Friderikusz, Lendvai, meghallgatás, lehallgatás

2002.09.25. 16:35
Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető telefonüzenetben biztosította Friderikusz Sándor tévéelnökjelöltet, hogy "mi a maga pályázatát támogatjuk első soron, tehát ebben az én véleményem nem változott, és ahogy látom megegyezik a Péterével". Az ismert tévés szerdai közleményében megerősítette, hogy a hangfelvétel valóban az ő hangpostájából származik. A felvétel tartalmáról kijelentette, sohasem csinált titkot abból, hogy pályázatának tartalmát megismertette a parlamenti pártokkal. Friderikusz magántitoksértésért feljelentést tesz, Lendvai vállalhatónak tartja "magánvéleményét". A Fidesz az összes pályázó arculcsapásának tartja a történteket.
Az utóbbi napokban több szerveren is felbukkant egy hangpostafelvétel, amin Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető arról biztosítja Friderikusz Sándort, hogy "mi a maga pályázatát támogatjuk", és nem érti, Friderikusz honnan hallotta, hogy véleménye megváltozott. Többször leszögezi, hogy ebben a kérdésben nincs változás, és álláspontja "megegyezik a Péterével is".

Baló nem nyilatkozik

A frakcióvezető azt tanácsolja Friderikusznak, hogy kössön megnemtámadási megállapodást két vetélytársával, Baló Györggyel, illetve Székely Ferenccel, és utal arra, hogy tudomása szerint ez a megállapodás már amúgy is megköttetett. Azt kéri Friderikusztól: egyezzenek meg a későbbi együttműködésről. A felvételen megemlített Baló György megkeresésünkre közölte, hogy nem kíván nyilatkozni az ügyről.

LendvaI: Nem véletlen az időzítés

Lendvai Ildikó a nyilvánosságra került hangfelvétellel kapcsolatban az Indexnek úgy nyilatkozott: "újra lefele lépett a magyar politikai közélet" azzal, hogy egyesek telefonlehallgatással politizálnak. Megjegyezte, napok óta tud arról, hogy szerkesztőségeknél házalnak a felvétellel. Meggyőződése, hogy nem véletlenül időzítették mostanra a hangfelvétel nyilvánosságra hozatalát, hiszen szerdán hallgatta meg a tévékuratórium Friderikusz Sándort.

Friderikusz jó elnök lenne

Lendvai magánvéleményét, miszerint Friderikusz jó elnöke lenne a Magyar Televíziónak, továbbra is vállalja. Természetesnek nevezte, hogy a politikusok véleményt alkotnak a jelöltekről, hiszen a tévékuratórium pártdelegáltakból áll. Nem örül ugyanakkor a hangfelvétel közzétételének, mert nem tartja szerencsésnek, hogy a döntés előtt kiderült, ő kit támogat, ez ugyanis befolyásolhatja a televízió nagykuratóriumának civil tagjait. Emlékeztetett: az előző tévéelnök-választás után is kijelentette, hogy Friderikusz Sándort tartotta volna jó választásnak. Szerinte az ismert tévés személye garancia a közpénzek hatékony felhasználására.

Valamennyi párttal

"Valóban az én mobiltelefonom hangpostafiókja lett feltörve pár napja, és onnan adta ki valaki a szó szerinti változatot" - tartalmazza Friderikusz Sándor szerdai közleménye. A tévéelnökjelölt közölte: "ami az üzenet érdemi részét illeti, nem csináltam titkot abból (legutóbb a Magyar Hírlapban nyilatkoztam), hogy tévéelnöki pályázatom tartalmát megismertettem mind a négy parlamenti párt vezetőivel, képviselőivel."

Semmi rendkívüli

Friderikusz szerint a telefonüzenet azért született, mert egy darabig valóban kételkedett abban, hogy koncepciója találkozik-e a Szocialista Párt egyik médiafelelőse, Lendvai Ildikó rokonszenvévével. "Erre érkezett ez a bizonyos üzenet, amiben én egyébként semmi rendkívülit nem találok, hiszen köztudott az, hogy a tévéelnökjelölt személyéről a pártok delegáltjaiból álló kuratóriumi elnökség dönt 2/3-os többséggel. Azt pedig ugye senki nem gondolja komolyan, hogy a tévékuratóriumba ülő pártdelegáltak nem konzultálnak saját pártjuk vezetőivel" - hangoztatja Friderikusz Sándor.

Friderikusz feljelent

Az ismert tévés nem híve a "levélfelgőzöléseknek", és nem szeretne olyan országban élni, ahol a mobiltelefonokat (és minden egyéb telefont) lehallgatnak, illetve a hangpostafiókot illetéktelenek feltörik, hogy így kellemetlenkedjenek, ezért magántitoksértés címén eljárást kezdeményez minden olyan nyilvános fórum ellen, amely közzétette magán-hangpostafiókja tartalmát. "Talán még a törvényességben lehet bízni, a hatályos Büntető Törvénykönyv az ilyen típusú bűncselekményekre 5 évig terjedő, minısített esetben 2-8 évig terjedő szabadságvesztés kiszabását írja elő" - zárul a közlemény.

A kurátorok rákérdeztek

A Magyar televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége szerdán meghallgatta Friderikusz Sándort, ahol szóba került a hangfelvétel is. Friderikusz információink szerint közölte, hogy minden parlamenti pártot megkeresett, és ismertette terveit, mert - fogalmazott - olyan elnöke szeretne lenni az MTV-nek, akit minden párt elfogad.

A Fidesz az összes pályázó arculcsapásának tartja a történteket
A Fidesz tisztességtelen játszmának tartja, hogy szakmai alapon történő elbírálás helyett az MSZP a színfalak mögött előre eldöntötte az MTV elnöki posztjára történő versengést; a kormánypárt ezzel ócska paródiává silányította az ország közszolgálati televíziójának vezetésére kiírt pályázatot - áll a párt kulturális kabinetje közleményében, amelyet szerdán juttatott el az MTI-hez. A Fidesz - Magyar Polgári Párt arra reagált, hogy szerdán több internetes portálon megjelent az a hangüzenet, amelyben Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője támogatásáról biztosítja az egyik jelölt, Friderikusz Sándor pályázatát.

"A Fidesz az összes pályázó arculcsapásának tartja a történteket, egyben méltatlannak ahhoz a személyhez is, akire az MSZP ráerőlteti akaratát" - írják. A párt szerint felvetődik a kérdés: ha a magát "független" televíziós személynek tartott showmannel szemben az MSZP így jár el, akkor milyen eszközökkel tarthatja irányítása alatt az elmúlt hónapokban odahelyezett pártkatonáit. "Miközben Lendvai Ildikó és az MSZP a független média őrangyalának szerepét játszotta, s szüntelenül szajkózta a pártpolitikától független közszolgálati televízió szükségességét, kiderült, hogy Medgyessy Péter egyetértésével elvtelen alkukat, tisztességtelen megnemtámadási szerződéseket ajánlottak Friderikusz Sándornak" - áll a közleményben.