Lenin-szoborban csempészik vissza a kommunizmust

2003.02.27. 14:06
Dunaújváros képviselő testülete hozzájárult ahhoz, hogy Andics József helyi vállalkozó restauráltassa a rendszerváltásig a városháza előtt álló, azóta raktárról, raktárra rakosgatott Lenin szobrot. A politikai vitáktól tartó városvezetés azonban szemfüles megoldással állított is szobrot, meg nem is: a helyi múzeum egy eldugott részét jelölte ki Kiss István műremekének, ám az éber ellenzék szerint a múltat állítják vissza a városban.
A nemrégiben hozott döntés értelmében a város nem válna meg a 3 méter 20 centi magas Lenin-szobor tulajdonjogától, mint ahogyan évekkel ezelőtt már felmerült a gondolat, hanem egy vállalkozó ötlete nyomán, és pénzével megmentik az enyészet elől a műremeket.

A képviselő testület, kulturális bizottságának tagja, Szántó Péter az Indexnek elmondta, hogy nem politikai okok vezetik a szocialista többségű képviselő testületet, hanem egyszerűen arról van szó: művészi értéket képvisel a szobor, amit kár volna elpusztulni hagyni.

Én csak egy lokálpatrióta vagyok

Szántó ugyan nem tudott a szoborról felvilágosítást nyújtani, mert csak fiatalabb korából emlékezett rá, részletes felvilágosítással szolgált azonban Andics József vállalkozó, aki a telephelye melletti raktárban nap, mint nap szembesült az enyészet metafizikai és nagyon is kézzelfogható jeleivel, amelyek a Lenin-szobrot kikezdték. Ezek után megsajnálta az általa is művészeti szempontból értékelt szobrot, s becslése szerint százezer forintot elkülönített a felújításra és a költöztetésre.

A kézzel domborított, bronzból készült műremek mintegy harmincezer forintra saccolt felújítása után (a többiért talapzatot kap és a költöztetés is sok pénzbe kerül) a Múzeum elzárt kertjének az árkádjában kap új helyet, hogy az oda rendszeresen szervezett programokat se zavarja. Andics mindehhez hozzátette, hogy galamb is sok van a múzeum környékén, a helyszín a madarak szennyétől is megkímélheti a szobrot.

Visszaállítják Lenint

Dorkota Lajos, helyi fideszes képviselő felháborodásának adott hangot ugyanakkor: Visszaállítják Lenint, aki a kommunizmus szülőatyja - mondta. Szerinte veszélyesen közel van a szobor a Múzeum azon részéhez, ahova a nyári fesztivált is szervezni szokták. Maga betenné Hitlert múzeumba - kérdezett vissza a képviselő. Szerinte az, hogy helyi vállalkozók kezdeményezték a szobor helyzetének módosítását csak kamu, hiszen - legálisan - a szocialista polgármester üzlettársa a "kezdeményező", a valóságban azonban felkérésre tették - véli.