Távozik posztjáról a pénzügyminiszter

2004.01.07. 13:35
A kormányülés után jelentette be Medgyessy Péter, hogy február 15-i hatállyal távozik posztjáról László Csaba pénzügyminiszter. A leváltás indokaként a kormányfő a vártnál nagyobb, 5,6 százalékos költségvetési hiányt jelölte meg. Az utód Draskovics Tibor, a kormányfő kabinetfőnöke lesz.
A kormányfő bejelent
Medgyessy Péter a szerdai kormányülés után jelentette be, hogy február 15-i hatállyal távozik posztjáról László Csaba pénzügyminiszter. Utódja Draskovics Tibor, a miniszterelnök kabinetfőnöke lesz, aki - bár jelenleg szabadságon van - elfogadta a felkérést. Kovács László, a Magyar Szocialista Párt elnöke, külügyminiszter a kormányülést követően tudósítóknak nyilatkozva a lépés indokaként az államháztartási hiány a tervezettnél magasabb szintjét jelölte meg, kijelentve, hogy az az önkormányzatokkal együtt megközelítheti a 6 százalékot. A miniszterelnök felhatalmazta Draskovicsot arra, hogy a hazai gazdaság állapotát figylembe véve gondolja újra az euró magyarországi bevezetésének dátumát. Az új tárcavezető számára kijelölt cél lesz az is, hogy teremtse meg a magyar gazdaság kiegyensúlyozott és fenntartható növekedésének feltételeit, ezekről pedig folytasson tárgyalásokat a gazdaság befolyásos szereplőivel.

Több kormányátalakítást is túlélt

Szinte megalakulása óta a kormány egyik legbiztosabb távozója László Csaba, habár több kormányátalakítást is túlélt. Pénzügyminisztersége idejére esik több nagy pénzügyi botrány - K&H-ügy, forintválság -, amelyek kirobbanásáért az ellenzék részben őt is felelőssé tette.

A hatodik távozó
László Csaba távozása a negyedik átalakulás Medgyessy Péter kormányában. A legjelentősebb változás tavaly májusban történt, mikor is egyszerre kellett távoznia Jánosi György ifjúsági-, Kóródi Mária környezetvédelmi- és Görgey Gábor kultuszminiszternek. Kóródi helyére Persányi Miklóst, az Állatkert igazgatóját nevezték ki, az egyedüli terv szerinti távozó Görgey utódja Hiller István lett, aki addig az oktatási tárca politikai államtitkára volt. A kormányátalakítás során két új tárca nélküli posztot is létrehoztak: Lévai Katalint esélyegyenlőségért felelős miniszterré, Juhász Endre korábbi brüsszeli főtárgyalót a csatlakozásért felelős miniszterré nevezte ki a kormányfő.

Kiss Elemér kancelláriaminiszter azután mondott le, hogy fény derült arra, volt ügyvédi irodája a Miniszterelnöki Hivataltól kapott megbízásokat.

Az utolsó távozó Csehák Judit volt. Az egészségügyi miniszter azzal indokolta szeptember 3-i lemondását, hogy eleve csak egy évre vállalta a megbizatást. A miniszterasszonyt lemondása előtt folyamatos támadások érték az ellenzék részéről a kórháztörvény módosítása miatt. Csehákot Kökény Mihály, a Horn-kormány egykori egészségügyi minisztere váltotta a tárca élén.

Draskovics Tibor eddig a miniszterelnök kabinetfőnöke volt. Posztján Katona Tamás, a Statisztikai Hivatal volt elnöke váltja.

A kormány pénzügyi ártatlanságát 2003 februárjában veszítette el, amikor napvilágra került a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról készített ledorongoló jelentése. A kormányváltást követő nagy osztozkodás után az IMF a közszférában bérbefagyasztást, a folyó költségvetési kiadások jelentős csökkenését sürgette.

Döntéstervezetek kiszivárgása

László Csaba intézkedései egyes esetekben sem a koalíciós partnernek, sem az MSZP bizonyos köreinek nem feleltek meg. A nyáron például a koalíciópárti SZDSZ-es pártelnök, Kuncze Gábor is a koalíció felmondásával fenyegetett, amennyiben nem csökkennek a személyi adóterhek. A pénzügyminiszter egy darabig ellenállt, végül kompromisszum született.

Jóval keményebb támadások érték Lászlót az MSZP belső köreiből. Kovács László elnök a nyárvégi frakcióhétvége után felvetette a miniszter felelősségét, ugyanitt Karsai József országgyűlési képviselő minősíthetetlen hangon támadta Lászlót, aki a helyén maradt. Hivatalosan a "rossz kommunikációval" indokoltak olyan döntéstervezetek kiszivárgását, mint a nyugdíjak megadóztatása. Horn Gyula erről az ötletről egy lakossági fórumon azt mondta, hogy Lendvai Ildikóval és Kiss Péterrel mentek "rendet vágni" a Pénzügyminisztériumba.

Orbán értetlenül áll a dolog előtt

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke értetlenségét fejezte ki László Csaba pénzügyminiszter távozása miatt. "Értetlenül állok a dolog előtt, eddig ennek az ellenkezőjéről volt szó" - mondta a politikus újságíróknak szerdán. Hangsúlyozta, hogy az államháztartási hiány mértékét az elmúlt két-három hónapban már mindenki ismerte. "Ez nem egy új hír, ez nem egy ok" - szögezte le annak kapcsán, hogy Kovács László, az MSZP elnöke László Csaba távozását az államháztartási hiány mértékével indokolta. Orbán Viktor nem kívánt reagálni arra, hogy László Csaba utódja várhatóan Draskovics Tibor lesz. A Fidesz elnöke reményét fejezte ki, hogy Medgyessy Péter olyan embert talál a pénzügyi tárca élére, aki képes a gazdasági bizonytalanságnak véget vetni.

Draskovics tiszteli elődje munkáját
Azért vállaltam el a pénzügyminiszteri posztot, mert bízom a magyar gazdaságban, úgy látom, hogy a célok, ha nem is könnyen, de teljesíthetők - mondta Draskovics Tibor, a miniszterelnök kabinetfőnöke, kijelölt pénzügyminiszter az MTI-nek. A pénzügyminiszter elmondta: legfontosabb feladata, hogy segítsen egy erős gazdaság megteremtésében, amely az eddiginél jóval több munkahelyet és magasabb jólétet biztosít az állampolgárok számára. "Ugyancsak fontos feladat a jövőt szolgáló reformok megkezdése, folytatása, különös tekintettel az egészségügy átalakítására" - tette hozzá. Hangsúlyozta: tiszteli elődje, László Csaba munkáját, elismeri azokat az erőfeszítéseket, amelyeket pénzügyminiszterként tett a gazdaság stabilizálása, modernizálása érdekében. Draskovics Tibor elmondta, eleget téve a miniszterelnöki felkérésnek, át fogja tekinteni Magyarország 2008-ra tervezett eurózóna-csatlakozásának menetrendjét. Úgy véli, fontos, hogy a magyar gazdaság az európai uniós csatlakozást követően az integráció legmagasabb fokára jusson, s a forintot felválthassa a közös európai fizetőeszköz, az euró.