Legalizálná a fűfogyasztást az SZDSZ

2005.01.25. 15:22
A Szabad Demokraták Szövetsége nem büntetné a drogfogyasztást, jelentette be Gusztos Péter ügyvivő kedden az Igazságügyi Minisztérium előtt. A tárca az Alkotmánybíróság egy hónappal ezelőtti döntése miatt éppen a büntető törvénykönyv módosításán dolgozik, a szabad demokraták azt szeretnék, ha az új javaslat nem tartalmazná a fogyasztói magatartásra vonatkozó büntetőjogi tilalmat.
Több szakember egyetért az SZDSZ legújabb kezdeményezésével, hogy a büntető törvénykönyből töröljék a drogfogyasztókra vonatkozó passzusokat, és ne legyen büntethető az, aki könnyű drogot fogyaszt, mondta Gusztos Péter kedden az Igazságügyi Minisztérium előtt rendezett sajtótájékoztatóján. Magyarországon félmillió ember fogyaszt rendszeresen vagy alkalmanként könnyűdrogot.

Legalizáció, dekriminalizáció

Gusztos szerint az Alkotmánybíróság decemberi döntése miatt jogalkotási helyzet van, így ez kitűnő alkalom arra, hogy az IM olyan tartalmú javaslatot készítsen, amely szerint a btk-ból kikerül "a fogyasztói típusú magatartás". Az SZDSZ a kereskedést továbbra is büntetné - hangsúlyozta Gusztos, aki szerint a párt honlapjára hétfőn kikerült információ, hogy a párt legalizálná a drogokat abból a félreértésből fakad, hogy "más a szaknyelv és más a köznyelv". A szaknyelvben ugyanis azt nevezik legalizációnak, ha a kereskedés sem tiltott.

Jövő héten a kormány előtt

Az Alktmánybíróság decemberben megsemmisítette a büntető törvénykönyv több, kábítószerre vonatkozó passzusát, ezért az IM átdolgozza az eddigi szabályozást. Az Index úgy tudja, hogy a jövő héten tárgyalja meg a kormány, hogy milyen elvek mentén változtassanak, és milyen ütemben készüljön el az új jogszabály. Gyurcsány Ferenc gyakorlatilag visszanyúlna az AB által megsemmisített szabályozáshoz, csak pontosítana az eddigi definíciókon.

Halmai Gábor alkotmányjogász az Indexnek azt mondta, hogy egyetért az SZDSZ javaslatával, de csak a könnyű drogokra vonatkozóan. Szerinte egy esetleges dekriminalizáció esetén nem kellene alkotmányt módosítani. Hozzátette, hogy hülységnek tartja a marihuánáért büntetni a gyerekeket, a kormánynak az a dolga, hogy ellenpropagandát folytasson, ugyanúgy, ahogyan az alkohol és a cigaretta esetében.

Az IM-ben arra hivatkozva nem mondtak részleteket a készülő jogszabályról, hogy csak a jövő héten kerül a kormány elé a kérdés.