Vadkemping a Kossuth téren

2002.06.20. 12:30
Újra tiltakozik a Lelkiismereti Csoport. Medgyessy Pétert támadva új választásokat követelnek, lemondásra szólítják fel a kormányt, s ennek most éhségsztrájkkal adnak nyomatékot. Vezetőjük sátrat vert a Kossuth téren, hét napig nem eszik, utána kész forradalmat szervezni. A sztrájkolók elkergettek egy koldust, akit ügynöknek néztek.
Kattintson a nagyításhoz! Valamivel több, mint egy hónapja ellenállási napot szervezett a Lelkiismeret Csoport, követelve, számolják újra a 2002-es választások szavazócéduláit, és írjanak ki új választásokat. A bíróságon nem bejegyzett szervezet most is hasonló céllal szervezett akciót, ezúttal azonban aktualizálták sérelmeiket: az új választás kiírását azért követelik, mert "egy titkosügynök, egy hazaáruló" került a miniszterelnöki székbe. Különbség továbbá, hogy a mostani akció nem szimpla ellenállás, hanem éhségsztrájk.

Nyilatkozzatok!

Kattintson a nagyításhoz! A Kossuth téren reggel tíz órakor jelentek meg a csoport tagjai, és szimpatizánsai. Kocsis Imre, a mozgalom vezetője a mintegy 100 fős gyülekezet tagjait arra kérte, hogy írják alá két nyilatkozatukat.

Az egyikben a Pannon Rádió megszűnés ellen tiltakoznak, a másik Medgyessy Péter miniszterelnök kémelhárítói múltjára hivatkozva új választásokat követel.

Lemondatnák a kormányt

Ez utóbbi nyilatkozat aláírói "felháborodásukat és tiltakozásukat fejezik ki, amiatt, hogy egy titkosügynök, egy hazaáruló, egy egész életében idegen erők szolgálatában álló ember került a miniszterelnöki székbe". A nyilatkozat szerint ezért az "őt" jelölő és támogató párt, a koalíciós társ a felelős.

A nyilatkozat szövege szerint ezért az egész kormánynak le kell mondania, és új választásokat kell kiírni. Az aláírók nyilatkoztak arról is: "nem fogadják el, hogy egy titkosügynök és feljelentő, aki a hazaárulásért pénzt kapott, most miniszterelnök legyen, mert ő tartozik a legnagyobb felelősséggel az egész gyalázatért".

Kocsis Imre elmondta: céljaik elérése érdekében sátrat vernek a téren, ő és társai hét nap, hét éjszaka ott maradnak, és nem esznek. Ha ez sem vezet eredményre, készek fegyvertelen forradalmat szervezni.

Kattintson a nagyításhoz! Egy "ügynököt" rögtön el is kergettek

A demonstrációt ezúttal is megszakította egy rendőri közjáték. a A gyülekezet közé tévedt ugyanis egy idős ember, aki kalapját tartva pénzt kéregetett, ám a sztrájkra készülők rendre elhajtották. Végül egy nő beszólt neki, hogy takarodjon innen, mert biztos a kommunisták küldték kémkedni. A kéregető felháborodott, mire a tüntetők kihívták a rendőröket.