Parlamenti laptopok: jóindulatú kísérlet?

2003.09.02. 12:14
Nem elégedettek maradéktalanul a parlamenti képviselők az országgyűléstől kapott laptopokkal. A rendszerhez való csatlakozást pártállástól függetlenül nehézkesnek, lassúnak tartják, a berendezés bekapcsolása és a komputer "felállása" között sok idő telik el. Ráadásul a plenáris üléseken nem tölthetőek a számítógépek, előfordult már, hogy a képernyőről olvasott felszólalást a gép lemerülése miatt alig tudta befejezni a képviselő. Mandur László szerint a belépés a képviselők korábbi elvárásai miatt lassú, de ha a honatyák beleegyeznek, lehet lazítani a rendszeren.
A szabad demokrata Mécs Imre jóindulatú kísérletnek tartja az országgyűlési képviselők laptophoz juttatását. A villamosmérnök végzettségű képviselő meggyőződése szerint nem lehet a laikus képviselőkkel megszerettetni a számítógépet. A parlamenti rendszerbe nemcsak három jelszó begépelése után léphetnek be a képviselők, de még egy névre szóló azonosító kártyára is szükség van, így tíz perc is eltelhet, mire a gép feláll. Mandur László, az Országgyűlés alelnöke a képviselők gépesítésének egyik kezdeményezője viszont azt állítja, hogy lemérte, és neki két és fél percig tartott ez a művelet.

Rendszergazda kell mindenhez

Őry Csaba, a Fidesz gazdasági kabinetjének egyik vezetője, az Orbán-kormány munkaügyi kérdésekkel foglalkozó politikai államtitkára azt sérelmezi, hogy az egyszeri parlamenti képviselő semmilyen programot sem telepíthet a méregdrága számítógépre. Mécs Imre viszont azt tartja kényelmetlennek, hogy - mivel nincsenek rendszergazdai jogosultságai -, minden egyes beállítás megváltoztatásához a parlament informatikusainak segítségét kell kérni. Mécs például a Windows Commander beállításait szerette volna megváltoztatni, amikor szembesült azzal, hogy erre egyedül képtelen.

Mécs mindent egy helyről szeretne elérni

Mécs azért is elégedetlen, mert hiába kapja meg digitális formában a törvényhozás napirendjét, az őt érdeklő törvényjavaslatokat külön ki kell keresnie a rendszerben, az előtejesztés előzményét megint más helyen találja. Azt tartaná jónak, ha minden egy helyen elérhető volna, illetve ha változtatnának a szokásokon, és az ülésteremben is lehetne tölteni. Erre jelenleg műemlékvédelmi és tűzvédelmi okokból nincsen mód, így sokan a tolmácsfülkében töltik fel gépeiket. Mécs alig tudta befejezni egyik felszólalását, mert lemerült a laptop, amelynek képernyőjéről a szöveget olvasta.

Tóth Károly laikusként elégedett

Tóth Károly szocialista képviselő saját bevallása szerint - matematikus létére - nem számítógép guru, ő azonban elégedett a hordozható komputerrel. Mint mondja, ami információra szüksége van, ahhoz hamar hozzáfér, és bár nem készült számítógépes szakembernek, tudomásul vette, hogy a képviselői munkához egyre többet kell használni a gépet.

A képviselői igények alapján

Mandur László, a programot koordináló országgyűlési alelnök szerint a parlamenti biztonsági rendszert a képviselők igényei alapján építették ki. A honatyák ugyanis előzetesen jelezték, hogy nagyon féltik irományaikat, így egy dokumenetumhoz hozzájutni akkor is csaknem lehetetlen, ha ellopják a gépet. Mandur szerint a későbbiekben megoldják, hogy a parlamenti ülésteremben is töltheteni lehessen, de ehhez át kell építeni az üléstermet.

Mandur arra hívta fel a figyelmet, hogy a tartalék akukkal a gépek összesen nyolc órán át használhatóak, a pályázatot is kimondottan ennek figyelembevételével írták ki. A parlamenti alelnök szerint a képviselői munkához szükséges szoftverek rajta vannak a gépen, minden más program csak a rendszergazda segítségével telepíthető fel. Ezzel el akarják kerülni, hogy vírusos programot telepítsenek a képviselők, de az is fontos, hogy csak jogtiszta szoftvereket használjanak, illetve, hogy a különféle alkalmazások ne akadjanak össze.

A beszállító

A 386 parlamenti képviselőnek a Hewlett-Packard minősített szállítója, a Synergon Informatika Rt. adta el a gépeket 262 millió forintos összáron.