Lendvai: a Fidesz bemetszette a kést

2002.09.14. 14:22
Példátlannak nevezte Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője Orbán Viktor önkormányzati kampánykörútján tett kijelentéseit. A szocialista politikus egy szombati rendezvényen úgy fogalmazott, hogy a választások után a Fideszben túlsúlyba kerülhetnek az EU-csatlakozás ügyében konszenzust keresők.
Orbán Viktor csak addig volt feltétlen híve az uniós csatlakozásnak, amíg úgy gondolta, hogy a csatlakozási okmányokon az ő aláírása szerepel - jelentette ki Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakciójának vezetője szombaton, az Önkormányzati hétvége címmel rendezett budapesti konferencián.

Orbán akarata

A szocialista politikus utalt a volt miniszterelnök elmúlt napokban tett kijelentéseire, mely szerint nem hiszi, hogy a Fidesz nem akar csatlakozni Európához, de szerinte a csatlakozási hajlandóságot az előző kormánypárt a politikai zsarolás tárgyává teszi. Lendvai úgy véli, ha nem Orbán Viktor akaratának megfelelő költségvetés születik, akkor a Fidesz nem támogatja az EU-tagsághoz elengedhetetlen alkotmánymódosítást.

Ez példátlan, és fordulat még a nagyon megosztott magyar politikai életben is - mondta Lendvai és hozzátette: az európai uniós csatlakozás volt az utolsó talpalatnyi hely a politikában, ahol egyetértés volt a pártok között. Megfogalmazása szerint most "ide is bemetszették a kést".

Másodjára sem

Az MSZP frakcióvezetőjének vélekedése szerint még nem tudható, hogy Orbán Viktor álláspontja mennyire lesz a Fidesz politikája. Úgy látja, hogy "ez a dolog a Fideszen belül még eldöntetlen, mert Szájer József televíziós nyilatkozatában még nem merte kimondani, hogy Orbán Viktornak igaza van". Lendvai Ildikó elképzelhetőnek tartja, ha az önkormányzati választáson másodjára sem jön be a Fidesz konfrontatív taktikája, akkor a Fideszben az a politikai vonal kerül túlsúlyba, amely a konszenzust keresi a csatlakozás tekintetében, és nem az utcát, hanem a parlamentet teszi a politizálás fő színterévé.

Az utolsó alkalom

Lendvai Ildikó felhívta a figyelmet arra, hogy az Orbán-kormány utolsó teljes évi elszámolása, azaz a zárszámadási törvényjavaslat többet jelent, mint egy átlagos elszámolás, mert "ez az utolsó és hivatalos alkalom, amikor az előző kabinet örökségét megmutathatják". A politikus szerint most kell az önkormányzatok örökségét is a nyilvánosság elé tárni.