Ez lesz idén

2008.01.01. 01:04
Márciusig nem történik majd semmi különös. De aztán olyan bolondos áprilisunk lesz, mint még soha! A kormány megbukik, Bodó Tibor híres lesz és eljön a két dáma uralma.

MTI, január 17.

OS - A Panelben Élők Országos Szövetsége tiltakozik a gazdasági tárca "Egy légtérben könnyebb" pályázati kiírása ellen. A PÉOSz diszkriminatívnak tartja és ezért újragondolásra javasolja a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium "Egy légtérben könnyebb" című pályázatát. Mint ismeretes, a tárca olyan társasházakat támogat, ahol a lakók közösen igyekeznek enyhíteni a dráguló energia-árakon. A tárca a szomszéd lakások közötti falak kiverését 25 illetve 37 százalékban visszatéríti, ha utána a lakók vállalják, hogy közösen fűtik az így egy légterűvé vált ingatlanokat, illetve közös hűtőszekrényt és mosógépet használnak. A kezdeményezés alapgondolatát üdvözüljük, ám úgy véljük, hogy a kiírás elhamarkodott volt, ezért továbbgondolásig kérjük annak visszavonását. Egyértelmű ugyanis, hogy a panelházakban a lakásokat elválasztó elemek kibontása jelentősen drágább, mint a téglaházak lakásai közti fal áttörése. Így javasoljuk, hogy akik panelben élnek, és csatlakoznának az "Egy légtérben könnyebb" programhoz, azok költségeik 67%-nak visszatérítésére tarthassanak igényt.

Az állam segít kiverni a falakat

MTI január 18.

OS- Az MDF közleménye. Az MDF megütközéssel vette tudomásul, hogy a kormány ismét a leginkább rászorulókat hozta kellemetlen helyzetbe. Az Egy légtérben könnyebb program éppen a panelházakban élő, szociálisan sok esetben hátrányban lévő réteget zárja ki a pályázók köréből a differenciálatlanul meghirdetett pályázati kiírással.

Parlamenti napló, március 27.

Részletek Gyurcsány Ferenc napirend előtti parlamenti felszólalásából

Lezárult a népszavazás, ismét az ország építéséért és nem a rombolásért tenni akaróké lehetne a főszerep. Szomorúan mondom, hogy csak lehetne, mert a vesztesesk - ahogy ezt megszokhattuk - ismét nem akarják elismerni a népfelséget, a nép akaratát. Ismét azt látjuk, hogy az országnak csak akkor lehet igaza, ha Orbán Viktor szája íze hajlik. Felszólítom Orbán Viktor képviselőtársamat, hogy ismerje el, a három kérdésben kiírt népszavazás eredménytelen volt. Igen, a demokráciának vannak szabályai. Ha egyetlen szavazat híján nincs meg az érvényességi küszöb, a népszavazás akkor is érvénytelen. Most ez történt. Az eredmény szoros volt, de teljesen tiszta, makulátlanul tiszta.

Valaki otthon maradt

Heti Válasz, március 30.

Morvai Krisztina kollégáival gyűjti azokat az eseteket, amelyek bizonyítják, hogy az egyetlen vokson elbukott szociális népszavazást gyanús körülmények között rendezték.

Egyetlen szavazaton múlt!

Választásra jogosult: 8 046 129 fő

Szavazott: 2 023 064 fő

Mindhárom kérdésre igennel szavazott: 2 011 531 fő

99,4% tehát mindhárom kérdésre (vizitdíj, tandíj és kórházi napidíj eltörlése) igennel szavazott, ám a választás érvénytelen volt, mert ha a részvétel 50% alatti, akkor az összes választópolgár legalább negyedének egyetértése kellett volna. Ez 2 011 532,25 szavazat, kerekítve tehát éppen egyetlen szavazattal kevesebb, mint ahányan a három igen mellé tették voksukat.

A jogásznő több ügy kivizsgálását már megkezdte. "Tudunk olyan, az állami szférában dolgozó személyekről, akiket túlóráztattak, ezért lekésték a szavazást." P. József vasutastól például nem vették át időben a szolgálatot, így nem ért oda zárás előtt a szavazóbizottsághoz, pedig mindhárom kérdésben igennel készült szavazni. P. ezt nem titkolta munkahelyén sem és szerinte a váltás csúszása és főnöke baloldali elkötelezettsége között szoros összefüggés van. Gaskó István már korábban jelezte, hogy különösen nagy volt a nyomás a vasutasokon.

Gyűlnek a jegyzőkönyvek Morvai irodájában

A Nyírladányi Szociális Otthon lakói közül többeket elkerült a mozgóurna. F. Istvánné, az otthon lakója éppen szükségét végezte, amikor a mozgó urnával megkeresték, ám hiába kérte, hogy várják meg, ez nem történt meg. F.-né elsősorban kommunista érzelmű lakótársait hibáztatja, hogy nem szóltak a mozgó urnát szállító bizottságnak, hogy várják meg.

Morvai Krisztina és csapata eddig 54 esetről vett fel jegyzőkönyvet, de további 357 bejelentő ügye van folyamatban, és még mindig özönenek a levelek, égnek a telefonok irodájukban.

Címek a reggeli lapokból, április 2.

Szili Katalin szerint engedni kell az eredménytelen népszavazásnak is

Szili: Nem csukhatjuk be a szemünket

A házelnök szerint nem a matekon múlik az ország akarata

MTI, április 2.

Kóka János szerint, ha van párt Magyarországon, amelyik érti és gyakorolja a demokráciát, akkor az az SZDSZ. Az SZDSZ volt az a párt, ahol 2007-ben éppen ugyanannyi voks érkezett mindkét elnökjelöltre. Megismételték a szavazást - emlékeztetett - és egészen kicsi többséggel sikerült új vezetőt választani. "Utána nem hőbörgés ment, hanem a közös munka kezdődött meg" - emlékeztetett sajtótájékoztatóján a liberális párt elnöke.

Címek a reggeli lapokból, április 3.

Négy napja tart a Ferdinánd-híd blokádja - nem tudják megkezdeni a kormánynegyed alapozását

Esténként tízezrek a Ferdinánd-hídnál

Elzavarták a Magyar Gárda öt aktivistáját a Ferdinánd-hídról

Holnap ismét a Kossuth térre vonulnak a Ferdinánd-hídi tüntetők

Orbán Viktor beszél a hídon

MTI, április 6.

Választási csalást ismert el egy szavazatszámláló

Bodó Tibor a Nógrád megyei Visnek település 2. számú szavazókörében dolgozott a helyi választási bizottság tagjaként. Bodót a Magyar Szocialista Párt delegálta a bizottságba. A település Szabadság úti iskolájában reggel hattól a szavazatok összeszámlálásáig, 23 óra 41 percig volt jelen a jegyzőkönyv szerint.

Bodó Tibor a következő bejelentést tette egy nemzetközi sajtótájékoztatón, az említett iskola előtt: "Egy három igent tartalmazó szavazólapot kiloptam és az iskola udvarán megettem. A szavazás valójában érvényes volt. Nem tudtam tovább magamban tartani. Tettemre senki sem utasított, arról magam döntöttem. A fideszes bizottsági tag egész nap froclizott, felbosszantott, csupán rajta akartam bosszút állni. Sajnálom, mindent megbántam." Bodó újságírói kérdésekre nem válaszolt, bejelentése után azonnal elhagyta a helyszínt. Értesüléseink szerint a sajtótájékoztató óta családja sem tudja, hogy hol lehet.

Részlet az OVB állásfoglalásából, április 7.

Ryttkó Emília hangsúlyozta, hogy az OVB nem politikai döntést hozott

"Jogorvoslati határidőket naptári napokban kell számolni. Tekintettel a határidők jogvesztő voltára, elmulasztásuk esetén igazolás benyújtására nincs mód. Az elkésett kifogást a választási bizottság vagy a bíróság érdemi vizsgálat nélkül elutasítja." - ez áll az 1997 évi C. törvény X. fejezetében a választásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségekről. Bodó Tibor bejelentése túl volt a három naptári napon. Így Bodó Tibor vallomása ellenére a népszavazás jogerősen érvénytelen maradt.

Címek a reggeli lapokból, április 8.

Útlezárások országszerte

Bodó Tibor új autót vett a közlemúltban! Valaki pénzelte?

Bodó Tibor tudta, hogy későn szól

Bodó a szlovák titkosszolgálat embere?

Orbán: A csalás az csalás

Gyurcsány: Jogállamban élünk

Horn Gábor: Haza csak ott van, ahol jog is van

Az Emberi Jogok Európai Bírósága egyelőre nem foglalkozik a magyar választási botránnyal

Bodó Tibor eltűnt

Magyar turisták Marokkóban vélték felismerni Bodó Tibort

Bodó Tibor Venezuelából küldött sms-t lányának?

Orbán: A kormány erkölcsi hullákból áll, büdös tőlük az ország

Gyurcsány: Orbán Viktor bolsevik lett, vonják vissza jogi diplomáját

MTI, április 12.

A kongresszus menesztette Gyurcsány Ferencet

Az MSZP rendkívüli kongresszusa leváltotta Gyurcsány Ferencet a párt éléről. Helyére Szili Katalint választották. A párt arról is határozott, hogy a parlament hétfői ülésén konstruktív bizalmatlansági indítványt kezdeményez Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ellen, és helyébe erre a posztra is Szili Katalint jelölik.

MTI, április 12.

Az SZDSZ kilép a koalícióból. A szabad demokrata miniszterek még vasárnap éjfél előtt benyújtották lemondásukat a még hivatalban lévő miniszterelnöknek, Gyurcsány Ferencnek. Gyurcsány a lemondásokat azonnali hatállyal tudomásul vette.

HVG, június 24.

Ászok ásza?

Két dáma az adu

Szili Katalin és Dávid Ibolya koalíciója két hónapja működik. A parlamenti többség csekély, de megvan. A "két dáma" lassan konszolidálja az országot. Pedig ingatag a szövetségük. Dávid a rend és a köznyugalom érdekében vállalta a koalíciót, szigort és ígért, továbbá súlyos feltételekhez kötötte az MSZP támogatását. A nagyobbik kormánypárt viszont válságba került, megosztottság szabdalja. A közigazgatás azonban működik, az ország úgy tűnik, hogy túlélte a közvetlen válságot. A képviselők úgy mennek nyári szabadságra, hogy ősszel együtt folytatják. És ez nagy szó a mostani indulatokkal terhelt világban.

A két dáma és az új belügyminiszter

Index, szeptember 17.

Bodó Tibor: Baja Ferenc adta a számba a papírevős sztorit

Konspiratív körülmények között sikerült az Indexnek felvennie a kapcsolatot Bodó Tiborral, az év svidnlerével, az emberrel, aki négy mondatával megbuktatta a Gyurcsány-kormányt. Bodó nem árulta el rejtekhelyét, de mindenkinek üzeni, hogy egészsége rendben van és anyagi gondjai sincsenek. Azt mondta lapunknak, hogy Baja Ferenc titkárságáról érkezett faxon az a szöveg, amit a sajtótájékoztatón elmondott. Azt nem akarta megmondani, hogy a szöveg állításai igazak voltak-e, vagyis valóban megevett-e egy szavazólapot. "Nem ez a lényeg" - hárította el kérdésünket.

MTI, december 18.

Medián: Most vasárnap a Fidesz nyerne

Bokros Lajos és Tölgyessy Péter közösen alapított új pártja, a Jövőért Koalíció, egyelőre 1 százalékon áll a közvélemény-kutatások szerint.