Megmarad az MDF-frakció, beszáll Lengyel

2008.10.13. 10:39
Az MDF-nek sikerült biztosítani a frakció megmaradásához szükséges létszámot. Az erről szóló bejelentést a házelnök a parlamenti ülés kezdetekor hétfőn megteszi. A 10. képviselő a Fideszből kizárt Lengyel Zoltán lesz.

Az MDF-nek az elmúlt napokban sikerült biztosítania a frakció fennmaradásához szükséges létszámot, azaz meglesz a tizedik tag a képviselőcsoportban, mondta Csapody Miklós. Hozzátette, ezt hivatalosan Szili Katalin házelnök, a parlament mai, hétfői ülésének kezdetén, várhatóan 13 órakor jelenti be.

Csapody Miklós déleéőtt még csak annyit közölt, hogy parlamenti képviselőről van szó, azaz sem Almássy Kornél, sem pedig Vas János - akik a közelmúltban távoztak a frakcióból - nem adta vissza mandátumát, így nem új jelöléssel oldódott meg a helyzet.

Lengyel Zoltán egykori fideszes politikus lesz a képviselőcsoport tizedik tagja, jelentette be Csapody után a Parlamentben Herényi Károly frakcióvezető.

A párt országgyűlési képviselőcsoportját azért fenyegette a megszűnés, mert pénteken Vas János kilépésével létszáma a házszabályban meghatározott tíz fő alá csökkent.

Lengyel Zoltán pénteken még azt állította az Indexnek, hogy a parlamenti logika ellenére nem tárgyalt Herényiékkel, pedig rengetegen érdeklődtek nála, volt-e ilyen megkeresés. Lengyel akkor azt hangoztatta, hogy saját kisgazda párti tagsága amúgy is kizárná a az MDF-hez való csatlakozást.

Lengyel Zoltánnak az MDF frakcióba való belépését Varga Mihály fideszes politikus a Független Hírügynökségnek nem akarta különösebben kommentálni, de mint mondta "kilóg a lóláb, ez lenne a normális Magyarország?" – tette fel a kérdést. Azzal kapcsolatban, hogy a költségvetési bizottságban Lengyel Zoltánnal együtt már két MDF-es képviselő fog ülni Varga Mihály kijelentette, a pártok közötti 2006-os megállapodás értelmében az MDF-nek csak egy helye lehet a testületben.

Lesz tárgyalása

Lengyel Zoltán ellen februárban emelt vádat az ügyészség hivatalos személy elleni erőszak, könnyű testi sértés és becsületsértés miatt. A Budai Központi Kerületi Bíróságtól megkérdeztük, hogy hogy áll Lengyel pere, mikor lesz az első tárgyalás. Azt a választ kaptuk, hogy az első tárgyalási napot már kitűzték, de "tekintettel arra, hogy a felek a tárgyalási időpontról szóló értesítést még nem kapták kézhez, az üggyel kapcsolatban nem áll módunkban további információval szolgálni.

Lengyelre tavaly nyáron terelődött a bulvársajtó figyelme, miután egyetlen fürdőnadrágban összetűzésbe került az autóját ellenőrző rendőrökkel. A dulakodás után a rendőrök megbilincselve állították elő a képviselőt, és bár ő is feljelentést tett a rendőrök ellen, a Fidesz szívesen megvált a honatyától. A képviselőről hamarosan meztelen fotók is előkerültek, és Sáregresen, ahol korábban polgármesteri posztot töltött be, az egykori szolgálati lakás miatt pattant ki botrány körülötte.

Lengyel Zoltánt a hétvégén és hétfőn sem sikerült telefonon elérni. A megállapodás részleteiről az MDF adott ki közleményt, amelyből az derült ki, hogy a párt nevében Herényi Károly, frakcióvezető és Atyánszky György, a Független Kisgazda-, Nemzeti Egységpárt (FKNP) főtitkára taktikai megállapodást kötött Lengyel szerepvállalása ügyében. A közlemény szerint a megállapodást részben a parlamenti kényszer szülte: a megállapodással az MDF továbbra is önálló frakcióval rendelkezik, míg Lengyel Zoltán szabad mandátummal tagja lesz egy frakciónak, így hatékonyabban tudja képviselni az FKNP politikáját. Emellett a két párt úgy ítéli meg, hogy a nemzet érdekében összefogásra van szükség, mivel a jelenlegi világgazdasági válság komoly fenyegetést jelent Magyarország számára.

Atyánszky György kijelentette: Lengyel Zoltán nem árucikk, amit két tál lencséért vagy néhány liter borért el lehetne adni, az anyagi ellenszolgáltatás lehetősége fel sem merült a döntésben. Hozzátette: nem házasságot, hanem "albérleti szövetséget" kötöttek. Lengyel Zoltán "középen álló képviselő" maradt, nem pedig az MDF párttagja lett - mondta.

A független státusú Lengyel parlamenti tevékenysége két hete került ismét reflektorfénybe, amikor távollétével átsegítette a kormány adócsomagját az Országgyűlés pénzügyi bizottsági szavazásán. A Fidesz ezt követően a bizottsági hely visszavételét kezdeményezte a házelnöknél, de Lengyel egyelőre a bizottság tagja maradhatott, miután Szili Katalin képtelen volt elérni őt, hogy megkérdezze, megfelelőnek tartja-e a Fidesz által ajánlott cserét egy másik bizottságban.