Lendvai összefüggést lát a Fidesz és a rendzavarások között

2007.03.16. 13:24
Politikai összefügés van a Fidesz és Orbán Viktor politikája, valamint a csütörtök esti budapesti rendzavarások között, állítjas Lendvai Ildikó. A szocialista frakcióvezető úgy érzi, hogy ez a politika felbújt a rendbontásra és fölmenti utólag a résztvevőket.

Politikai összefüggés van Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének politikája és a március 15-i budapesti rendzavarás között – mondta Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője pénteken. A Fidesz nagygyűlésének egyetlen résztvevője sem felelős a történtekért, rendészeti összefüggés nincs a nagygyűlés és a zavargások között, de erkölcsi és politikai összefüggés van a Fidesz elnökének egész politikája és a rendzavarások között, közölte a kormánypárti politikus.

Lendvai Ildikó szerint ez a politika felbújt a rendbontásra, hiszen hónapok óta azt lehet hallani, hogy a népnek joga van a kormány elkergetésére. Emellett utat nyitott a rendzavaróknak, amikor Orbán Viktor ránk erőltetett alkotmányról beszélt, és a maszkos rendőrök elleni bátor fellépést dicsőíti. Lendvai szerint ez a politika utólag is fölmenti a randalírozókat, mivel a jobboldali politikusok első reakcióiban egy szavuk sincs a gyújtogatókra.

Az ünnep áll a győzelemre

A frakcióvezető szerint a csütörtökön történtek tanulsága az, hogy az ünnep és a botrány versengésében az ország egészét tekintve az ünnep áll győzelemre. Az ország számos vidéki városában és Budapest több kerületében együtt ünnepeltek jobb- és baloldaliak, mondta.

A politikus köszönetet mondott azoknak, akik bár kritikusan szemlélik a kormány tevékenységét, de nem gondolták, hogy ezt a nemzeti ünnep szónokainak megdobálásával, kifütyülésével kell kifejezniük. Hozzátette: köszönet illeti azokat is, akik "erős kritikával figyelik az ellenzék vezérének tevékenységét", de eszük ágában nem volt a Fidesz rendezvényét megzavarni. Lendvai Ildikó szerint csütörtökön bebizonyosodott, hogy a vandáloknak nincs tömegtámogatásuk. Ezért tudott a rendőrség "nyugodt erőként" viselkedni - fűzte hozzá.

Egy, a Budaházy György elfogására vonatkozó kérdésre válaszolva Lendvai Ildikó azt mondta: egy körözött személyt akkor kell elfogni, amikor megtalálják. Bűnt akkor követtek volna el a rendőrök, ha nem teszik azt, ami törvény adta kötelességük.

Navracsics Tibornak, a Fidesz frakcióvezetőjének szavaira, miszerint a csütörtök este történtek a hatalom érdekét és nem a Fidesz érdekét szolgálták, a szocialista politikus elmondta: senkinek nem használt az, ami történt. Súlyosan téved, ha azt hiszi, hogy ami az országnak árt, az a kormánynak használ.