Jól jönnek majd a sérülések, kirúgatlak titeket

2007.07.10. 11:09
Feljelentést tett kedden Lengyel Zoltán a hétfő hajnali incidens miatt, az ügyészség is nyomozást rendelt el ellene. A fideszes országgyűlési képviselőt rendőrök igazoltatták az Alagút utcában. Lengyel szerint a rendőrök bántalmazták, a rendőrök szerint a képviselő erőszakosan lépett fel.

Nyomozást rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség kedden Lengyel Zoltán fideszes országgyűlési képviselő ellen, hivatalos személy elleni erőszak miatt, tájékoztatta az Indexet Keresztes Imre.

Lengyel Zoltánt vasárnapról hétfőre virradó éjjel állította meg három rendőr Budán, az Alagút utcában. Az autóját egy szál fürdőnadrágban vezető Lengyelnél nem voltak személyi iratok, így nem tudta igazolni magát. A közúti ellenőrzés vitába, dulakodásba torkollott, a képviselőt a rendőrök végül előállították az I. kerületi kapitányságra. Az incidensben Lengyel Zoltán és egy rendőr megsérült.


Lengyel Zoltán

A nyomozásban természetesen meghallgatják a tanúkat, kirendelik a szakértőket, valamint a térfigyelő kamerák felvételeit is elemezni fogják, amennyiben volt a környéken olyan kamera, amely rögzített értékelhető felvételt, derült ki Keresztes Imre szavaiból. A Népszabadság keddi számában egyébként azt írta: az eset helyszínén nem működik egyetlen térfigyelő kamera sem, a közeljövőben telepítenek néhányat. Kívülálló szemtanú egyelőre nem jelentkezett, tudtuk meg a főügyészség vezetőjétől.

Keresztes Imre további konkrét bizonyítási lehetőségekkel és eszközökkel nem akar a nyilvánosság előtt foglalkozni, mivel ez hátráltatná a nyomozást, és befolyásolná az érintettek vallomásait.

Mentelmi jog

A Központi Nyomozó Főügyészség vezetője az MTI-nek azt mondta, mentelmi jogot élvező ember ellen csak akkor folytatható nyomozás, ha a mentelmi jogát felfüggesztették. A mentelmi jog felfüggesztésére vonatkozó előterjesztésre viszont csak akkor kerülhet sor, ha a gyanú megalapozottá válik.

Keresztes Imre közölte: megalapozott gyanúhoz a bizonyítékokat össze kell gyűjteni, egy feljelentés önmagában nem elég a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló előterjesztéshez. Az előterjesztést alapos vizsgálat után a legfőbb ügyész továbbítja az Országgyűlés elnökének.

Arra a kérdésre, hogy mennyi időt vehet igénybe a bizonyítékok összegyűjtése, Keresztes Imre azt mondta: az ügy jellege azt mutatja, hogy nem egy több éves eljárásról van szó. Két hónapos határidő áll a rendelkezésükre és igyekeznek ez idő alatt elvégezni a nyomozati cselekményeket.

Lengyel is feljelent

Kedden Lengyel Zoltán is feljelentést tett bántalmazás miatt a rendőrök ellen, így két ellentétes eljárás folyik majd a történtek tisztázása érdekében. Elképzelhető, hogy a két ügyet hamarosan egyesítik, és a Központi Nyomozó Főügyészség lesz az ügy gazdája.

A fideszes képviselő kedden cáfolta, hogy az őt igazoltató rendőröket megütötte volna. Mint mondta, passzív ellenállást tanúsított. Lengyel Zoltán állítása szerint vasárnap éjjel az őt igazoltató rendőrök kirángatták autójából, letépték kezéről fémszíjas óráját, földre teperték és fojtogatták, majd az I. kerületi rendőrkapitányságra vitték.

A Népszava keddi számában azt közölte: a honatyát némi dulakodás után bekísérték a helyi kapitányságra, ahol megpróbált "saját magában kárt tenni", utóbbit a lap információi szerint egy rendőrségi videofelvétel is bizonyítja.

A rendőrség verziója

A rendőrség az eddigi gyakorlatától eltérően kedden délben külön közleményt adott ki a történtekről, részletesen leírva a saját szemszögükből a történteket. (Eddig ilyet sosem tettek, valahányszor rendőr érintettjei voltak egy ügynek, mindig az illetékes ügyészség adott tájékoztatást a fejleményekről, a rendőrség nem nyilatkozott.)

A Budapesti Rendőr-főkapitányság főbb állításai a következők:

  • Lengyel Zoltán gyorsan hajtott, ezért állították meg
  • nem voltak nála személyazonosságát igazoló iratok, csak egy parlamenti parkolókártya
  • mentelmi jogára hivatkozva nem árulta el a nevét
  • folyamatosan szidalmazta a rendőröket
  • miután közölték vele, hogy előállítják a kapitányságra, gázt adott, mintha el akarna menekülni
  • amikor a távozásban meg akarták akadályozni, dulakodás alakult ki, Lengyel megütötte az egyik rendőrt
  • dulakodás közben Lengyel azt kiabálta, hogy „jól jönnek majd a sérülések, kirúgatlak titeket”
  • Lengyelt gyalog kísérték be a kapitányágra, a képviselő út közben azt kiabálta „országgyűlési képviselő vagyok, bántalmaznak a rendőrök”.
  • Lengyel a kapitányságon a földre vetette magát, úgy tett, mintha elájult volna
  • a képviselő iratait egy nő vitte be, ezután elengedték
  • a nő elnézést kért Lengyel viselkedéséért
  • keddd hajnalban Lengyel a panaszirodán feljelentést tett.

A BRFK hangsúlyozza, hogy a rendőrök törvényesen, alak- és szabályszerűen intézkedtek, egyenruhában voltak, ruhájukon azonosításra alkalmas jelvény is volt. A testi kényszer alkalmazása arányos volt, ezt támasztja alá az orvosi látlelet is, a rendőri intézkedést, az arról készült jelentést személyi bizonyítékok támasztják alá, áll a rendőri közleményben.