Lendvai szerint Orbán Viktor érzelmi pressziót gyakorol az államfőre

2007.07.24. 10:27
Orbán Viktor szerint meg kell erősíteni az államfő jogkörét, hogy meg tudja védeni a demokráciát. Lendvai Ildikó szerint ez gyöngéd érzelmo pressziót jelent, és ennek meg is lehet az oka.

Lendvai Ildikó szerint érzelmi pressziót gyakorol a köztársasági elnökre Orbán Viktor, a Fidesz elnöke azzal, hogy az államfő jogköreinek megerősítéséről beszél; az MSZP parlamenti frakcióvezetője erről kedden, az MTV Napkelte című műsorának nyilatkozott. Lendvai Ildikó arra a felvetésre válaszolt, hogy a Fidesz elnöke a Hír TV-nek adott interjúban azt mondta, meg kell erősíteni az államfő jogkörét, hogy megvédje a demokráciát.

Az MSZP frakcióvezetője szerint ezzel "gyöngéd érzelmi pressziót" gyakorolnak a köztársasági elnökre. Hiszen, ha valakinek nagyon sokszor mondják, hogy "Te szerencsétlen, milyen gyenge vagy, hát a világon semmibe sem szólhatsz bele", akkor a Fidesz elnökének reményei szerint az államfő majd beleszól olyanba is, amibe nincsen jogi lehetősége.

Lendvai Ildikó elmondta, úgy látja, hogy Sólyom László egy autonóm köztársasági elnök. Mint hozzátette: neki sem tetszik (az államfő) minden megnyilvánulása, de azt se lehet rá mondani, hogy "úgy ugrál, ahogy a Fidesz fütyül". A kormánypárti politikus az egyik kérdező felvetésére közölte: "biztos maga is hallotta azt az ambíciót, hogy, ha valamiért úgy számolnak, hogy Orbán Viktor ne legyen miniszterelnök-jelölt, akkor köztársasági elnök szeretne lenni. Én is szeretném megerősíteni azokat a posztokat, amelyre később vágyom. Nekem nem szokott ilyen jól sikerülni". Megjegyezte, csak tippelt Orbán Viktor későbbi ambícióiról.