelni tudják.

Az SZDSZ szerint a választott régiókat kell erősíteni. Az SZDSZ az úgynevezett önkormányzati megyét szüntetné meg. Mindemellett a kistérségeket is erősítenék: "Az meg nem reform, hogy létrehozom az erős kistérséget, meg a régiót, de a megyék maradnának" - tette hozzá. Ez az átszervezés azonban csak 2010-től lenne aktuális szerinte. Most már az önkormányzati törvényt nem lehet, illetve nem illik megváltoztatni, jegyezte meg.

Lesz miniszterelnök-helyettes vagy kabinetminiszter?

Kuncze nem akart beszélni a Gyurcsány Ferenc által gyakran vázolt államreform részleteiről. Az SZDSZ elnöke amúgy ismeri ennek a tartalmát. "Azért nem beszélek róla, mert erről folynak az egyeztetések" - tette hozzá. Ugyanakkor elárulta: a minisztériumi struktúra, a háttérintézmények, a dekoncentrált állami szervek szerkezetének átalakításáról, átszabásáról van szó.

Az SZDSZ "12 minisztériumra csinált változatot". Erről is folynak majd a tárgyalások. Új elem ugyanakkor, hogy - bár ez az SZDSZ koncepciójában eredetileg nem volt benne, de a Fidesznél és az MSZP-nél előfordult - miniszterelnök-helyettes, kabinetminiszter jelenne meg a kormányzati struktúrában. Ehhez a személyhez több terület tartozna, az egyiket lehet, hogy ő is irányítaná közvetlenül, tette hozzá Kuncze. Szerinte elképzelhető az is, hogy a kormányfő ezen a személyen keresztül is irányítaná a kormányt.

Egykulcsos adót akarnak 2009-től

Kuncze hangsúlyozta, hogy radikálisabb adóreformra lesz szükség: 2009. január elsején akarják bevezetni az egykulcsos adót, mert így Magyarország beszállhatna a térségünkben zajló adóversenybe. Addig azonban mindent meg kell tenni, hogy ez lehetséges legyen, vagyis szigorú költségvetési gazdálkodásra van szükség. Az MSZP terveivel ez azonos irányba mutat, de ott Kuncze szerint ötéves adócsökkentési programról beszélnek.

Nem marad el az SZDSZ elnöke szerint a piacoknak szóló üzenet sem: lesz stabilizáció, lesz hiánycsökkentés. Magyarország mindent elkövet a költségvetés egyensúlya érdekében, hogy a gazdaság stabilizálódjon.

'Most nem megyek be a kormányba'

Kuncze egy kérdésre válaszolva elmondta: "Most úgy látom, hogy nem megyek be a kormányba. A párt irányítása és a kormányzati funkció mindegyike egész embert kíván."

Beiktatott kormány egyébként szerinte május végén, június elején lehet, minthogy a koalíciós tárgyalások néhány hetet igénybe vehetnek.