Kicsi a rakás, de nagyot kíván

2002.05.15. 14:15
A Lelkiismeret'88 Csoport Nemzeti Ellenállás Napot szervezett május 15-én, a Kossuth téren, a Rákóczi szobornál. A megmozdulás reggel kilenc órakor kezdődött, és estig tart. Délben mintegy 300 fő vett részt a rendezvényen.

A tér oldalán ácsorgó idősebb férfi csúnyákat mutatott a MIÉP-es zászlót tartó embernek. - Mit mutogatsz, trottyos komcsi? Gyere ide, leszedem azt a kopasz kugli fejedet!

A csoport vezetője, Kocsis Imre elmondta, az egész napos megmozdulás célja, hogy "tiltakozzanak az április 7. választások során elkövetett csalások ellen, melyeket több mint százezer kérelem ellenére sem vizsgáltak ki, és a számtalan beismert jogtalanság ellenére sem rendeltek el kézi újraszámlálást".

Kisvirág a bogáncsok közt

Szól a népies elemekkel cizellált nemzeti rock. A többségben lévő idősödő korosztály láthatóan nem rajong a metálnépdalokért, de tűrik, hiszen a nacionalista szövegek között fel-felbukkannak olyan bájos motívumok is, melyek a bogáncsok között szomorkodó kisvirágról szólnak.

- A magyarságot ért súlyos jogtipráson felül ráadásul a köztársasági elnök egy hatósági eljárás alatt álló, "nem feddhetetlen" személyt jelölt ki miniszterelnöknek - hangoztatta Kocsis Imre.

Pannon, fű, szitok

Árusok a tér füvén. Nemzeti jelképek, jobboldali szellemiségű könyvek a kínálatban. Egy másik pavilonnál két fiatal aláírásokat kér a "Pannon Rádió megszűntetése ellen". Nemzeti majális-hangulat, a résztvevők heverésznek a fűben, közben átszellemülten szidják a rendszert.

- Felháborítónak és erkölcstelennek, a nemzet kigúnyolásának tartjuk, hogy még mindig nem hoztak törvényt, amely a III/III-as múlttal rendelkezőket egyhangúlag kizárja az országgyűlési képviselők sorából!

Takarodj akkor innen!

Hirtelen tumultus, kiabálás. Egy fotóriportert zárnak közre a demonstrálók, és arra buzdítják, hogy húzzon el, de gyorsan. Az elégedetlenkedők szerint fennhangon gúnyolódott, miközben fényképezte az embereket. Biztos ami biztos, a hangoskodó azért ismeretlenül is le fidesz-bérencezi az Index tudósítóját. Megjelenik a csoport vezetője, beszél a fotóssal, aki ezután elmegy.

A csoport tagja és szimpatizánsai követelték a törvény azonnali bevezetését, és bejelentették azt is, hogy folytatják az aláírások gyűjtését az újraszámlálás elvégzéséért. A céljuk, hogy egymillió aláírást gyűjtsenek össze.

Aki nem Teleki

Bejátszott felvételről hallani a lelkiismeret szóvirágait. A hang azt tanácsolja az új honatyáknak, hogy hallgassanak lelkiismeretükre, és adják vissza mandátumukat, ha az igaz ügy érdekében nem lennének képesek golyót röpíteni saját fejükbe, ahogyan Teleki Pál.

- Ha nem hoz gyakorlati eredményt kezdeményezésünk, úgy országos méretű engedetlenségi mozgalmat szervezünk - mondta az Indexnek Kocsis Imre.

Célkeresztben a lelkiismeret

A csoport vezetője délben bejeleni, hogy adományokat, anyagi támogatást várnak ahhoz, hogy meg tudják szervezni a polgári engedetlenségi mozgalmukat. Ezután megkezdődött a délutáni műsor, melyben a például volt a résztvevők úgy mondtak közös imákat és zsolozsmákat, hogy közben a Parlamentre szegezték tekintetüket, "megcélozva a képviselők lelkiismeretét".

A Lelkiismereti Csoport
A Lelkiismereti Csoport - saját meghatározása szerint - pártoktól független, pártok felett álló társadalmi érdeket képviselő összefogás. Mindenki tagja lehet a csoportnak, aki társadalmi igazságtalanságok ellen kíván tenni. A Lelkiismeret Csoport működésének lényege, hogy mindig egy-egy konkrét igazságtalan, élet- vagy nemzetellenes esemény, történés, folyamat ellen irányul. A csoport tagjai céljuk elérése érdekében olyan törvényes és alkotmányos eszközöket használnak, amelyekkel ez a cél a leghatékonyabban megvalósítható.