Nem engedtek egy fideszest Szilire szavazni?

2005.06.07. 15:01
A szocialisták szerint a Fidesz három szabálytalanságot is elkövetett a köztársaságielnök-választás utolsó fordulójában. Az Indexnek több szocialista képviselői is megerősítette, tanúi voltak annak, hogy az egyik fideszes képviselőt frakciótársa kezénél fogva vezette vissza a szavazóurnától, mert zárt borítékban akart szavazni. A szocialisták állítása szerint Láyer József, az ellenzéki párt hajdúhadházi képviselőjéről a boríték felbontása után derült ki, hogy nem Sólyom Lászlóra, hanem Szili Katalinra szavazott, ezért új szavazólap felvételére kötelezték. Láyer később azt állította, hogy nem vette be a déli gyógyszerét, ezért fodítva tartotta a szavazólapját.

Az MSZP több képviselője azt állította az Index helyszíni tudósítóinak, hogy szemtanúi voltak, amikor Láyer Józsefet, a Fidesz hajdúhadházi képviselőjét saját párttársa kísérte karjánál fogva új szavazócédulát felvenni, mert Láyer Szilire szavazott. A szocialisták állítása szerint Láyert frakciótársa nem engedte a szavazóurnához.

Láyer József
Láyer József
A Fidesz képviselőcsoportjában a történeteket viszont úgy interpretálták, hogy Láyer elrontotta a szavazólapot, és maga ment oda párttársához, hogy mit kell ebben a helyzetben tenni, aki a rontott voks miatt a jegyzőhöz irányította új szavazócéduláért. Az ellenzéki pártban azt mondják, Láyer rosszul lett, ezért ikszelt rossz helyre.

Három bejelentés

A harmadik forduló után Burány Sándor rendkívüli sajtótájékoztatón ismertette a történetet. "Az MSZP-frakció megdöbbenéssel értesült róla, hogy a szavazás harmadik fordulójában is durva szabálysértések történtek. "Szám szerint három bejelentést tettünk" - fogalmazott a politikus. Szerinte a Fidesz a választás utolsó fordulójában megakadályozta, hogy képviselői a lelkiismeretük szerint szavazzanak. A szocialista politikus szerint ugyanis a forduló szavazásán Láyert Kósa Lajos kísérte a parlamenti jegyzőhöz. Burány azt is kifogásolta, hogy a szavazófülkékbe egyszerre több fideszes képviselő ment be, sőt többen boríték nélkül dobták be a szavazócédulákat, és így szerinte nem biztosítható a választás titkossága. A szocialista politikus által felpanaszolt kifogásokat egyébként az alkotmány nem szankcionálja.

Nem vette be a déli gyógyszert

Láyer József később, Sólyom eskütételét követően újságíróknak azt mondta: először valóban nem a szándékának megfelelően adta le szavazatát, mert véletlenül fordítva tartotta a szavazólapot. A képviselő hozzátette: ennek magyarázata, hogy tavaly agyérelzáródása volt, ezért agyértágító gyógyszereket szed, a déli gyógyszert a szavazáskor azonban még nem tudta bevenni, és ilyenkor néhányszor a látása "nem a legtökéletesebb". Közölte, amikor kicseréltette a szavazólapot, azt is először fordítva tartotta. Mint mondta: Kósa Lajossal csupán annyit beszélt, ameddig a képviselő elkért tőle egy újságot, és meghívta ebédelni. Láyer József cáfolta, hogy Kósa Lajos látta volna a szavazólapját és felszólította volna arra, hogy cseréltesse ki. Kósa Lajos szintén azt mondta, hogy csupán az újságot kérte el képviselőtársától, és a szavazólapot nem látta.